Kroatian presidentti ei ilmoittanut, että maa lopettaa koronarokotukset

© AFP 2017-2022. Kaikki oikeudet pidätetään.

Syyskuussa yli 500 kertaa jaetuissa suomenkielisissä somepäivityksissä väitetään, että Kroatian presidentti Zoran Milanović olisi ilmoittanut lopettavansa koronarokotukset maassaan. Väite on epätosi: Kroatian terveysministeriö vahvisti AFP:lle, että maa ei ole lopettamassa koronarokotuksia. Lisäksi presidentillä ei Kroatian perustuslain mukaan ole toimivaltaa tehdä terveyspoliittisia päätöksiä. Väite on peräisin presidentin lehdistötilaisuudessa antaman lausunnon virheellisestä tulkinnasta.

"Kroatian presidentti Zoran Milanović antoi jyrkän COVID-rokoteagendan vastaisen lausunnon ja ilmoitti, että kokeilu koronarokotteilla on Kroatian osalta päättynyt", todetaan 22. syyskuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Päivitys on kuvakaappaus Uusi MV-lehti-verkkosivustolla julkaistusta artikkelista. AFP on myös aiemmin tarkistanut kyseiseltä verkkosivustolta peräisin olevia virheellisiä väittämiä koronarokotteista.

Päivitysten ohessa on myös julkaistu suomeksi tekstitettyä videota presidentin lehdistötilaisuudesta 10. syyskuuta 2021.

"Kroatian presidentti Zoran Milanović antoi esimerkillisen lausunnon ilmoittaessaan, että kokeellinen koronarokottaminen lopetetaan Kroatiassa", yhdessä päivityksessä väitetään.

Väitettä on jaettu Facebookissa suomeksi yli 500 kertaa syyskuun aikana. Sama väite on levinnyt myös muilla kielillä: AFP tarkisti väitteen puolaksi täällä.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 29.9.2021)

Väite ei kuitenkaan pidä paikkansa. AFP:n kirjeenvaihtaja Kroatiassa vahvisti, ettei Milanovićin lausunnossa ole mitään sellaista, joka voitaisiin tulkita ilmoitukseksi koronarokotusten lopettamisesta.

AFP:n kirjeenvaihtaja oli yhteydessä Kroatian terveysministeriöön. Ministeriö kiistää jyrkästi, että rokotusohjelma koronavirusta vastaan olisi lopetettu tai että sitä oltaisiin lopettamassa.

"Tällaiset tiedot eivät pidä paikkaansa, joten pyydämme ihmisiä olemaan levittämättä niitä", ministeriön tiedottaja kertoi AFP:lle sähköpostitse 27. syyskuuta.

Kroatian terveysministeriö kertoo verkkosivuillaan, että hieman yli 1,7 miljoonaa ihmistä Kroatian 4 miljoonasta asukkaasta oli rokotettu koronaa vastaan 29. syyskuuta mennessä.

Kroatiassa on myös tilastoitu yli 403 000 koronatapausta ja 8 628 koronakuolemaa 29. syyskuuta 2021 mennessä, verkkosivuilta selviää.

Milanović on rokotettu

Milanović ei myöskään itse vastusta rokotteita. Hänet on rokotettu koronarokotteella ja Milanović on myös kehottanut muita kroatialaisia ottamaan rokotukset.

"Ihmiset, ottakaa rokote. Se on parempi kuin sairastuminen", Milanović sanoi rokotuksensa jälkeen.

Milanović kuitenkin vastustaa pakollisia rokotuksia koronavirusta vastaan.

Voiko Kroatian presidentti päättää rokotusten lopettamisesta?

Kroatiassa presidentin virka on pitkälti symbolinen.

Presidentti esimerkiksi edustaa Kroatiaa kansainvälisissä suhteissa, on asevoimien päällikkö, kutsuu koolle parlamenttivaalit, julistaa parlamentin ensimmäisen istunnon ja nimittää pääministeriehdokkaan parlamentin suostumuksella. Presidentti voi myös järjestää kansanäänestyksiä, armahtaa ihmisiä ja myöntää kunniamerkkejä.

Terveyspolitiikan harjoittaminen ei kuitenkaan kuulu presidentin toimivaltaan.

Mistä siis on peräisin virheellinen väite, jonka mukaan presidentti Milanovic olisi ilmoittanut koronarokotusten lopettamisesta? Kyseistä virheellistä tietoa alettiin levittää sen jälkeen, kun Milanović vastasi toimittajan kysymykseen koronarokotuksiin liittyenlehdistötilaisuudessa 10. syyskuuta.

Kun Milanovićilta kysyttiin, onko rokotekattavuus koronaa vastaan Kroatiassa riittävällä tasolla muihin maihin verrattuna, Milanović vastasi myöntävästi. Milanović totesi, että hän ei usko rokotekattavuuden tulevan ylittämään yli 50% Kroatian väestöstä.

Milanović sanoi myös, ettei hän odota pandemian katoavan lähiaikoina. Siitä huolimatta ihmisten tulisi yrittää palata suhteellisen normaaliin elämään, Milanović totesi.

AFP:n kirjeenvaihtaja Kroatiassa vahvisti, että alla oleva sitaatti on tarkka käännös Milanovićin lehdistötilaisuudessa antamasta taltioidusta lausunnosta, joka levisi suomalaisessa sosiaalisessa mediassa:

"Minua ei kiinnosta [mikä rokotekattavuus on ulkomailla]. Me olemme tarpeeksi rokotettuja, ja kaikki tietävät sen. Emme saavuta rokotusten osalta yli 50 prosenttia [väestöstä]. Antaa heidän aidata meidät piikkilangalla, jos he haluavat. Eivät he sitä tee. Me olemme tarpeeksi rokotettuja. Koska he ovat tarpeeksi rokotettuja. Heidän näkökulmastaan me olemme tarpeeksi rokotettuja. Ulkomailla olevia ihmisiä ei voi mitenkään altistaa", Milanovic sanoo.

"Jos tavoitteena on, ja meidän on tiedettävä, mikä on tämän hulluuden tavoite, jos tavoitteena on eliminoida virus kokonaan, sitten meillä on tavoite. En ole kuullut tuosta tavoitteesta. Jos joku sanoo minulle, että se on tavoitteena, sanon hänelle, että hän on hullu. Se on mahdotonta. Meille jää jäljelle vain sopeutuminen ja normaalin elämän jatkaminen."

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19 ROKOTUKSET