Mielenosoittajat osallistuvat Itävallan lipun kanssa mielenosoitukseen hallituksen koronarajoituksia vastaan Wienissä 11. syyskuuta 2021 ( AFP / JOE KLAMAR)

Itävallan asevoimat ei tue koronarajoituksia vastustavaa mielenosoitusta

Sosiaalisessa mediassa on 17. marraskuuta lähtien jaettu yli 600 kertaa suomenkielistä päivitystä, joissa väitetään Itävallan poliisin ja asevoimien olevan liittymässä oikeistolaisen vapauspuolue FPÖ:n järjestämään mielenosoitukseen koronarajoituksia vastaan. Väite on harhaanjohtava: sekä Itävallan asevoimat että poliisi ovat ilmoittaneet, etteivät ne tue mielenosoitusta - Mielenosoitusta tukee yksityinen yhdistys, johon kuuluu asevoimien henkilöstöä.

"Itävallan poliisi ja armeija valitsivat puolustaa ihmisoikeuksia. Poliisi ja armeija kieltäytyvät valvomasta terveyspassia "vapauden ja ihmisarvon" nimissä. He liittyvät laajaan pakollisen vankeuden vastaiseen mielenosoitukseen 20.11.2021 Wienissä", lukee 17. marraskuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Päivityksen mukaan Manfred Haidinger, jonka kerrotaan olevan “Itävallan asevoimien liiton (FGÖ) presidentti”, on ilmoittanut osallistumisesta mielenosoitukseen hallituksen koronarajoituksia vastaan.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 19.11.2021)

Itävallan poliisi ja asevoimat ovat kuitenkin kiistäneet väitteen. Asevoimat tiedotti asiasta Twitterissä, ja poliisi kertoi AFP:lle puhelimitse ettei ole virallisesti tukenut mielenosoitusta. Poliisit ja sotilaat saavat osallistua mielenosoitukseen vapaa-ajallaan, mutta virkapuvun käyttäminen mielenosoituksessa on kielletty.

Facebook-päivityksessä viitataan Itävallan vapauspuolue FPÖ:n lauantaina järjestämään mielenosoitukseen, jossa vastustetaan "yhteiskuntaa jakavaa" koronapolitiikkaa.

FPÖ:n puheenjohtaja Herbert Kickl ei itse aio osallistua mielenosoitukseen saamansa positiivisen koronatestin vuoksi.

Itävallasta otettiin maanantaina 15. marraskuuta ensimmäisenä EU-maana käyttöön rajoitustoimet, jotka kohdistuvat pelkästään henkilöille, joilla ei ole täyttä koronarokotussarjaa tai todistusta puolen vuoden aikana sairastetusta koronataudista. Itävallassa on muihin Länsi-Euroopan maihin verrattuna matala rokotuskattavuus - vain noin 66 prosenttia itävaltalaisista on täysin rokotettuja.

Rajoitustoimet rokottamattomille asetettiin vauhdilla kasvavien tartuntojen hillitsemiseksi. Hallitus ilmoitti 19. marraskuuta, että koko maan kattavat rajoitustoimet alkavat 22. marraskuuta. Hallitus ilmoitti myös, että rokotuksista tulee pakollisia helmikuusta alkaen.

Asevoimat vahvistaa, että sillä ei ole yhteyttä mielenosoitukseen

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, Itävallan asevoimat ei ole liittymässä lauantaiseen mielenosoitukseen.

FPÖ:n lauantaista mielenosoitusta tukee sen sijaan järjestö FGÖ-BHG, eli suomeksi käännettynä Itävallan vapaa ammattiliitto - Itävallan asevoimien liitto. Järjestö on osa kattojärjestöä, joka kuvailee itseään "demokraattisesti järjestäytyneeksi työntekijöiden liitoksi."

Järjestöä johtaa Manfred Haidinger, joka aiemmin edusti FPÖ-puoluetta alueparlamentissa.

Itävallan puolustusministeriön mukaan FGÖ-BHG ei kuitenkaan ole laillisesti tunnustettu ammattiliitto, vaan kyseessä on yksityinen yhdistys.

Asevoimien laillinen edustaja on sen sijaan julkisen sektorin ammattiliitto GÖD.

Itävallan asevoimien tiedottaja selitti Twitterissä, että väitteet tuesta mielenosoitukselle ovat harhaanjohtavia:

"Emme tue mielenosoituksia, kehota niihin tai osallistu niihin. Univormuun pukeutuneet sotilaat eivät saa osallistua."

FGÖ-BHG:n puheenjohtaja Haidinger kertoi AFP:lle 18. marraskuuta, että hän voi puhua vain yhdistyksen jäsenten puolesta.

“Se tarkoittaa myös sitä, etten voi puhua asevoimien puolesta", Haidinger sanoo.

Haidinger kieltäytyi paljastamasta, kuinka monta jäsentä FGÖ:llä on. Haidingerilla ei myöskään ole käsitystä siitä, kuinka monta sotilasta saattaa osallistua lauantain mielenosoitukseen.

Poliisi vahvistaa, että sillä ei ole yhteyksiä mielenosoitukseen

Wienin poliisilaitoksen tiedottaja Barbara Gass vahvisti AFP:lle 18. marraskuuta, että poliisi ei tue mielenosoitusta.

"Emme koskaan organisaationa anna puoluepoliittista näkemyksiä", Gass sanoo.

"Meillä on lakisääteinen velvollisuus varmistaa, että kokoontumisvapaus taataan kaikissa mielenosoituksissa, jotka on rekisteröity viranomaisille", hän lisää.

Uutistietojen mukaan lauantaina mielenosoitusta on turvaamassa 1300 poliisia.

Gassin mukaan halukkaat poliisit voivat osallistua mielenosoitukseen, mutta he eivät voi käyttää virkapukuaan.

Huolimatta Itävallan koronarajoituksista rokottamattomille, mielenosoituksiin osallistuminen on sallittua myös heille. Osallistujien on kuitenkin käytettävä kasvomaskia yli 50 hengen tilaisuuksissa. Mielenosoittaminen on Itävallassa perustuslaillinen oikeus.

Facebook-päivityksessä väitetään myös, että poliisi olisi “kieltäytynyt valvomasta terveyspassia.”

Väite on epätosi: uusien rajoitusten voimaantulon jälkeen poliisi on kertonut lisänneensä partioita koronapassin valvomista varten. Jotkut Itävallan poliisiliiton edustajat ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa poliisin kyvystä valvoa rajoituksia. Edustajien mukaan tehtävän tulisi olla terveysviranomaisten vastuulla.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä