Surffaaja kävelee COVID-19-testausklinikan kyltin ohi Sydneyssä 27. kesäkuuta 2021 ( AFP / Steven Saphore)

Australiassa ei ole pakotettu kaikkia käyttämään kasvojentunnistussovellusta

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sosiaalisessa mediassa syyskuussa satoja kertoja jaetuissa suomenkielisissä päivityksissä väitetään, että Australiassa liikkumisrajoitusten valvomiseksi kaikkien on pakko ladata mobiilisovellus kasvojentunnistusta varten. Väite on epätosi: sovellus on tällä hetkellä viidenkymmenen vapaaehtoisen testikäytössä vain yhdessä Australian osavaltiossa. Sovellusta käytetään matkustajien vaihtoehtoisena karanteenimuotona hotellin tilalla, ei pakollisena kaikille.

"Maan sisäisten liikkumisrajoitusten valvomiseksi Australiassa kaikkien on pakko ladata applikaatio kasvojentunnistukseen", lukee Facebookissa 3. syyskuuta 2021 julkaistussa kuvassa.

Kyseessä on kuvakaappaus 2. syyskuuta 2021 julkaistusta Twitter-päivityksestä. Päivityksellä on yli 700 tykkäystä, ja kuvakaappausta on jaettu yli 200 kertaa Facebookissa.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 9.9.2021)

Twitter-päivityksessä on linkki samana päivänä julkaistuun The Atlantic -lehden artikkeliin. Artikkelissa Australian koronarajoituksia kritisoidaan liian ankarina.

Yksi kritiikin kohteista on Home Quarantine SA -sovellus, joka varmistaa paikannuksen ja kasvojentunnistuksen avulla, että ihmiset noudattavat kotikaranteenia matkustamisen jälkeen. Sovellus suorittaa päivittäin useita tarkastuksia satunnaisin väliajoin, joihin käyttäjillä on 15 minuuttia aikaa vastata.

Väite, että kaikkien australialaisten olisi pakko ladata sovellus, on kuitenkin epätosi. Jutun kirjoittamisen aikana 10. syyskuuta sovellus on pienen joukon testikäytössä vain Etelä-Australian osavaltiossa:

"Kokeiluun osallistuu 50 Etelä-Australian asukasta, jotka palaavat osavaltioiden väliseltä matkalta ja suorittavat pakollisen 14 päivän karanteenin", Etelä-Australian hallituksen tiedottaja kertoi AFP:lle 9. syyskuuta 2021.

Lisäksi sovellus on tarkoitettu matkustamisen vuoksi karanteenissa oleville ihmisille, ei kaikille kansalaisille, ja osallistuminen kokeiluun on vapaaehtoista:

"Kaikki kotikaranteenikokeilun osallistujat ovat eteläaustralialaisia, jotka ovat valinneet osallistumisen kokeiluun."

Myös alkuperäinen Twitter-käyttäjä korjasi aiempaa väitettään:

Tällä hetkellä Etelä-Australiaan ulkomailta saapuvien henkilöiden on suoritettava pakollinen 14 päivän karanteeni ns. sairaalahotellissa. Etelä-Australian osavaltion pääministeri Steven Marshall sanoi kuitenkin elokuussa ABC-uutiskanavalle, että rajojen avautuessa sairaalahotellien käytön jatkuminen on “epätodennäköistä”.

Tästä syystä osavaltiossa kehitetäänkin sovellusta, jonka tarkoitus on tarjota "turvallinen, kestävä ja kustannustehokas vaihtoehto karanteenille sairaalahotellissa", Etelä-Australian hallitus kirjoittaa verkkosivuillaan.

Sydneyssä ja Melbournessa on asetettu kesän aikana liikkumisrajoituksia tautitapausten ja koronkuolemien kasvun myötä. Syyskuun 8. päivään mennessä Australiassa oli annettu 21 miljoonaa annosta koronarokotetta, ja 39,7 prosenttia väestöstä oli täysin rokotettu.

COVID-19