Vanha valeuutinen mansikkahuumeista leviää suomalaisessa sosiaalisessa mediassa

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 28. syyskuuta 2021 11:30
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Syyskuussa kymmeniä tuhansia kertoja jaetussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä väitetään, että koululaisille jaetaan uutta mansikanmakuista huumetta, jonka seurauksena useita lapsia on jo joutunut sairaalaan. Väite on epätosi: Viranomaiset kertoivat AFP:lle, etteivät he ole havainneet kuvattuja tapauksia Suomessa. Väite näyttää olevan suora käännös valeuutisesta, joka on kiertänyt verkossa vuodesta 2007 lähtien.

"Uutta huumetta kouluissa”, lukee 20. syyskuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. "Tämä on uusi lääke, joka tunnetaan nimellä ‘mansikka’ -- Se haisee pähkinältä ja sitä annetaan lapsille koulun pihoilla. Vakavassa tilassa sairaalaan on jo viety useita lapsia", päivitys jatkuu.

Päivityksen yhteydessä on julkaistu kuva, jossa vaikuttaisi näkyvän pieniä erivärisiä makeisia tai pillereitä. Päivitystä on jaettu kymmeniä tuhansia kertoja viikon sisällä.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 28.9.2021)

Maaliskuussa 2021 julkaistun poliisin tiedotteen mukaan huumausaineiden käyttö on Suomessa lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, myös lasten ja nuorten keskuudessa.  Kannabis on yleisin Suomessa käytetty huumausaine, mutta myös amfetamiinin käyttömäärät ovat kasvaneet voimakkaasti vuodesta 2012, poliisi tiedottaa.

Poliisi kuitenkin kertoi AFP:lle, että heidän tietojensa mukaan nyt syyskuussa kiertävä väite, jonka mukaan koululaisille jaetaan mansikanmakuista huumetta, on väärä:

"Poliisin tiedossa ei ole viimeaikaisia tapauksia, joissa huumausainetta olisi jaettu lapsille koulussa. Myöskään tiedossa ei ole, että useita lapsia olisi viime aikoina viety sairaalaan huumausaineiden yliannostuksen takia", keskusrikospoliisin viestintä kertoi AFP:lle 24. syyskuuta 2021.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kiisti 24. syyskuuta 2021 väitteen, jonka mukaan lapsia olisi joutunut sairaalaan koulujen leikkipuistoissa jaettavan uuden huumeen takia:

“THL:n tietoon ei ole tullut somepäivityksen kaltaisia tapauksia Suomessa”, THL:n erityisasiantuntija Sanna Kailanto kertoi AFP:lle.

AFP lähetti Facebook-päivityksen myös Tullille ja pyysi kommentoimaan väitettä. Tulli valvoo Suomen rajoilla tavara- ja henkilöliikennettä ja siksi havaitsee ensimmäisenä uudet ilmiöt, kuten muuntohuumeet, Tulli kirjoittaa verkkosivuillaan.

"Facebook-päivityksen kuvassa on tavallisten ekstaasitablettien tyylisiä tabletteja, jotka voivat sisältää MDMA:ta tai jotain muuta huumausainetta tai KKP-ainetta", Tulli kertoi AFP:lle 24. syyskuuta 2021.

Ekstaasi, joka tunnetaan myös nimellä MDMA, on amfetamiinia ja meskaliinia muistuttava synteettinen huume. Huume voi aiheuttaa euforian tunnetta, mutta sen käyttö saattaa myös johtaa psykoottisiiin oireisiin ja jopa kuolemaan. 

KKP-aine, eli kuluttajamarkkinoilta kielletty psykoaktiivinen aine, on puolestaan luokitus uusille mahdollisesti vaarallisille aineille, kuten muuntohuumeille, kun aineesta ei ole vielä saatavilla tieteellistä tutkimustietoa.

Koska tableteista valmistetaan erivärisiä ja erimuotoisia logoja, vaikuttavan aineen määrittäminen pelkän kuvan perusteella ei ole mahdollista, Tulli toteaa.

Tulli ei kuitenkaan ole tänä vuonna törmännyt uusiin huumaaviin aineisiin ekstaasitableteissa:

"Tänä vuonna meillä ei ole todettu täysin uusia huumaavia aineita ekstaasitablettien kaltaisissa tableteissa."

Vanha valeuutinen, jota on levitetty vuodesta 2007 lähtien

Syyskuussa levinnyt Facebook-päivitys vaikuttaa olevan suora käännös tekstistä, joka on kiertänyt sosiaalisessa mediassa englanniksi vuodesta 2017 lähtien - tarinan alkuperä vaikuttaa olevan vieläkin vanhempi.

Lähes identtinen teksti, jonka yhteydessä oli julkaistu sama kuva väitetystä mansikkahuumeesta, tarkistettiin lähes viisi vuotta sitten brittiläisen faktantarkistusryhmän toimesta täällä.

Käänteinen kuvahaku löytää useita yhdysvaltalaisia uutisia vuodelta 2018 (esim. täällä ja täällä), joiden mukaan Ohion Montgomeryssa viranomaiset varoittivat uudesta mansikanmakuisesta huumausaineesta. Suomenkielisen Facebook-päivityksen sisältö on samankaltainen kuin näissä vuoden 2018 englanninkielisissä artikkeleissa.

Itse kuvan väitetään artikkeleissa olevan peräisin Montgomeryn koulutuspalvelukeskus MCESC:stä. MCESC ei kuitenkaan vastannut AFP:n pyyntöön saada vahvistus kuvan alkuperästä.

Mansikkahuumetarinan alkuperä vaikuttaa kuitenkin olevan vieläkin vanhempi. Jo vuonna 2007 Snopes kertoi Yhdysvaltain länsiosissa esiintyneistä virheellisistä uutisartikkeleista, joissa varoitettiin makeutetusta, mansikanmakuisesta metamfetamiinista. 

Snopesin mukaan Yhdysvaltain huumeviraston DEA:n tiedottaja Michael Sanders kuitenkin kiisti väitteet vuonna 2010. Snopes kirjoittaa Sandersin sanoneen, että DEA ei ollut koskaan kuullut kenenkään lisäävän mansikanmakuista makeutusainetta metamfetamiiniin. DEA ei myöskään ollut tietoinen yhdestäkään lapsesta, joka olisi joutunut sairaalaan vakavassa tilassa kyseisen huumeen vuoksi.

"Tarkistimme asian kaikista laboratorioistamme, eikä väitteelle ollut perusteita. Kyse ei ole oikeasta trendistä tai todellisesta ongelmasta. Uskon, että kyseessä oli tapaus, jossa jollakulla oli hyvät aikomukset, mutta hätiköi", Sanders sanoi Snopesille.

Myös BBC kertoi vuonna 2008 samankaltaisesta tapauksesta, jossa Ison-Britannian poliisi oli epähuomiossa jakanut kouluille virheellisen varoituksen keksitystä huumeesta nimeltä “mansikkametamfetamiini.”

"Poliisi julkaisi oikaisun sen jälkeen, kun se oli huomannut joutuneensa huijauksen uhriksi, ja totesi, ettei tällaisia tapauksia ollut tapahtunut", BBC kertoo.

Väite on sittemmin noussut esiin ympäri maailman, esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Nigeriassa, Seychelleillä, Portugalissa, Kreikassa ja Malesiassa

Vuonna 2018 AFP tarkisti saman virheellisen väitteen Etelä-Afrikassa. Silloin kuvaa väitetyistä mansikkahuumeesta jaettiin yhdessä kuvan kanssa, jossa näkyi HPV/HIV-tartuntaa sairastava 6-vuotias tyttö.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä