Veripusseja lääketieteellisessä keskuksessa Santa Cruz de Tenerifella Kanariansaarten Teneriffalla 19. kesäkuuta 2018 ( AFP / Désirée MARTIN)

Koronarokotteet eivät vaikuta veren väriin

Sosiaalisessa mediassa leviävissä suomenkielisissä päivityksissä väitetään, että koronarokotteet tekevät verestä "tummaa, hyytynyttä ja myrkyllistä." Todisteeksi esitetään kuvaa kahdesta veripussista, joista toinen on vaaleampi kuin toinen. Väite on epätosi: Asiantuntijoiden mukaan veren värierot ovat normaaleja ja johtuvat veren happipitoisuudesta, johon rokottaminen ei vaikuta.

"Piikitetyn veri teettää piikkiproteiinia, joka siirtyy verisuoniin ja aiheuttaa hyytymiä. Veri on tummaa, hyytynyttä ja myrkyllistä", lukee 20. syyskuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivityksessä on kuvavertailu, jossa väitetään vasemmalla olevan normaalia verta ja oikealla tummempaa, rokotettua verta.

Kuvaa on jaettu suomeksi yli sata kertaa syyskuun aikana. Väite on levinnyt laajasti myös usealla muulla kielellä, kuten englanniksi, ranskaksi ja serbiaksi. AFP on tarkistanut saman väitteen Yhdysvalloissa.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (27.9.2021)

Asiantuntijoiden mukaan väite, jonka mukaan rokotteet vaikuttaisivat veren väriin, on virheellinen.

"Tällä ei ole mitään tekemistä rokotusten kanssa", Stanfordin yliopiston immunologian ja reumatologian professori Paul Utz kertoi AFP:lle.

"Väri määräytyy sen mukaan, kuinka paljon happea veressä on, ja se on hyvin vaihteleva asia", Utz sanoo. "Jos riviin asetettaisiin 15 eri veripakkausta, niin niissä näkyisi punaisen eri sävyjä. Näiden verinäytteiden suhteen ei ole mitään syytä huoleen."

Vaikka jotkin virusvektoriteknologiaan perustuvat koronarokotteet ovat yhdistetty hyvin harvinaisiin veren hyytymishäiriöihin, Utz huomauttaa, että tutkimusten mukaan myös koronatartunnan saaminen voi lisätä todennäköisyyttä autovasta-aineiden kehittymiselle. Myös nämä autovasta-aineet voivat Utzin mukaan aiheuttaa veritulppia.

"Viesti on se, että jos pitää valita rokotuksen ja tartunnan välillä, rokotus tulee valita aina."

Myös Harvardin yliopiston immunologian ja tartuntatautien apulaisprofessori Dan Milner vahvisti asian AFP:lle. Milnerin mukaan veren värin vaihtelu johtuu hapen määrästä, joka muuttuu "kudosten eri käyttöasteiden perusteella, jos heillä (potilailla) on enemmän lihaksia, enemmän rasvaa, mikäli veri on peräisin oikeasta tai vasemmasta kädestä jne."

Milner selittää, että veri otetaan aina suonista, jotka kuljettavat hapettoman veren takaisin sydämeen, ja laitetaan ilmatiiviisti suljettuihin veripusseihin. Tämän vuoksi veripusseissa oleva veri on melko tummaa verrattuna kirkkaanpunaiseen, hapekkaaseen vereen, jota näkyy esimerkiksi haavassa.

Toisin kuin sosiaalisen median päivityksissä väitetään kuvattu veripussi ei sisällä hyytynyttä verta, Milner kertoo.

"Hyytyvää verta ei voi laskea suonesta, koska se tarttuisi neulaan eikä täyttäisi pussia. Ajatus siitä, että kuvassa olisi hyytynyttä verta, on täysin järjetön", Milner sanoi.

Myös Mayo-klinikan virusten ja rokotteiden asiantuntija Gregory Poland arvioi kuvan perusteella Facebook-päivityksiä "misinformaatioksi." Poland vahvisti AFP:lle, että rokotteet eivät aiheuta sitä, mitä kuvassa näkyy.

AFP on myös aiemmin kumonnut virheellisiä väitteitä, joiden mukaan rokotetut eivät voisi luovuttaa veriplasmaa tai että rokotteet muuttaisivat verisoluja pysyvästi. Suomen Punainen Risti kirjoittaa verkkosivuillaan, että "koronarokotus ei estä verenluovutusta.”

Muita epätarkkoja väitteitä koronasta ja rokotteista AFP on tarkistanut esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä