Mielenosoittaja koronatoimia vastustavassa mielenosoituksessa Genevessä 9. lokakuuta 2021 ( AFP / Fabrice Coffrini)

Mielenosoitus Sveitsissä ruokkii virheellistä tietoa koronarokotteista

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Helmikuussa yli 400 kertaa jaetussa suomenkielisessä Facebookissa-päivityksessä väitetään, että Sveitsissä järjestettiin "mielenosoitus rokotteisiin kuolleiden lasten vuoksi." Päivityksen kuvassa näkyy kymmenen pientä arkkua mielenosoittajien edessä. Väite on kuitenkin harhaanjohtavaa: Sveitsin terveysviranomaiset vahvistivat AFP:lle, että Sveitsissä ei ole rekisteröity yhtäkään koronarokotetun lapsen kuolemaa. Lisäksi mielenosoituksessa käytetyt arkut olivat “symbolisia”, mielenosoituksen järjestäjät kertoivat AFP:lle. Järjestäjien mukaan väitteet lasten kuolemista perustuvat Yhdysvaltain rokotteita valvovan VAERS-rekisterin ilmoituksiin. Rekisterin ilmoitukset eivät kuitenkaan vahvista yhteyttä rokotuksen ja kuoleman välillä.

"Mielenosoitus Sveitsissä rokotteisiin kuolleiden lasten vuoksi", lukee 3. helmikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivitystä on jaettu yli 450 kertaa.

Päivityksessä on kuva mielenosoittajista seisomassa kymmenen pienen arkun edessä, joiden päälle on aseteltu pehmoleluja ja kukkia. Arkkujen kylkiin on on merkitty etunimiä, kuten "Ethan" ja "Noah", sekä rokotevalmistaja Pfizerin logo.

Kuvakaappaus harhaanjohtavasta Facebook-päivityksestä (otettu 23.2.2022)

Kyseessä on Genevessä 29. tammikuuta 2022 järjestetty mielenosoitus koronatoimia ja -rajoituksia vastaan.

Mielenosoituksen järjesti ryhmä nimeltä Collectif Enfance, Education, Santé et Droit (EESD), eli suomeksi Lapsuus, koulutus, terveys ja laki-kollektiivi. Ryhmä vahvisti AFP:lle 10. helmikuuta 2022 sähköpostitse, että arkut ovat "symbolisia."

Sveitsin terveysviranomaisten mukaan 21. helmikuuta 2022 mennessä maassa ei ollut kirjattu koronarokotettujen lasten tai nuorten kuolemantapauksia.

Sveitsissä ei rekisteröityjä kuolemantapauksia, viranomaiset kertovat

Pfizerin koronarokote hyväksyttiin Sveitsissä 5-11-vuotiaille lapsille 10. joulukuuta 2021, Sveitsin lääkeviranomainen Swissmedic kertoi. Rokotukset aloitettiin 12. tammikuuta 2022 Geneven kantonissa.

Lääkeviranomainen julkaisee Sveitsissä säännöllisesti tietoja koronarokotteista ilmoitetuista haittavaikutuksista. Viimeisimmässä raportissa ajalta 1.1-8.2.2022 haittavaikutuksia ei ole raportoitu 5-11-vuotiaiden lasten kohdalla ja 12-17-vuotiaiden nuorten luku on 148.

Kuvakaappaus Swissmedic lääkeviranomaisen julkaisemasta raportista (otettu 11.2.2022)

Yksikään raporteista ei kuitenkaan sisällä rokotteen aiheuttamia kuolemantapauksia "ikäryhmässä (lapset ja nuoret)", Swissmedicin tiedottaja Lukas Jaggi kertoi AFP:lle sähköpostitse 8. helmikuuta 2022. Jaggi vahvisti toisessa sähköpostiviestissä ettei 21. helmikuuta 2022 mennessä oltu kirjattu yhtäkään kuolemantapausta alaikäisen rokotuksen jälkeen.

"Tähän mennessä Swissmedic on käynyt läpi noin 200 ilmoitusta, jotka liittyvät rokotetun henkilön kuolemaan pidemmän tai lyhyemmän ajan jälkeen. Näissä ilmoituksissa on pelkästään yli 20-vuotiaita aikuisia, ja niitä analysoidaan erityisen huolellisesti. Viimeisimpien päätelmien mukaan (...) ajallisesta yhteneväisyydestä huolimatta tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että mRNA-rokotteet olisivat aiheuttaneet kuolemantapauksia tai että ne olisivat lisänneet kuolleisuutta", Jaggi kertoo.

"Emme ole tietoisia tapauksista, jossa 5-11-vuotiaat lapset olisivat kuolleet koronarokotuksen jälkeen", Sveitsin liittovaltion kansanterveysviraston tiedottaja Nani Moras kertoi AFP:lle sähköpostitse 9. helmikuuta 2022.

VAERS-rekisterin ilmoituksista liikkuu harhaanjohtavia väitteitä

EESD-ryhmä kertoi AFP:lle 10. helmikuuta 2022 sähköpostitse, että ryhmä katsoo tiettyjen koronatoimien olevan "lasten hyväksikäyttöä." Ryhmä perustaa väitteensä rokotteisiin kuolleista lapsista Yhdysvaltain VAERS-rokotehaittarekisterin ilmoituksiin.

VAERS on "kansallinen varoitusjärjestelmä, jonka avulla havaitaan Yhdysvalloissa lisensoitujen rokotteiden mahdolliset turvallisuusongelmat. VAERS-järjestelmää hallinnoivat Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA)", järjestelmän verkkosivuilla kerrotaan.

Järjestelmä perustuu “yksityishenkilöiden" lähettämiin ilmoituksiin ja ottaa vastaan ilmoituksia "keneltä tahansa. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat puolestaan velvoitettuja ilmoittamaan “tietyistä haittatapahtumista” ja “rokotevalmistajien on ilmoitettava kaikista tietoon tulleista haittatapahtumista."

Järjestelmää on seurattu tarkasti koronarokotteiden käyttöönoton jälkeen, sillä monet ovat olleet huolissaan rokotteiden ja erityisesti mRNA-rokotteiden turvallisuudesta. Rokotteissa käytetään uutta teknologiaa, jolla opetetaan immuunijärjestelmää suojaamaan keho koronavirusta vastaan.

VAERS-ilmoitusten perusteella rokotteita vastustavat ihmiset väittävät usein harhaanjohtavasti, että koronarokotteiden aiheuttamia vakavia sivuvaikutuksia ja kuolemantapauksia olisi valtavasti.

Väitteessä kuitenkin jätetään huomiotta se, että järjestelmää “ei ole suunniteltu määrittämään, onko rokote aiheuttanut terveysongelman", kuten järjestelmän verkkosivuilla lukee. Järjestelmän tietoja analysoivien CDC:n ja FDA:n mukaan rokotteet ovat tehokkaita ja hyödyllisiä. AFP kirjoitti samankaltaisista harhaanjohtavista väitteistä täällä.

VAERS-järjestelmän etusivulla käyttäjän tulee vahvistaa, että hän "on lukenut ja ymmärtänyt vastuuvapauslausekkeen." Lausekkeessa todetaan, että "VAERS-raportteja ei yksinään voida käyttää määrittämään, onko rokote aiheuttanut tai vaikuttanut ilmoitetun haittatapahtuman tai sairauden syntyyn."

Sairaanhoitaja valmistelee annoksen koronarokotetta rokotusklinikalla Los Angelesissa Kaliforniassa 25. joulukuuta 2021 ( AFP / Frederic J. Brown)

VAERS-tietojen perusteella ei siis voida sanoa, että rokotteet olisivat aiheuttaneet suuria määriä kuolemantapauksia tai vakavia vammoja, koska raportteja ei ole tarkistettu eikä syy-yhteyttä ole muodostettu.

CDC julkaisi 19. joulukuuta 2021 tietoja yli 8 miljoonan 5-11-vuotiaille lapsille annetun rokoteannoksen jälkeen:

"Kaiken kaikkiaan 4 149 (97,6 %) VAERS-raporttia koski ei-vakavia tapahtumia ja 100 (2,4 %) vakavia tapahtumia", raportissa todetaan. Tiedot koskevat 3. marraskuuta ja 19. joulukuuta 2021 välisenä aikana kerättyjä tietoja. Puolet ilmoitetuista haittavaikutuksista koskivat oksentelua tai kuumetta.

"VAERS vastaanotti analyysijakson aikana kaksi ilmoitusta kuolemantapauksesta ja molemmat ovat tarkasteltavana. Kuolemantapaukset tapahtuivat kahden 5 ja 6-vuotiaan tytön kohdalla, joilla molemmilla oli haastava sairaushistoria ja joiden terveydentila oli heikko ennen rokotusta. Tiedot eivät viittaa syy-yhteyteen kuoleman ja rokotuksen välillä", raportissa todetaan.

Koronarokote hyväksyttiin Yhdysvalloissa 12-15-vuotiaille toukokuussa 2021, ja yli 16-vuotiaat saivat rokotteen joulukuusta 2020 lähtien.

CDC:n heinäkuussa 2021 julkaistussa raportissa rokotteiden turvallisuudesta 12-17-vuotiaiden lasten osalta ei löydetty yhtäkään rokotuksen aiheuttamaa kuolemantapausta. VAERS-tietojen mukaan 9,3 prosenttia ilmoituksista koski "vakavaa tapahtumaa, mukaan lukien kuolema." Raportissa todetaan, että "CDC tarkisti 14 ilmoitusta rokotuksen jälkeisestä kuolemasta", mutta toistaiseksi yhdenkään näistä tapauksista ei ole todettu johtuneen rokotuksesta. Kuusi tapausta oli vielä julkaisuhetkellä tarkistettavana.

Lisäksi koko väestöä koskevissa ajantasaisissa tiedoissa ei mainita yhtään alle 18-vuotiaan rokotuksesta johtuvaa kuolemantapausta.

Koronarokotuksen jälkeiset kuolemat rekisteröidään ja tutkitaan. Koronarokotteen sivuvaikutukset saattavat aiheuttaa sairaalahoitoja, mutta tapaukset ovat hyvin harvinaisia, kuten AFP on kertonut täällä ja täällä.

Kuten CDC toteaa täällä, "Yhdysvalloissa annettiin yli 547 miljoonaa annosta COVID-19-rokotetta 14. joulukuuta 2020 ja 14. helmikuuta 2022 välisenä aikana."

CDC sai puolestaan "12 304 ilmoitusta kuolemantapauksista (0,0022 %)" rokotettujen ihmisten keskuudessa. Vain yhdeksän tapauksen on tähän mennessä todettu johtuneen rokotuksesta, eikä yksikään koske alaikäisiä tai Comirnaty-rokotetta.

“Yhteensä yhdeksän kuolemantapausta liittyy syy-yhteydellä Johnson & Johnson Janssen COVID-19-rokotukseen. CDC ja FDA jatkavat COVID-19-rokotuksen jälkeisten kuolemantapausten tarkastelua ja päivittävät tietoja sitä mukaa kuin niitä saadaan", CDC toteaa.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
ROKOTUKSET COVID-19