Elokuvassa levitetään vanhoja väitteitä ilmastonmuutoksesta
- Julkaistu 24. toukokuuta 2024 18:25
- Päivitetty 29. toukokuuta 2024 13:23
- Lukuaika: 11 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Englanninkielinen elokuva "Climate: The Movie (Kylmä totuus)" julkaistiin YouTubessa ja muilla alustoilla maaliskuussa 2024, minkä jälkeen sitä on katsottu kymmeniätuhansia kertoja. Elokuvassa on mukana useita tunnettuja ilmastoskeptikkoja, ja siinä esitetään useita vääriksi osoitettuja väitteitä, joissa kiistetään ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, kuten AFP and muut itsenäiset faktantarkistusjärjestöt ovat uutisoineet.
Elokuvan suomeksi tekstitettyä versiota on katsottu yli 14 000 kertaa, ja siinä esitettyjä väitteitä on levinnyt sosiaalisessa mediassa, mukaan lukien Facebookissa, X:ssä ja Telegramissa.
YK:n hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) mukaan maapallon lämpötila on noussut yli asteen 1800-luvun lopun jälkeen (arkistoitu versio). Lämpenemisen seurauksia, kuten äärisääilmiöiden lisääntymistä, on havaittavissa jo nyt. IPCC:n mukaan hiilidioksidi on pääsyy ilmastonmuutokselle.
Vuonna 2015 maailman johtajat sitoutuivat vähentämään hiilidioksidipäästöjä lämpötilan nousun rajoittamiseksi. Tarkoituksena on rajoittaa nousu 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.
Alla AFP käy läpi elokuvan keskeiset väitteet ja kuinka ne ovat ristiriidassa nykyisen tieteellisen tiedon kanssa.
Tutkijoiden keskuudessa vallitsee laaja yksimielisyys ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta
Elokuvassa kyseenalaistetaan ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vaikutus ilmastonmuutokseen. Esimerkiksi yhdysvaltalainen fyysikko William Happer väittää elokuvassa, että "on absurdia, kun ihmiset sanovat, että ilmastoa koskeva tiede on selvää". AFP on tarkistanut aiemmin Happerin hiilidioksidista esittämiä väitteitä. Muiden tutkijoiden mukaan ne ovat epätosia.
Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan mukaan (arkistoitu versio) "suuri enemmistö aktiivisesti julkaisevista ilmastotutkijoista – 97 % – on yksimielisiä, että ihmiset aiheuttavat ilmaston lämpenemistä ja ilmastonmuutosta". Sen mukaan "suurin osa johtavista tiedejärjestöistä ympäri maailmaa on lausunut tämän julkisesti".
Nasan sivuilla viitataan Kalifornian suunnittelu- ja tutkimuslaitoksen kansainväliseen listaan (arkistoitu versio) noin 200 järjestöstä, joiden mukaan ilmastonmuutos on ihmisen toiminnan aiheuttamaa. Mukana on myös Tieteellisten seurain valtuuskunta Suomesta.
IPCC:n kuudes arviointiraportti (arkistoitu versio) julkaistiin elokuun 2021 ja huhtikuun 2022 välillä. Se on tähän asti kattavin katsaus ilmastonmuutosta koskevasta tieteellisestä tiedosta ja perustuu 721 asiantuntijan työhön 90 eri maasta. IPCC kutsui heidät arvioimaan satoja tutkimuksia, minkä perusteella raportissa todetaan, että on yksiselitteisiä todisteita siitä, että ihmiset lämmittävät ilmastoa polttamalla fossiilisia polttoaineita (arkistoitu versio).
Lisäksi tutkimuksissa on osoitettu, että tutkijat ovat laajasti yksimielisiä ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Vuonna 2021 Environmental Research Letters -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yksimielisyys oli välillä 91 % – 100 % ja oli yleisesti ottaen sitä korkeampi, mitä suurempi tutkijoiden asiantuntijuus oli. Kaikista asiantuntivimpien tutkijoiden keskuudesssa oli "100 %:n yksimielisyys siitä, että Maa lämpenee ihmisen toiminnan vuoksi", tutkimuksessa sanotaan.
Nykyinen lämpeneminen ei ole "luonnollista"
Toinen harhaanjohtava väite on, että maapallon lämpötilat vaihtelevat luonnollisesti ja että nyt on menossa "poikkeuksellisen kylmä" ajanjakso, jossa on havaittavissa vain "vähittäistä" lämpenemistä.
Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (NOAA) mukaan (arkistoitu versio) maapallolla on ollut useita erittäin kuumia ajanjaksoja sen 4,54 miljardin vuoden historian aikana ja nykyinen ilmasto on verrattain viileä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nykyinen lämpeneminen ei olisi haitallista. Kuumimmat aikakaudet vallitsivat ennen kuin ihmisiä oli olemassa ja kauan ennen nykyistä sivilisaatiota, joka kehittyi viimeisten 10 000 vuoden aikana, NOAA:n sivuilla sanotaan.
Tässä AFP:n faktantarkistuksessa ilmastotieteen professori Ed Hawkins Readingin yliopistosta sanoi, että nykyiseen lämpenemiseen verrattavissa olevia lämpötilan vaihteluita ei ole tapahtunut yhtä nopeasti viimeisten 10 000 vuoden aikana.
"Globaalit lämpötilat ovat vaihdelleet suuresti menneisyydessä, mutta muutokset ovat kestäneet kymmeniätuhansia vuosia. Tiedetään, että noille kierroille on luonnollisia syitä, jotka johtuvat maapallon kiertoradasta Auringon ympäri", hän sanoi. "Viimeisen 2 000 vuoden aikana on havaittavissa hyvin vähäistä lämpötilojen laskemista ja sitten yhtäkkiä lopussa lämpötila nousee paljon korkeammaksi kuin viimeisen 2 000 vuoden aikana."
Alla olevat IPCC:n kaaviot kuudennesta arviointiraportista elokuulta 2021 (arkistoitu versio) havainnollistavat muutosta. Vasemmalla olevassa kaaviossa näkyy, kuinka lämpötilat ovat nousseet nopeasti viimeisen 150 vuoden aikana. Oikeanpuoleisessa kaaviossa taas näkyy, kuinka paljon matalampia globaalit lämpötilat olisivat, jos ihmiset eivät aiheuttaisia hiilidioksidi- ja muita kasvihuonekaasupäästöjä polttamalla fossiilisia polttoaineita.
Hiilidioksidipäästöt ovat nykyisen ilmastonmuutoksen syy
Elokuvassa kiistetään, että hiilidioksidi aiheuttaa lämpenemistä, ja väitetään, että sen osuus ilmakehästä on niin pieni, että sillä ei voi olla merkittävää vaikutusta.
AFP kirjoitti väitteestä huhtikuussa 2024. Nasan tietojen mukaan ihmisen toiminta on lisännyt hiilidioksidin määrää ilmakehässä 50 %:lla teollisen aikakauden alun jälkeen (arkistoitu versio). Maaliskuussa 2024 ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli 425 miljoonasosaa (ppm), Nasan sivuilla sanotaan.
Geo- ja ympäristötieteiden professori Bärbel Hönisch Columbian yliopistosta kertoi AFP:lle, että hiilidioksidi on toiminut ilmastosyklien voimistajana, mikä on osoitettu useissa tieteellisissä tutkimuksissa (arkistoitu versio) ja raporteissa (arkistoitu versio)
"Nykyhetken kannalta sillä ei ole merkitystä, aiheuttiko hiilidioksidi lämpötilan nousua menneisyydessä vai vain vahvisti sitä", hän sanoi 16.4.2024. "Nykyään lisäämme hiilidioksidin määrää tahdilla, joka saattaa olla nopeampi kuin koskaan aikaisemmin geologisen historian aikana."
AFP käsitteli hiilidioksidin lämpenemistä vahvistavaa vaikutusta jääkausien ja lämpimämpien aikakausien välisissä siirtymissä tässä ruotsinkielisessä faktantarkistuksessa.
Tässä suomenkielisessä faktantarkistuksessa vuodelta 2022 apulaisprofessori Annalea Lohila Ilmatieteen laitokselta sanoi, että vaikka hiilidioksidi muodostaa vain 0,04 % ilmakehän tilavuudesta, sillä on merkittävä rooli ilmastoa lämmittävässä kasvihuoneilmiössä, sillä se sitoo lämpöä.
"Loput on käytännössä typpeä ja happea, jotka eivät ime itseensä ja palauta takaisin maan pinnalta heijastunutta lämpösäteilyä, kuten CO2 tekee. Eli CO2:n pieni osuus ei tässä ole oleellista, oleellista on, että CO2:ta ja muita kasvihuonekaasuja ylipäänsä siellä on", hän sanoi.
Ei riskiä, että hiilidioksidia olisi liian vähän
Elokuvassa väitetään myös virheellisesti, että maapallo on lähellä hiilidioksidipuutosta, jolla olisi tuhoisat vaikutukset, sillä kasvit tarvitsevat hiilidioksidia kasvaakseen ja tuottaakseen happea.
Tutkimuksissa on osoitettu, että ilmakehän hiilidioksiditasot ovat olleet paljon korkeampia viimeisten 500 miljoonan vuoden aikana, mutta tämä ei tarkoita, että tällä hetkellä olisi olemassa riski, että hiilidioksidia ei olisi tarpeeksi. AFP on käsitellyt aihetta aiemmin esimerkiksi ruotsiksi ja englanniksi.
NOAA:n ilmastotutkija Howard Diamond kertoi AFP:lle huhtikuussa 2024, että tiedot jääkairausnäytteistä viimeisten 800 000 vuoden ajalta osoittavat, että tuona aikana hiilidioksidipitoisuus on vaihdellut välillä 180–290 ppm, joka on vähemmän kuin nykyään. Myös silloin "kasvit ja muut elävät organismit pärjäsivät aivan hyvin", hän sanoi.
Elokuvassa väitetään myös, että edellisen jääkauden huipun aikana hiilidioksiditaso laski niin alhaiseksi, että elämä Maan päällä oli "lähellä sukupuuttoa" kasvien nääntymisen vuoksi. Vanhempi yliopistolehtori Jouni Räisänen Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden laitokselta sanoi AFP:lle 9.5., että tämä ei pidä paikkansa. Eri kasveilla yhteyttämiseen liittyvät kemialliset reaktiot ovat erilaisia, hän sanoi. Niin kutsutut C4-kasvit, kuten maissi, durra, hirssi ja sokeriruoko, ovat sopeutuneet alhaiseen hiilidioksidipitoisuuteen paremmin kuin C3-kasvit, kuten pavut, riisi, vehnä, ruis ja kaura.
Hän sanoi, että jääkausien aikana alhainen hiilidioksidipitoisuus on osaltaan rajoittanut etenkin C3-kasvien kasvua, mutta "sukupuuttovaaraa tuskin on ollut".
Diamond viittasi Nature Communications -lehdessä vuonna 2017 julkaistuun tutkimukseen (arkistoitu versio), jossa kuvataan hiilidioksidin määriä viimeisten 420 miljoonan vuoden aikana suhteessa ennustettuun tulevaan muutokseen, kuten alla olevassa kaaviossa näkyy.
Kaaviossa esitetään arvioita hiilidioksidin määrästä seuraavien satojen vuosien aikana IPCC:n laatimien eri tulevaisuuden päästöskenaarioiden perusteella. Siinä näkyy, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee määriin, jollaisia ei ole ollut miljooniin vuosiin.
Tutkimuksessa sanotaan, että jos "ihmiskunnan fossiilisten polttoaineiden käyttöä ei hillitä, se uhkaa johtaa 2000-luvun puoliväliin mennessä hiilidioksidimääriin, jollaisia ei ole nähty sitten eoseenin alkupuolen (50 miljoonaa vuotta sitten)".
Ilmastoanalyytikko Pelle Boberg Naturvårverketistä eli Ruotsin ympäristönsuojeluviranomaisesta sanoi, että ongelmana on, että hiilidioksidipitoisuus kasvaa nopeasti. "Hiilidioksidin määrät ovat vaihdelleet suuresti eri aikoina, ja elämä maapallolla on sopeutunut siihen", hän sanoi AFP:lle helmikuussa 2024. Tällä hetkellä muutos kuitenkin "tapahtuu niin nopeasti, että ekosysteemien on yhä vaikeampaa ehtiä sopeutua siihen".
AFP on käsitellyt aiemmin väitettä, että maapallo on vihreämpi, kun ilmakehässä on enemmän hiilidioksidia. Nature Climate Change -lehdessä vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa (arkistoitu versio) osoitetaan, että vaikka maapallosta on tullut vihreämpi, kun ilmakehän hiilidioksidin määrä on kasvanut, vaikutuksen ennustetaan vähenevän, kun ravinteiden puute vaikuttaa kasveihin lämpenemisen seurauksena.
Nykyinen ilmastonmuutos ei ole Auringon aiheuttamaa
Elokuvassa väitetään, että ilmastonmuutoksen syynä on Aurinko eikä hiilidioksidi. AFP on julkaissut faktantarkistuksia suomeksi, englanniksi ja ranskaksi, joissa osoitetaan, että vaikka Auringon aktiivisuus vaikuttaa ilmastoon, se ei ole nykyisen ilmastonmuutoksen syy.
"Auringon vaihteluilla on vaikutus ilmastoon", Brysselin yliopiston jäätikkötieteen laboratorion johtaja Frank Pattyn sanoi AFP:lle maaliskuussa 2022. "Viime vuosisatojen aikana havaitut vaihtelut auringon energiassa ovat kuitenkin heikkoja, eivätkä ne riitä selittämään nyt havaittuja lämpötilojen vaihteluita." Hän lisäsi, että viime vuosikymmeninä auringon aktiivisuus on pikemmin vähentynyt.
Nasan sivuilla (arkistoitu versio) kerrotaan, että vaikka Aurinko voi vaikuttaa Maan lämpötilaan, se ei ole viime vuosikymmenien lämpenemisen syy. "Tutkijat ovat seuranneet tätä vuodesta 1978 lähtien käyttäen satelliiteissa olevia sensoreita, joiden mukaan planeetallemme tulevan Auringon energian määrässä ei ole ollut kasvavaa trendiä", sivuilla sanotaan.
Ilmastotutkija Pascal Yiou Ranskan ilmasto- ja ympäristötieteiden laboratorio LSCE:stä kertoi AFP:lle huhtikuussa 2022, että Auringon säteily vaikuttaa koko ilmakehään. Kasvihuonekaasuja sen sijaan pääsee ilmaan lähellä maanpintaa, ja ne pysyvät yleensä matalammalla ilmakehässä ja lämmittävät alimpia kerroksia. Jos Aurinko olisi ilmaston tämänhetkisen lämpenemisen syy, sen odotettaisiin vaikuttavan kaikkiin ilmakehän kerroksiin. Näin ei kuitenkaan ole, hän sanoi.
Virallisissa lämpötilamittauksissa huomioidaan kaupunkien lämpösaarekeilmiö
Elokuvassa esitetään myös väite, että viralliset lämpötilamittaukset ovat harhaanjohtavia kaupunkien lämpösaarekeilmiön vuoksi ja että tämä näkyy mittauksissa, jotka on tehty kaupunkiympäristön ulkopuolella esimerkiksi merestä ja puiden vuosirenkaista.
Ilman lämpötila voi olla useita asteita lämpimämpää kaupunkialueilla, IPCC:n usein kysyttyjä kysymyksiä -jutussa kerrotaan (arkistoitu versio). Tämä johtuu esimerkiksi vähentyneestä ilmanvaihdosta, korkeiden rakennusten läheisyyden seurauksena varastoituneesta lämmöstä, ihmisen toiminnan tuottamasta lämmöstä, betonin ja muiden kaupunkirakentamisessa käytettyjen materiaalien lämpöä sitovista ominaisuuksista sekä rajallisesta kasvillisuuden määrästä.
IPCC:n mukaan kaupungeissa olevilla lämpömittareilla tehdyt mittaukset kuitenkin "korjataan tämän vaikutuksen suhteen, kun lasketaan ilmaston lämpenemisen kehityksiä".
AFP on tarkistanut aiemmin samanlaisia väitteitä, joissa viitattiin Yhdysvaltoihin ja NOAA:n sääasemiin. Ilmastotutkija Nasalta kertoi AFP:lle elokuussa 2023, että myytit asemien laadusta ja sijainnista sekä kaupungistumisen vaikutuksesta havaintoihin pitkän aikavälin lämpenemisestä on osoitettu "perusteellisesti vääriksi useista näkökulmista".
Räisänen sanoi, että tärkein syy sille, että maa-alueet ovat lämmenneet merialueita enemmän, on pinnan erilainen kosteus. Märän pinnan kyky haihduttaa vettä kasvaa epälineaarisesti lämpötilan noustessa niin, että muutos on sitä jyrkempi, mitä lämpimämpi pinta on jo valmiiksi. Tämän seurauksena haihtumisen voimistumisen sitoma lämpö hillitsee merenpinnan lämpötilan nousua tehokkaasti.
Lisäksi merten lämpenemistä hidastaa jonkin verran meriveden suuri lämpökapasiteetti. Lämpökapasiteetilla viitataan lämpöenergiaan, joka tarvitaan nostamaan lämpötilaa yhdellä asteella.
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n analyysi toukokuussa 2024 (arkistoitu versio) osoitti, että valtamerien lämpötilat ovat olleet jatkuvasti ennätyslukemissa viimeisen vuoden aikana. Suurin syy ovat kasvihuonekaasut, ja lämpeneminen on vaikuttanut jo haitallisesti merien kasveihin ja eläimiin, artikkelissa sanotaan.
Mitä puiden vuosirenkaisiin tulee, Räisänen sanoi, että proxy-havaintoja, eli epäsuoria havaintotietoja, on aina vaikeampi tulkita kuin suoria lämpötilamittauksia, sillä niihin vaikuttavat myös muut ympäristöolosuhteet kuin lämpötilan muutokset, kuten ilmansaasteiden lisääntyminen puiden vuosirenkaiden kohdalla.
Ilmastomallit antavat hyviä arvioita muutoksista
Elokuvassa kyseenalaistetaan myös ilmastomallien luotettavuus ja väitetään, että lämpötilat eivät nouse niin paljon kuin malleissa on ennustettu.
Viestintäjohtaja Bob Ward ilmastonmuutokseen ja ympäristöön erikoistuvasta London School of Economicsin Grantham Research Institutesta kertoi AFP:lle, että käytössä olevilla malleilla on pitkä historia ja tutkijat arvioivat niitä toistuvasti.
"Malleja testataan sen perusteella, kuinka hyvin ne pystyvät toisintamaan viimeaikaisia kehityskulkuja, ja niitä, jotka onnistuvat siinä, käytetään tulevaisuuden ennusteiden tekemiseen", hän sanoi.
Carbon Briefin analyysissa (arkistoitu versio) havaittiin, että vaikka mallit "eivät ole läheskään täydellisiä", kaikkien vuoden 1973 jälkeen ilmestyneiden mallien "tulokset ovat kohtalaisen lähellä todellisuutta erityisesti, kun otetaan huomioon erot ennustettujen ja todellisten hiilidioksidipitoisuuksien välillä ja muut säteilypakotteet". Säteilypakote kuvaa energiaepätasapainoa, jonka erilaiset ilmastoa muuttavat tekijät aiheuttavat ilmastojärjestelmässä.
Äärisääilmiöt ovat lisääntyneet
Elokuvassa kiistetään äärisääilmiöiden lisääntyminen. Asiantuntijat ovat kertoneet AFP:lle aiemmin, että on tieteellistä näyttöä siitä, että äärisääilmiöt, kuten hurrikaanit, metsäpalot ja kuivuus, pahentuvat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vuoksi.
Maailman ilmatieteen järjestön vuonna 2021 julkaisemassa raportissa osoitettiin, että säähän liittyvien katastrofien määrä on viisinkertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana. Syynä ovat ilmastonmuutos, lisääntyneet äärisääilmiöt sekä parantuneet raportointikäytännöt.
Carbon Briefin analyysissä elokuulta 2022 perehdyttiin yli 500 äärisääilmiöön ja havaittiin, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos teki yli 70 %:sta niistä todennäköisempiä tai vakavampia.
Lisäksi IPCC:n viimeisimmän raportin mukaan ilmastonmuutoksen seuraukset ovat olleet havaittavissa jo useita vuosia ja ne lisääntyvät ja voimistuvat entisestään, jos ilmastonmuutos jatkuu samalla nopeudella kuin nyt.
Hiilidioksidipäästöt ovat nousseet Nasan mukaan 50 %:lla teollisen ajan alun jälkeen, ei alle 200 vuodessa, kuten "Hiilidioksidipäästöt ovat nykyisen ilmastonmuutoksen syy" -osion toisessa kappaleessa sanottiin.29. toukokuuta 2024 Hiilidioksidipäästöt ovat nousseet Nasan mukaan 50 %:lla teollisen ajan alun jälkeen, ei alle 200 vuodessa, kuten "Hiilidioksidipäästöt ovat nykyisen ilmastonmuutoksen syy" -osion toisessa kappaleessa sanottiin.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä