Tämä video on Kanadasta, eikä sillä ole mitään tekemistä Australian koronarajoitusten kanssa

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 16. marraskuuta 2021 10:07
  • Päivitetty 16. marraskuuta 2021 10:14
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: AFP Hongkong, AFP Suomi
  • Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Elias HUUHTANEN
Lokakuun lopun jälkeen yli sata kertaa jaetussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä näkyy video rajusta pidätystilanteesta. Päivityksen mukaan pidätetty mies kuoli ja tapauksen kerrotaan liittyvän Australian “koronataisteluun”. Tilanne ei kuitenkaan ole Australiasta: videolla näkyy poliisi pidättämässä järjestyshäiriöistä epäiltyä miestä Kanadan Albertassa heinäkuussa 2020. Valvontaviranomainen kertoi AFP:lle, ettei viitteitä tapauksen liittymisestä rajoitustoimiin ole. Pidätetty mies ei myöskään kuollut, mutta poliisin toiminta on tutkinnan kohteena.

"Australia. Ei maskia? Vai mikä mahtoi olla tuon kesähattumiehen tapon syy -- Tämä nyt kuitenkin esimerkkinä siitä, mitä poliisien voimankäyttö tässä ‘koronataistelussa’ voi pahimmillaan aiheuttaa", kirjoitetaan 29. lokakuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Viestiä on jaettu yli sata kertaa.

Samalla videolla on Twitterissä yli 5000 katselukertaa (esim. täällä ja täällä) samankaltaisen väitteen saattelemana.

Eri puolilla Australiaa on pandemian aikana nähty väkivaltaisia yhteenottoja koronatoimia vastustavien mielenosoittajien ja poliisin välillä. Satoja ihmisiä on pidätetty. Video ei kuitenkaan ole Australiasta. Kuvamateriaali on kiertänyt useissa eri uutislähteissä, joissa kerrotaan poliisin tekemästä väkivaltaisesta pidätyksestä Kanadassa.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 15.11.2021)

Kanadan yleisradioyhtiö CBC julkaisi pidemmän version videosta 22. heinäkuuta 2020.

"Albertan poliisin valvontaviranomainen tutkii Sherwood Parkissa tiistaina tapahtunutta pidätystä -- sosiaalisessa mediassa on julkaistu video, jossa RCMP:n poliisi kaataa miehen ja tämän pää iskeytyy betoniseen jalkakäytävään ja alkaa vuotamaan verta", uutisessa kerrotaan.

"RCMP" on lyhenne Kanadan kuninkaallisesta ratsupoliisista.

Alla on kuva, jossa verrataan virheellisissä somepäivityksissä olevaa videota (vasemmalla) ja CBC:n uutisessa olevaa videota (oikealla):

Image
Kuvakaappaus, jossa verrataan virheellisissä somepäivityksissä olevaa videota (vas.) ja CBC:n uutisessa olevaa videota (oik.) (otettu 11.11.2021)

Tapahtuman yksityiskohdat vastaavat lehdistötiedotetta, jonka poliisin väärinkäytöksiä tutkiva valvontaviranomainen ASIRT antoi 25. heinäkuuta 2020.

Viranomainen ilmoitti tutkivansa poliisin toimia 21. heinäkuuta 2020 sattuneen välikohtauksen aikana.

Lehdistötiedotteen mukaan hätäkeskus sai ilmoituksen tulipalosta Sherwood Parkissa sijaitsevassa asunnossa. Päihtynyt 58-vuotias mies, joka oli kyseisen asunnon asukas, kävi viranomaisen tietojen mukaan palomiehen kimppuun asunnon edustalla.

"RCMP:n poliisi saapui kerrostalolle, havaitsi miehen rakennuksen ulkopuolella ja yritti pidättää hänet", ASIRT:n tiedotteessa sanotaan.

"Ottaessaan miehen kiinni poliisi vei hänet alas, jolloin miehen pää iskeytyi maahan, mistä aiheutui haavoja ja verenvuotoa."

"Poliisi hoiti miestä ja asetti hänet kylkiasentoon, kunnes ambulanssi saapui paikalle. Mies kuljetettiin sairaalaan, jossa hänet tutkittiin sen varmistamiseksi, ettei hän ollut saanut vakavia päävammoja. Häneltä hoidettiin pieni päävamma ja hänet päästettiin vapaaksi noin 12 tuntia myöhemmin."

AFP kysyi ASIRT:lta 12. marraskuuta 2021 liittyikö välikohtaus koronatoimiin. Viranomainen vastasi AFP:lle, ettei vahvistettujen tietojen mukaan mitään viitteitä siitä, että välikohtaus olisi liittynyt “rajoitustoimien rikkomiseen”, ollut.

AFP oli yhteydessä myös kanadalaiseen asianajajaan Tom Engeliin, joka kommentoi tapausta heinäkuussa 2020 Global News-uutiskanavalle. Engel vahvisti AFP:lle 15. marraskuuta 20201 ASIRT:n näkemyksen siitä, että tapaus ei liittynyt koronarajoituksiin.

Myös RCMP julkaisi lehdistötiedotteen tapauksesta 22. heinäkuuta 2020. Tiedotteessa ei mainita kasvomaskia tai koronarajoituksia.

Global News-uutiskanavan 22. heinäkuuta 2020 julkaisemassa uutisessa näkyy sama video kuin virheellisissä somepäivityksissä. Kanadalaisen uutiskanavan haastattelussa videolla pidätetty mies ei mainitse koronaa.

AFP on myös aiemmin koronapandemian aikana tarkistanut virheellistä tietoa Australian koronatilanteeseen liittyen (täällä, täällä, täällä ja täällä).

16. marraskuuta 2021 Korjattiin ensimmäisessä kappaleessa Ontarion tilalle Alberta.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä