Australiassa ei ole pakotettu kaikkia käyttämään kasvojentunnistussovellusta
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 10. syyskuuta 2021 12:08
- Lukuaika: 2 minuuttia
- Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Maan sisäisten liikkumisrajoitusten valvomiseksi Australiassa kaikkien on pakko ladata applikaatio kasvojentunnistukseen", lukee Facebookissa 3. syyskuuta 2021 julkaistussa kuvassa.
Kyseessä on kuvakaappaus 2. syyskuuta 2021 julkaistusta Twitter-päivityksestä. Päivityksellä on yli 700 tykkäystä, ja kuvakaappausta on jaettu yli 200 kertaa Facebookissa.
Twitter-päivityksessä on linkki samana päivänä julkaistuun The Atlantic -lehden artikkeliin. Artikkelissa Australian koronarajoituksia kritisoidaan liian ankarina.
Yksi kritiikin kohteista on Home Quarantine SA -sovellus, joka varmistaa paikannuksen ja kasvojentunnistuksen avulla, että ihmiset noudattavat kotikaranteenia matkustamisen jälkeen. Sovellus suorittaa päivittäin useita tarkastuksia satunnaisin väliajoin, joihin käyttäjillä on 15 minuuttia aikaa vastata.
Väite, että kaikkien australialaisten olisi pakko ladata sovellus, on kuitenkin epätosi. Jutun kirjoittamisen aikana 10. syyskuuta sovellus on pienen joukon testikäytössä vain Etelä-Australian osavaltiossa:
"Kokeiluun osallistuu 50 Etelä-Australian asukasta, jotka palaavat osavaltioiden väliseltä matkalta ja suorittavat pakollisen 14 päivän karanteenin", Etelä-Australian hallituksen tiedottaja kertoi AFP:lle 9. syyskuuta 2021.
Lisäksi sovellus on tarkoitettu matkustamisen vuoksi karanteenissa oleville ihmisille, ei kaikille kansalaisille, ja osallistuminen kokeiluun on vapaaehtoista:
"Kaikki kotikaranteenikokeilun osallistujat ovat eteläaustralialaisia, jotka ovat valinneet osallistumisen kokeiluun."
Myös alkuperäinen Twitter-käyttäjä korjasi aiempaa väitettään:
KORJATAAN PARI HUOLIMATTOMUUTTA!
— Ivan Puopolo (@ivanpuopolo) September 2, 2021
Kiitos oikaisusta!https://t.co/8m80KpZe7m
Tällä hetkellä Etelä-Australiaan ulkomailta saapuvien henkilöiden on suoritettava pakollinen 14 päivän karanteeni ns. sairaalahotellissa. Etelä-Australian osavaltion pääministeri Steven Marshall sanoi kuitenkin elokuussa ABC-uutiskanavalle, että rajojen avautuessa sairaalahotellien käytön jatkuminen on “epätodennäköistä”.
Tästä syystä osavaltiossa kehitetäänkin sovellusta, jonka tarkoitus on tarjota "turvallinen, kestävä ja kustannustehokas vaihtoehto karanteenille sairaalahotellissa", Etelä-Australian hallitus kirjoittaa verkkosivuillaan.
Sydneyssä ja Melbournessa on asetettu kesän aikana liikkumisrajoituksia tautitapausten ja koronkuolemien kasvun myötä. Syyskuun 8. päivään mennessä Australiassa oli annettu 21 miljoonaa annosta koronarokotetta, ja 39,7 prosenttia väestöstä oli täysin rokotettu.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä