Pääministeri Viktor Orbán ei ole pitänyt julkista puhetta, jossa hän olisi ilmoittanut Unkarin lähtevän EU:sta

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ei pitänyt uudenvuodenpuhetta, jossa hän olisi ilmoittanut maan lähtevän Euroopan Unionista, toisin kuin sosiaalisessa mediassa eri kielillä leviävissä päivityksissä väitetään. Vaikka Orbán on usein käyttänyt EU:n vastaista poliittista retoriikkaa ja ehdottanut uudistuksia sen toimintaan, hänen hallituksensa julkilausuttu kanta on tukea EU-jäsenyyden jatkamista. Lisäksi Orbán ei ole pitänyt uudenvuoden aikana merkittäviä julkisia puheita. Unkarin parlamentti ei myöskään kokoonnu ennen helmikuuta eikä siksi ole voinut aloittaa lähtemisprosessia, kuten päivityksissä väitetään. Päivitykset vaikuttavat perustuvan venäläisen satiirisivuston varhain 1.1.2023 julkaisemaan tekstiin.

Tammikuun 2023 alussa sosiaalisessa mediassa alkoi levitä teksti, jossa väitetään, että "Unkari päätti erota Euroopan unionista. Pääministeri Viktor Orban ilmoitti tästä uudenvuodenpuheessaan kansalaisille". Tekstiä jaettiin useilla eurooppalaisilla kielillä, mukaan lukien suomeksi, unkariksi, ranskaksi, kreikaksi, slovakiksi, tšekiksi, kroatiaksi ja saksaksi. Suomenkielisiä päivityksiä jaettiin melkein sata kertaa Facebookissa. Väitettä on jaettu verrattain vähän itse Unkarissa, mutta se on melko suosittu muilla kielillä ja esimerkiksi tšekiksi ja kroatiaksi päivityksiä on jaettu yli tuhat kertaa.

Tekstiä jaettiin myös bulgariaksi, mutta näissä päivityksissä käytettiin venäjänkielistä sanaa "Евросоюз" bulgariankielisen "Евросъюз":n sijaan, mikä viittaa madollisesti siihen, että teksti on kopioitu venäjänkielisestä lähteestä.

Sanahaku venäläisessä Yandex-hakukoneessa ja Telegramissa toi esiin 1.1.2023 klo 02:00 CET (01:00 GMT) julkaistun Telegram-päivityksen venäläisen Panorama-satiirisivuston Telegram-kanavalla. Teksti julkaistiin myös Panoraman sivuilla. Artikkeli arkistoitiin 1.1. klo 01:17 GMT.

Myös suomenkielisessä versiossa on luonnottomilta kuulostavia muotoiluita, mikä viittaa siihen, että teksti on käännetty käyttämällä käännösohjelmaa.

Kuvakaappauksia virheellisistä päivityksistä tšekiksi, suomeksi ja ranskaksi (otettu 12.1. ja 13.1.2023)

Päivityksissä esitetään useita virheellisisä väitteitä mukaan lukien, että Viktor Orbán olisi ilmoittanut, että Unkari aloittaa EU-eroprosessin välittömättömästi; että hän olisi tehnyt näin "uudenvuodenpuheessaan"; ja että Unkarin parlamentti aloittaisi eroprosessin 2.1. Päivityksissä sanotaan, että Unkari on eronnut EU:sta toukokuuhun 2023 mennessä.

Unkarissa uudenvuodenpuheen pitää presidentti, ei pääministeri

Vaikka päivityksissä väitetään, että Orbán esitti oletetun ilmoituksensa "uudenvuodenpuheessa", siitä, että hän olisi pitänyt tällaisen puheen tänä vuonna, ei ole mitään todisteita. Sanahaut Googlessa ja merkittävissä unkarilaisissa medioissa (täällä ja täällä) eivät tuottaneet tuloksia. Näin äärimmäisestä ja tärkeästä julkisesta ilmoituksesta olisi uutisoitu laajasti Unkarissa ja sen ulkopuolella.

Unkarin pääministerin julkiset puheet ja haastattelut ovat saatavilla verkossa, eikä niidenkään joukossa ole "uudenvuodenpuhetta". Artikkelin julkaisuhetkellä viimeisin päivitys on lausunto lehdistötilaisuudesta 21.12.2022. Orbán ei mainitse siinä mitään suunnitelmista lähteä EU:sta.

Unkarissa yleensä presidentti, ei pääministeri, pitää uudenvuodenpuheen. Presidentti Katalin Novák piti uudenvuodenpäivänä puheen, joka on luettavissa täällä. Puheessaan Novák puhui solidaarisuuden tärkeydestä eikä sanonut mitään, mikä muistuttaisi virheellisten päivitysten sitaatteja. Hän ei itse asiassa viitannut EU:hun lainkaan.

Orbánin lausumat kannat EU:hun

Orbánin hallituksella on ollut useita kiistoja EU:n instituutioiden kanssa viime vuosina, kun Brysselissä on oltu huolissaan siitä, että hallitus on heikentänyt oikeusvaltioperiaatetta ja sallinut korruption. EU on jäädyttänyt Unkarin tukia miljardien eurojen edestä siihen asti, kunnes huolenaiheisiin puuttuvia uudistuksia on toteutettu.

24.12.2022 julkaistussa haastattelussa Orbán sanoi, että Brysselin kanta perustuu "unkarifobiaan" ja että EU:n oikeusvaltioperiaateprosessi on "merkittävä naula EU:n arkussa". Orbán käyttää säännöllisesti sotaisia metaforia puhuessaan EU:sta ja viittaa usein huippukokouksiin ja neuvotteluihin "taisteluina". Hänen hallituksensa on väittänyt, että EU uhkaa jäsentensä itsenäisyyttä ja että se "on pysäytettävä". Orbán on myös sanonut haluavansa, että Euroopan parlamentti lopetettaisiin nykyisessä muodossaan ja korvattaisiin kansallisten parlamenttien edustajilla.

Orbán ja hänen hallituksensa ovat kuitenkin aina julkisesti vakuuttaneet, että he ovat sitoutuneita EU-jäsenyyteen. Viktor Orbánin johtavalta poliittiselta neuvonantajaltaBalázs Orbánilta (ei sukua) kysyttiin haastattelussa 8.1.2023, haluaako Viktor Orbán lähteä Natosta ja EU:sta. Balázs Orbán vastasi, että "kysymys on absurdi ja pahansuopa".

Viktor Orbánin edustaja Zoltán Kovács vahvisti AFP:lle sähköpostitse 10.1., että "syyte", että Unkari olisi lähdössä EU:sta, on "täysin epätotta".

Syyskuussa 2022 Viktor Orbán itse sanoi unkarilaisille kansanedustajille: "Vahvistan, että kiistoistamme Brysselin kanssa huolimatta näemme tulevaisuutemme unionin jäsenenä."

Orbánin puheiden arkistossa tehty haku viimeisen kahden vuoden ajalta ei myöskään tuottanut tuloksia, joissa mainittaisiin suunnitelmista Unkarin EU-erosta. Vuonna 2021 pitämässään puheessa hän sanoi: "Meillä ei ole mitään aikomusta lähteä [EU:sta]. Meistä ei ole niin helppoa päästä eroon." 24.10.2022 tehdyssä haastattelussa hän viittasi Britannian päätökseen lähteä EU:sta "valitettavana".

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja lännenvastainen retoriikka

Epätosien päivitysten mukaan Orbán olisi sanonut väitetyssä uudenvuodenpuheessaan, että osasyy Unkarin lähdölle EU:sta on, että "olimme osa eurooppalaista perhettä, joka osoittautui LGBT-perheeksi, jossa vanhemmat pakotettiin isän ja äidin sijaan lapseen, numeroituina keskitysleirillä".

AFP ei löytänyt kyseistä sitaattia Orbánin julkisista lausunnoista, mutta on totta, että hän käyttää usein sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vastaista kieltä ja kielikuvia puheissaan, esimerkiksi parjatessaan niin kutsuttua "HLBTQ-propagandaa" ja käyttäessään iskulausetta "isä on mies, äiti on nainen".

Myös lakia, jossa kiellettiin niin kutsuttu "homoseksuaalisuuden mainostaminen" alle 18-vuotiaille, on kritisoitu kansainvälisesti. EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsui sitä "häpeälliseksi".

Unkarin pääministeri Viktor Orbán elehti puhuessaan vuosittaisessa lehdistötilaisuudessa Budapestissa 21.12.2022 ennen hallituksen viimeistä tapaamista vuonna 2022. ( AFP / Attila KISBENEDEK)

Toisen epätosien päivitysten kohdan mukaan Orbán haluaa Unkarin eroavan EU:sta, koska se rajoittaa kaupankäyntiä maiden, kuten Kiinan, Intian, Venäjän, Iranin ja Serbian, kanssa. On totta, että Orban kritisoi usein länttä ja puhuu uusien yhteyksien etsimisestä idästä. Unkari on kuitenkin Orbánin valtakaudella edistänyt läheisempiä suhteita maiden kuten Venäjän ja Kiinan kanssa ollessaan osa EU:ta. Tästä on esimerkkinä Venäjän kanssa tehty sopimus Paksin ydinvoimalaitoksen laajentamisesta sekä sopimus kiinalaisen Fudanin yliopiston ensimmäisen eurooppalaisen toimipaikan avaamisesta Budapestiin.

Esteitä Unkarin lähdölle EU:sta

Päivityksissä väitetään myös, että Unkarin lähtö EU:sta valmistuisi toukokuuhun 2023 mennessä, mutta tosiasiassa EU:sta lähteminen niin lyhyellä aikataululla olisi erittäin vaikeaa.

Ensinnäkin EU-jäsenyys on kirjattu Unkarin perustuslakiin, jossa kielletään myös kansainvälisiä sopimuksia koskevat kansanäänestykset. Orbánin hallitus voisi kuitenkin teoriassa käyttää kahden kolmanneksen enemmistöään parlamentissa ja muuttaa perustuslakia raivaten tietä mahdolliselle "Huxitille".

Päivityksissä väitetään myös, että Unkarin parlamentin olisi tarkoitus aloittaa asian käsittely 2.1., mutta parlamentin kevätistuntokausi vuonna 2023 alkaa vasta 1.2. Vastaavaa aloitetta ei ole parlamentin tietokannassa.

Jos Unkari todella päättäisi lähteä EU:sta, se tehtäisiin seuraamalla Lissabonin sopimuksen 50. artiklaa. Näin on tapahtunut vain kerran, kun Britannia ero EU:sta, ja prosessi kesti useita vuosia.

Median-instituutin joulukuussa 2022 tekemän kyselyn mukaan 78% unkarilaista kannattivat EU-jäsenyyttä joko täysin (43%) tai jokseenkin (35%). Instituutin mukaan kannatus laski 10 prosenttiyksikköä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sodan aikana Unkarin hallitus on syyttänyt EU:ta toistuvasti korkeista energian hinnoista.

Yksikään Unkarin suurista puolueista ei tällä hetkellä tue avoimesti EU-eroa. Vuonna 2022 oikeistopolitiikko János Volner ilmoitti "Huxit-puolueen" perustamisesta, mutta se ei osallistunut vuoden 2022 vaaleihin eikä ole saanut merkittävää huomiota tämän jälkeen.

16. tammikuuta 2023 Korjattu kirjoitusvirhe otsikossa
Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: