Tällä meemivideolla vuodelta 2016 ei näy australialaisia juhlimassa poliitikon eroa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Uusi MV-lehti-sivuston julkaisemalla videolla, jota on jaettu satoja kertoja lokakuun aikana, väitetään näkyvän australialaisia juhlimassa Gladys Berejiklianin viimeaikaista eroa. Berejiklian, joka toimi Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministerinä koronapandemian aikana, on sivuston mukaan “yksi Australian tyrannihallinnon globalistijohtajista.” Videota on kuitenkin muokattu: Kyseessä on versio suositusta meemistä, jossa todellisuudessa näkyy englantilaisten jalkapallofanien reaktio vuoden 2016 EM-kilpailujen aikaan.

"Vihattu pääministeri erosi yllättäen Australiassa – Katso kansalaisten huikea reaktio!", lukee Uusi MV-lehti-sivustolla 1. lokakuuta 2021 julkaistun artikkelin otsikossa.

Gladys Berejiklian on toiminut vuodesta 2017 lähtien Australian väkirikkaimman osavaltion pääministerinä. Berejiklianin johtama Uusi Etelä-Wales on kamppaillut kesäkuusta lähtien koronaviruksen nopeasti leviävän deltavariantin kanssa.

Artikkelin mukaan Berejiklian on julistanut osavaltioon “ankaran sulkutilan, tiukat poliisitoimet ja pakotteet.” Berejiklian on "syvästi vihattu", Uusi MV-lehti kirjoittaa. Sivuston mukaan Berejiklian on lisäksi “yksi Australian tyrannihallinnon globalistijohtajista.”

Artikkelissa on video, jolla väitetään näkyvän australialaisten reaktio uutislähetykseen, jossa Berejiklian ilmoittaa eroavansa. Sosiaalisessa mediassa (esim. Facebookissa ja Twitterissä) leviävällä videolla baarin asiakkaat riemuitsevat kuultuaan uutisen.

Linkkiä artikkeliin on jaettu satoja kertoja Facebookissa. Samaa videota on jaettu tuhansia kertoja myös muilla kielillä, kuten slovakiksi, englanniksi ja portugaliksi. AFP on myös aiemmin tarkistanut Uusi MV-lehti-sivustolla julkaistuja koronapandemiaa koskevia virheellisiä väittämiä (täällä ja täällä).

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 4.10.2021)

Video on kuitenkin väärennetty. Uutislähetys Berejiklianin erosta on editoitu toisen videon päälle, jossa englantilaiset jalkapallofanit juhlivat Walesia vastaan tehdyn maalin jälkeen vuoden 2016 EM-kilpailuissa. Alkuperäinen video on nähtävissä alla:

Kuvamateriaalien vertailu osoittaa, että vuonna 2021 kiertänyt video on uutislähetystä lukuunottamatta sama:

Kuvakaappaus, jossa Uusi MV-lehti-sivuston julkaisema kuvamateriaali on vasemmalla ja alkuperäinen video oikealla

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, alkuperäinen video juhlinnasta ei ole peräisin Australiasta vaan Ashton Gate-areenalta Ison-Britannian Bristolista. Sama baari löytyy kuvattuna areenan Instagram-tilillä:

Kuvakaappaus Ashton Gate-areenan Instagram-tilitä (otettu 4.10.2021)

Jalkapallofanien juhlinnasta on vuoden 2016 jälkeen itse asiassa muodostunut yleinen meemi, jossa ottelun tilalle vaihdetaan eri video. Tällä videolla fanit juhlivat esimerkiksi vohvelin kaatumista.

AFP tarkisti saman väitteen myös englanniksi, ja on myös vuonna 2019 uutisoinut samaan meemiin perustuvista virheellisistä väittämistä.

Berejiklian erosi korruptiotutkinnan vuoksi

Meemin päälle editoitu video on peräisin 1. lokakuuta 2021 pidetystä lehdistötilaisuudesta. AFP uutisoi, kuinka Berejiklian ilmoitti eroavansa korruptiotutkinnan takia.

Australian korruptionvastainen komissio ICAC tutkii parhaillaan Berejikliania koskevia väitteitä, jotka koskevat esimerkiksi apurahojen jakamista yhdistyksille, joissa Berejiklianin entinen kumppani oli aktiivinen, ICAC kertoo tiedotteessaan.

"Eroaminen tällä hetkellä on vastoin kaikkia vaistojani, ja se on jotain, mitä en halua tehdä -- Ainoa asia, jota kadun, on se, etten pysty saattamaan työtäni päätökseen ja varmistamaan, että Uuden Etelä-Walesin asukkaat siirtyy elämään vapaasti koronan kanssa", Berejiklian kertoo lehdistötilaisuudessa antamassaan lausunnossaan.

AFP on myös aiemmin koronapandemian aikana tarkistanut virheellistä tietoa Australian tilanteeseen liittyen (täällä ja täällä).

COVID-19