Brittisydänlääkäri esittää epätosia väitteitä mRNA-koronarokotteista

Koronarokotteiden on osoitettu pelastaneen miljoonia henkiä pandemian aikana. Niiden turvallisuudesta leviää kuitenkin yhä epätosia väitteitä sosiaalisessa mediassa. Huhtikuussa 2024 Suomessa vieraili brittiläinen sydänlääkäri, joka on levittänyt rokotedisinformaatiota aiemminkin. Vierailun aikana tehdyssä, satoja kertoja sosiaalisessa mediassa jaetussa haastattelussa hän väittää, että mRNA-koronarokotteet ovat lääketieteen historian "kauhein tuote" ja että ne "aiheuttavat kaikkia ihmiskehon sairauksia". Tutkimusten ja asiantuntijalausuntojen mukaan näin ei ole, vaan vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Päivityksissä näkyvässä 48 sekunnin haastattelupätkässä, jota on jaettu satoja kertoja Facebookissa, Aseem Malhotra vastaa kysymykseen "mitä intuitiosi sanoo mRNA-rokotteista, mikä niissä on huolestuttavinta?" Sydänlääkäri väittää, että rokotteet ovat "elinaikamme kauhein, kauhein lääketieteellinen tuote. Ne aiheuttavat, ja niiden on mahdollista aiheuttaa, kaikkia ihmiskehon sairauksia."

Hän väittää lisäksi, että Maailman terveysjärjestö WHO laati listan mahdollisista vakavista haittavaikutuksista, kun rokotetta tuotiin markkinoille, ja että haittavaikutukset koskivat "jokaista elinryhmää".

Videopätkä on otettu Kanto.median tekemästä haastattelusta. Kanto.media-sivustolla on julkaistu rokotekriittistä sisältöä aiemminkin. Video levisisi myös X:ssä ja Telegramissa.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 16.5.2024)

Malhotra oli Suomessa liittyen oikeustapaukseen, jossa kantaja on haastanut Fazerin sekä Suomen valtion oikeuteen. Kantajaa ei päästetty Fazerin kahvilaan pandemiarajoisten aikana, sillä hänellä ei ollut koronapassia. Tapauksesta uutisoitiin suomalaisessa mediassa kesällä 2023, ennen kuin asiaa käsiteltiin oikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus vahvisti AFP:lle, että Malhotraa on kuultu tapauksessa asiantuntijana.

AFP on osoittanut Malhotran mRNA-rokotteista esittämiä väitteitä vääriksi aiemmin, esimerkiksi täällä, täällä, täällä ja täällä.

Myös Malhotran nyt esittämät väitteet ovat epätosia, kuten tutkimukset ja AFP:lle annetut asiantuntijalausunnot osoittavat. Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan koronarokotteet ovat pelastaneet miljoonia henkiä (arkistoitu versio) eikä "ole todisteita siitä, että kuolintapausten määrä olisi noussut missään ikäryhmässä covid-19-rokotusten yhteydessä" (arkistoitu versio).

Ei todisteita, että mRNA-rokotteet ovat yhteydessä kaikkiin sairauksiin

Pfizer BioNTechin ja Modernan rokotteet ovat mRNA-rokotteita (arkistoitu versio). Niissä käytetään niin kutsuttua mRNA:ta eli lähettiribonukleiinihappoa, joka on soluissa luonnollisesti esiintyvä molekyyli, jossa on ohjeita eri proteiinin valmistukselle. Koronarokotteiden mRNA ohjeistaa rokotettavan soluja valmistamaan piikkiproteiinia, jonka avulla koronavirus pääsee sisään soluihin. Rokotettavan immuunijärjestelmä alkaa valmistaa vasta-aineita ja immuunisoluja hyökkäämään proteiinia vastaan niin, että jos se myöhemmin kohtaa viruksen, se tuottaa immuunivasteen.

Toisin kuin Malhotra väittää, ei ole todisteita, että rokotteet "aiheuttaisivat kaikkia ihmiskehon sairauksia".

Lääketieteen professori Kirsten E. Lyke Marylandin yliopistosta kertoi AFP:lle sähköpostitse 9.5.2024, että kaikki elävät oliot ovat riippuvaisia mRNA:sta ja sen soluille välittämistä proteiinien valmistusohjeista.

"Covid-19-rokotteiden mRNA sisältää ohjeet SARS-CoV-2:n piikkiproteiinin osan valmistamiseksi", hän sanoi. SARS-CoV-2 on covid-19:n aiheuttava virus. "Koodissa ei ole päällekkäisyyksiä muiden sairauksien tai edes muiden koronavirusten kanssa (minkä vuoksi on valmistettava eri varianteille räätälöityjä covid-19-rokotteita)." Hän lisäsi, että mRNA hajoaa pian rokotuksen jälkeen.

"Nanolipidit, joita on myös rokotteessa, eivät aiheuta muita sairauksia lukuun ottamatta poikkeuksellisen harvinaisissa tapauksissa, joissa joku on allerginen tietylle lipidille", hän sanoi. Nanolipidit viittaavat lipideistä koostuviin rasvapartikkeleihin, joihin mRNA on rokotteissa pakattu, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla kerrotaan.

Mitä haittavaikutuksiin tulee, "kaikki ihmiskehon sairaudet" eivät sisälly niihin. Kuten Duodecim Terveyskirjastossa vuonna 2024 ilmestyneessä artikkelissa (arkistoitu versio) kerrotaan, koronarokotteiden haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä ja vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Terveyskirjasto on laaja kokoelma lääketieteen asiantuntijoiden laatimia terveysaiheisia artikkeleita.

Artikkelin mukaan mRNA-rokotteisiin liittyy erityisesti alle 30-vuotiailla miehillä myokardiitin eli sydänlihastulehduksen riski. Tapaukset ovat yleensä kuitenkin lieviä ja ohimeneviä, ja "tulehduksen riski on rokotteen yhteydessä harvinaisempi kuin itse koronavirusinfektioon liittyvä sydänlihastulehduksen riski".

Tämä täsmää Pfizerin (arkistoitu versio) ja Modernan (arkistoitu versio) mRNA-rokotteiden valmisteyhteenvetojen tietojen kanssa.

Image
Koronarokotusta valmisteltiin Ajacciossa Korsikalla 5.10.2023 (AFP / Pascal POCHARD-CASABIANCA)

WHO:n hyväksymällä listalla on vain mahdollisia haittavaikutuksia

Lisäksi Malhotra mainitsee todisteena WHO:n listaan mahdollisista haittavaikutuksista. Haastattelupätkässä hän ei tarkenna, mihin listaan hän viittaa, mutta hän on esittänyt samanlaisia väitteitä aiemmin. Esimerkiksi hänen vuonna 2022 julkaisemassaan artikkelissa viitataan Brighton Collaborationin prioriteettilistaan koronarokotteisiin liittyvistä mahdollisista haittavaikutuksista. Brighton Collaboration on maailmanlaajuinen rokoteturvallisuuteen erikoistunut tutkimusverkosto, joka on myös osa WHO:n johtamaa Vaccine Safety Net -rokoteturvallisuusprojektia.

Brighton Collaboration julkaisi vuonna 2020 alkuperäisen ja myöhemmin päivitetyn prioriteettilistan erityisesti huomioitavista haittavaikutuksista, jotka voivat olla olellisia koronarokotteiden kannalta (arkistoitu versio). Työtä rahoitti CEPI, joka on kansainvälinen epidemioiden ja pandemioiden torjumiseen keskittyvä järjestö.

Lista on kuitenkin tutkijoille tarkoitettu työkalu mahdollisten haittavaikutusten havaitsemiseksi eikä luettelo vahvistetuista haittavaikutuksista.

Listassa kerrotaan, että erityisen huomoitava haittavaikutus on "tieteellisesti ja lääketieteellisesti merkittävä" ja että se voi vaatia lisätutkimuksia sen luonnehtimiseksi ja ymmärtämiseksi. Listalla on eri kehon osiin ja toimintoihin vaikuttavia haittavaikutuksia, mutta siinä sanotaan, että "monet tai jopa suurin osa" haittavaikutuksista, joiden on todettu olevan oleellisia CEPI:n rokotusohjelmille, ovat todennäköisesti harvinaisia eivätkä ne välttämättä koskaan esiinny kokeissa. On kuitenkin tärkeää, että on olemassa valmius maksimoida rokoteturvallisuustietojen käyttö, jos haittavaikutuksia esiintyy.

Lyke kertoi, että erittäin harvinaisten vaikutusten listaamisen tarkoituksena on nostaa esiin tutkijoille mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei tavallisesti liitettäisi heti rokotteisiin.

"Brighton Collaborationin listaamat vaikutukset on tarkoitettu sitä varten, että tutkijat ovat erityisen tietoisia vaikutuksista, joita ei ole välttämättä helppo liittää rokotukseen", hän sanoi. "Niihin pitäisi suhtautua eri lailla kuin rokotuksiin yleensä ja erityisesti koronarokotteisiin liittyviin tyypillisiin oireisiin (lihassärky, väsymys jne.)."

AFP on tarkistanut myös aiemmin väitteitä mRNA-rokotteista ja eri sairauksista, esimerkiksi täällä.

Rokotteet ovat pelastaneet miljoonia henkiä

Malhotra kyseenalaistaa mRNA-rokotteiden turvallisuuden ja kutsuu niitä lääketieteen historian "kauheimmaksi tuotteeksi". Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ne ovat pelastaneet miljoonia henkiä.

"Maailmanlaajuisesti on annettu miljoonia mRNA-rokotteita, ja ne on osoitettu huomattavan turvallisiksi", Lyke sanoi.

The Lancet Infectious Diseases -lehdessä kesäkuussa 2022 julkaistussa tutkimuksessa (arkistoitu versio) osoitettiin, että joulukuun 2020 ja joulukuun 2021 välillä koronarokotteet pelastivat kymmeniä miljoonia henkiä maailmanlaajuisesti ja vähensivät kuolemien kokonaismäärää 63 %:lla maailmanlaajuisesti.

Tammikuussa 2023 Vaccine-lehdessä julkaistussa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa (arkistoitu versio) todettiin, että riski kuolla koronavirukseen liittymättömiin syihin ei ollut suurempi kolme koronarokotetta saaneilla verrattuna rokottamattomiin henkilöihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aikavälillä 1.10.2020–19.9.2022 tehdyn seurantatutkimuksen mukaan koronarokotteen saaneiden kuolleisuus ei ole Suomessa ollut rokottamattomia korkeampaa yhdeksän viikon sisällä rokotuksesta (arkistoitu versio).

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean 7.3.2024 päivitettyjen haittavaikutusilmoitustietojen mukaan (arkistoitu versio) kuudessa tapauksessa henkilön epäillään menehtyneen koronarokotteesta aiheutuneeseen haittaan ja 17 tapauksessa koronarokotteen on arvioitu myötävaikuttaneen henkilön menehtymiseen vuosina 2021–2023. Suomessa oli annettu 17.5. mennessä yli 13 miljoonaa annosta koronarokotteita

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä