Somessa väitetään virheellisesti, että Marburg on uusi virus ja sillä tullaan peittämään rokotekuolemia
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 15. marraskuuta 2021 14:15
- Lukuaika: 4 minuuttia
- Teksti: Randy ORTIZ, AFP Peru
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Elias HUUHTANEN
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"WHO:n johtaja Tedros Adhanom tiedotti uudesta Marburg-viruksesta 7.8.2021. Seuraava liukuhihnalta lanseerattava maailmanluokan valhe tulee siis syyttämään mitä ilmeisimmin tätä Marburg-virusta tulevaisuudessa nähtävästä suuresta rokotekuolemien määrästä", lukee 22.10.2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä.
Päivitystä on jaettu yli sata kertaa. Video on lisäksi julkaistu suomenkielisellä tekstityksellä Rapsodia.fi-verkkosivustolla. AFP on myös aikaisemmin tarkistanut sivustolta peräisin olevia virheellisiä väittämiä koronapandemiaan liittyen (esim. täällä ja täällä).
Lokakuussa 2021 AFP vahvisti virheellisen väitteen Marburg-viruksesta myös espanjaksi. Väitettä oli jaettu tuhansia kertoja Latinalaisessa Amerikassa ja Espanjassa.
Päivityksen ohessa on julkaistu 3 minuutin video uutislähetyksestä. Lähetyksessä kerrotaan, että Guineassa on vahvistettu Marburg-viruksen saaneen henkilön kuolema.
Uutislähetyksessä on leike Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanomin antamasta lausunnosta. Lausunto on peräisin 11. elokuuta 2021 pidetystä lehdistötilaisuudesta, jossa käsiteltiin koronatoimien edistymistä Länsi-Afrikassa.
"Tämä on ensimmäinen tunnettu Marburg-tapaus Länsi-Afrikassa. WHO ja kumppanimme tukevat Guinean terveysministeriötä taudin lähteen selvittämisessä, kontaktien jäljittämisessä ja paikallisyhteisön tiedottamisessa siitä, miten he voivat suojautua", Adhanom sanoo videolla.
Adhanomin mukaan noin 150 kontaktia oli tunnistettu ja seurannassa.
WHO ilmoitti kuitenkin jo 15. syyskuuta 2021, että Guinea oli julistanut Marburg-viruksen leviämisen päättyneen maassa. Viruksen aiheuttamat kuolemat rajoittuivat ensimmäiseen tapaukseen, ja noin 170 riskikontaktia pidettiin seurannassa 21 päivän ajan.
Virus ei ole uusi
Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, kyseessä ei ole uusi virus.
Kun väite nousi esille Latinalaisessa Amerikassa, AFP otti yhteyttä Panamerikkalaiseen terveysjärjestö PAHO:n. Järjestön tiedottaja kertoi AFP:lle 19. lokakuuta 2021, että sosiaalisessa mediassa leviävä väite on irrotettu asiayhteydestä eikä tauti ole uusi.
Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan Marburg-virusta on säännöllisesti esiintynyt eri puolilla maailmaa sen jälkeen, kun virus löydettiin Saksassa ja Jugoslaviassa vuonna 1967.
"Se ei myöskään kuulu koronaviruksiin vaan Filoviridae-heimoon", PAHO:n tiedottaja sanoo.
Marburgin oireet eroavat lisäksi merkittävästi koronarokotteiden ilmoitetuista haittavaikutuksista. Marburg-viruksen aiheuttama tauti on harvinainen ja vakava. Se on lähes yhtä tappava kuin Ebola ja aiheuttaa ihmiselle vakavan virusperäisen verenvuotokuumeen.
Taudin oireet ovat korkea kuume, lihassäryt ja sidekalvotulehdus. Näitä seuraavat kurkkukipu, oksentelu, ripuli, ihottuma ja verenvuoto. Tautiin kuolee keskimäärin noin 50 prosenttia tartunnan saaneista. Viimeaikaisten epidemioiden aikana kuolleisuusaste on vaihdellut 24 prosentista 88 prosenttiin viruskannasta ja hoidosta riippuen.
Tavallisia koronarokotteiden ilmoitettuja haittavaikutuksia ovat sen sijaan ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo verkkosivuillaan. Harvinaisiin haittavaikutuksiin lukeutuu mRNA-rokotteiden kohdalla sydänlihastulehdus ja adenovirusvektorirokotteissa veren hyytymishäiriön riski.
Rokotteiden aiheuttamat vakavat tai kuolemaan johtavat komplikaatiot ovat lisäksi hyvin harvinaisia. THL:n mukaan tähän mennessä rokotekuolleisuutta on seurattu yhteensä noin 3,9 miljoonan rokotetun kohdalla. Seurannassa on todettu, että rokotettujen kuolleisuus rokotuksen jälkeisinä viikkoina on matalampi kuin rokottamattomilla, kun huomioidaan henkilöiden ikä, sairaudet ja sukupuoli, THL kertoo.
Marburg on filovirusperheeseen kuuluva RNA-virus, joka vaikuttaa sekä ihmisiin että kädellisiin, ja se on peräisin hedelmälepakolta, CDC selittää.
Vertailevan immunologian asiantuntija ja amerikkalaisen virologiyhdistys ASV:n jäsen Juan More Bayona kertoi AFP:lle, että tiedot Marburg-viruksesta ovat hyvin rajalliset, vaikka virus on tunnistettu yli 50 vuotta sitten. Virus ei leviä kovin nopeasti, koska tauti tarttuu veren välityksellä.
Marburg-viruksen ja SARS-CoV-2:n tärkeimmät erot ovat nämä: Marburg-virus aiheuttaa verenvuototautia ja koronavirus tarttuu hengitysteitse. Bayona huomauttaa, että Marburg-virusta tulisi verrata ennemminkin Ebola-virukseen.
"Alussa voi olla huonovointisuutta, kuten minkä tahansa virusongelman yhteydessä. Alkuvaiheessa elimistö reagoi tulehdukseen, joka aiheuttaa kuumetta. Ei ole paljon tietoa siitä, esiintyykö samoja hengitystieoireita kuten koronaviruksen kohdalla, mutta kyseessä on silti kaksi eri virusta", Bayona sanoo.
Hengitystievirusten asiantuntija ja Meksikon kansanterveysyhdistyksen SMSP:n jäsen Andreu Comas Garcia kertoi AFP:lle, että filovirukset ja koronavirukset ovat hyvin erilaisia viruksia pituutensa, ominaisuuksiensa ja lisääntymissyklinsä puolesta. Myös tavat, jolla virukset hyökkäävät elimistön kimppuun, ovat erilaisia.
Filovirukset, joiden proteiinit ovat usein "sauvamaisia tai S-muotoisia", tarttuvat yleensä kaikkiin kehon soluihin ja aiheuttavat verenvuotokuumeen. Koronavirukset sen sijaan ovat lähes pyöreitä, tutkija kertoo.
"Filovirukset lisääntyvät solun sisällä niin paljon ja niin nopeasti, että ne räjäyttävät solun. Näin ne aiheuttavat verenvuotokuumeen, kun taas koronavirukset eivät tee niin", Comas sanoo.
Comas huomautti myös, että Marburg-virustartunnan oireita ovat korkea, yli 40 °C:n kuume sekä kipu päässä, silmissä ja nivelissä. Lisäksi oireena voi olla pahoinvointia, oksentelua, ripulia sekä verenvuotoa.
"Kuume ja ripulointi on runsasta, toisin kuin koronaviruksen kohdalla, jolloin ripuli on yleensä lievä. [Koronaviruksen kohdalla] potilailla on esiintyy yleensä alhaista, pitkäkestoista kuumetta, joka ei nouse 40 asteeseen", Comas sanoo.
Rokotteita kehitteillä
Maailman terveysjärjestö WHO:n 7. elokuuta 2021 julkaistun raportin mukaan lisensoituja hoitoja viruksen neutraloimiseksi ei toistaiseksi ole. Sen sijaan erilaisia verituotteita, immuunihoitoja ja lääkehoitoja parhaillaan kehitetään.
Chilen yliopiston virologian apulaisprofessori Vivian Luchsinger Farias kertoi AFP:lle, että rokotteen kehittäminen Marburg-virusta vastaan vaatisi suuren määrän tartunnan saaneita ihmisiä tehokkuuden testaamiseksi, sekä taloudellisia ja inhimillisiä resursseja. Toistaiseksi epidemiat ovat kuitenkin olleet pieniä.
"Kliinisiin tutkimuksiin osallistuu useita satoja ja sitten tuhansia ihmisiä, jotta rokotteita voidaan testata. Valitettavasti rokotteiden kehittämiseen omistautuneet tahot ovat yksityisiä laboratorioita. He pyrkivät kehittämään rokotteita, joiden ne katsovat tuottavan hyviä tuloja", apulaisprofessori selittää.
Lisäksi Luchsinger katsoo Marburg-viruksen aiheuttavan pandemian olevan epätodennäköistä, koska se tarttuu kosketuksen kautta eikä ilmateitse:
"Viruksen leviämistä on voitu hillitä välttämällä kosketusta sairaisiin ja kuolleisiin ihmisiin ja ottamalla käyttöön tiukat toimenpiteet terveydenhuollon henkilökunnalle."
Lisäksi asiantuntija kritisoi rokotteita koskevia väitteitä sosiaalisessa mediassa:
"Rokotteet eivät ole myrkkyjä, vaan ne on tehty pelastamaan ihmishenkiä. Vaikka ne aiheuttavat haittavaikutuksia joillekin ihmisille, ne ovat suurimmalle osalle lieviä ja menevät ohi parissa päivässä", Luchsinger kertoo.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä