Modernan koronarokotetta apteekissa Pariisissa 4. kesäkuuta 2021 ( AFP / STEPHANE DE SAKUTIN)

MS-taudin ja koronarokotteiden välillä ei ole raportoitu olevan yhteyttä

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 8. lokakuuta 2021 14:11
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Lokakuussa yli 300 kertaa vuorokauden sisällä jaetussa somepäivityksessä väitetään, että pääkaupunkiseudun yläkoululaiset ovat olleet “tosi kipeitä” ja saaneet MS-diagnoosin koronarokotteen toisen annoksen jälkeen. Väite on epätosi: Fimeaan ei ole tullut yläasteikäisten rokotuksista haittavaikutusilmoituksia, joissa ilmoitettaisiin MS-taudista. Lisäksi AFP:n haastatteleman lääketieteen asiantuntijan mukaan MS-taudin ja koronarokotteiden välillä ei ole raportoitu olevan yhteyttä.

"Kuulumisia pk-seudulta..yläkoululaiset 2.piikin saaneet olleet tosi kipeitä, halvauksia, MS-diagnoosi -- Opettajat vaikenee, eivät uskalla puhua", lukee 5. lokakuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivitystä on jaettu yli 300 kertaa alle vuorokauden sisällä.

MS-tauti, eli multippeliskleroosi, on keskushermoston sairaus, joka vaikuttaa nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn. Kyseessä on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan muodostamalla vasta-aineita, Terveyskirjasto kertoo.

Alun perin päivityksessä kirjoitettiin, että MS-tapaukset olisivat sattuneet Espoossa. Päivitystä kuitenkin muokattiin noin tunti julkaisun jälkeen vaihtamalla Espoon tilalle pk-seutu.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 8.10.2021)

Kommenttiosiossa päivityksen kirjoittaja viittaa koronarokotteisiin ja toteaa, että rokotteen ottaminen on kuin pelaisi “venäläistä rulettia.”

Image
Kuvakaappaus virheellisen Facebook-päivityksen kommenttiosioista (otettu 8.10.2021)

Toisessa kommentissa tiedon MS-tapauksesta kerrotaan olevan peräisin ystävältä, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

Image
Kuvakaappaus virheellisen Facebook-päivityksen kommenttiosiosta (otettu 8.10.2021)

Väite on kuitenkin epätosi. Lääkkeiden turvallisuutta Suomessa valvova Fimea kertoi, ettei se ole saanut ilmoituksia kyseisestä taudista.

“Fimeaan ei ole tullut yläasteikäisistä haittavaikutusilmoituksia, joissa ilmoitettaisiin MS-taudista”, Fimean jaostopäällikkö Tiina Karonen kertoi AFP:lle 8. lokakuuta 2021.

Lisäksi Espoon kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden toimialan viestintäpäällikkö Anne Kettunen kertoi AFP:lle 7. lokakuuta 2021, ettei rokotusten aikataulun vuoksi MS-taudin diagnoosi ja sen yhdistäminen rokotteeseen olisi mahdollista näin nopeasti:

"Yläasteella on annettu koronarokotteen tehosteannoksia viime viikolla eli viikolla 39. Eli aikataulun puolesta asia ei ole mahdollinen. Koko Suomessa aikataulu on +/- 1 vk sama kuin Espoossa, eli asia ei ole mahdollinen muuallakaan", Kettunen sanoi.

Koronarokotteiden ja MS-taudin välillä ei ole raportoitu yhteyttä

MS-tautiin sairastuvat tyypillisesti 20-40-vuotiaat, mutta Suomessa diagnosoidaan vuosittain myös muutama MS-tauti alle 16-vuotiaalla, kertoo neurologinen aikakausilehti Avain.

MS-taudin ja koronarokotteiden välisestä yhteydestä ei kuitenkaan ole näyttöä.

"Mitään tämän kaltaista ei ole raportoitu", Turun yliopiston neurologian dosentti Juhani Ruutiainen kertoi AFP:lle 6. lokakuuta 2021.

Ruutiainen, joka toimii myös MS-potilaiden järjestön Neuroliiton ylilääkärinä, toteaa, että koronarokotetta suositellaan myös jo valmiiksi MS-tautia sairastaville potilaille.

"Kyllä, ehdottomasti suositellaan", Ruutiainen sanoo.

Myös yhdysvaltalainen MS-tautia tutkiva NMSS-yhdistys kertoo, että koronarokotteet ovat turvallisia henkilöille, joilla on jo MS-tauti. Rokotteet eivät myöskään todennäköisesti aiheuta MS-taudin uusiutumista tai vaikuta taudin etenemiseen pitkällä aikavälillä, yhdistys kirjoittaa.

Koronarokotukset aloitettiin 16-17-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville 12-15-vuotiaille kesäkuussa ja ei-riskiryhmiin kuuluville 12-15-vuotiaille 9. elokuuta 2021.

Lokakuun 5. päivään 2021 mennessä 12-17-vuotiaista nuorista yhteensä 263 360 on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen ja toisen annoksen 84 245 nuorta, Fimea kirjoittaa verkkosivuillaan.

Fimea on saanut 174 haittavaikutusilmoitusta 12-15-vuotiailta lokakuun 5. päivään 2021 mennessä. Yleisimmin ilmoitetut haittavaikutukset ovat koronarokotteiden tunnettuja lieviä haittoja kuten kuumetta, rokotusraajan kipua, päänsärkyä, rokotuskohdan reaktioita sekä ihoreaktioita.

AFP tarkisti elokuussa vastaavanlaisen virheellisen väitteen Tampereen nuorten koronarokotuksista, jonka mukaan lapsia olisi viety ambulansseilla pois rokotusten jälkeen.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä