Sosiaalisessa mediassa leviää kuva sähköauton latauspisteestä — oikeasti se ei toimi dieselaggregaatilla

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt useilla eri kielillä virheellisiä väitteitä valokuvasta, jossa sähköauto on latauspisteellä dieselaggregaatin vieressä. Niiden mukaan latauspiste toimii dieselillä. Väite leviää nyt suomalaisessa sosiaalisessa mediassa, ja sen avulla kyseenalaistetaan vihreän energian toimivuutta. Latauspisteestä vastaava yritys kuitenkin kertoi AFP:lle, että piste ei toimi aggregaatilla, vaan aggregaattia käytetään varavirtalähteenä lentokentällä.

Sähköautot ovat toistuvasti disinformaation kohteena. AFP on aiemmin osoittanut vääriksi väitteitä akkuja varten louhittavien mineraalien ympäristövaikutuksista sekä mukamas hajonneiden akkujen vuoksi hylätyistä autoista

Sähköautoihin vaihtamista käsittelevissä tutkimuksissa todetaan, ettei niiden hiilijalanjälkeä voida arvioida ainoastaan pakokaasupäästöjen perusteella. Lisäksi on otettava huomioon muita tekijöitä, kuten lataus- ja valmistusprosessit. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että sähköautot aiheuttavat vähemmän hiilidioksidipäästöjä elinkaarensa aikana kuin bensa-autot.

Tammikuun 2024 lopulla julkaistussa ja yli sata kertaa jaetussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä väitetään, että kuvassa näkyvä sähköauton latauspiste toimii dieselaggregaatilla. Siinä myös lasketaan, että tämän vuoksi sähköauto tarvitsee 82 litraa polttoainetta 100 kilometrin ajomatkaa varten.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 7.2.2024)

Samanlaisia väitteitä kuvasta on levinnyt myös muilla kielillä, kuten englanniksi ja saksaksi, ainakin vuodesta 2021 lähtien.

Kuinka latauspiste paikannettiin

Kuvalla tehty käänteinen kuvahaku hakukone TinEye:ssa tuotti tulokseksi Reddit-ketjun, jossa keskusteltiin kuvasta marraskuussa 2021. Useat käyttäjät kyseenalaistivat väitteen, että aggregaattia käytettäisiin latauspisteen virtalähteenä, ja yksi heistä mainitsi, että latauspiste sijaitsee lähellä El Pason lentokenttää Texasissa. Kuvasta näkyy, että latauspisteestä vastaa Blink.

Blinkin edustaja Jon Myers vahvisti tämän AFP:lle 20.12.2022 saksankielistä faktantarkistusta varten. "Valokuvan latausjärjestelmä sijaitsee El Pason kansainvälisellä lentokentällä", hän sanoi. Hän lähetti asemasta myös kuvia, jotka vastaavat sosiaalisessa mediassa jaettua kuvaa.

Lisäksi latauspisteistä kertovalla Plugshare-sivustolla on kuva, joka vastaa sosiaalisessa mediassa leviävää kuvaa. Molemmissa kuvissa on aggregaatti, jonka ympärillä on aita, jossa on punavalkoiset pylväät, sekä punaruskea masto taustalla. Taka-alalla on myös kiviä, joiden ulkoviivat näkyvät Google Mapsin ilmakuvassa.

Image
Valokuvat El Pason latauspisteestä Plugsharessa (vasemmalla) ja sosiaalisessa mediassa jaetuissa päivityksissä (oikealla) (kuvakaappaukset otettu 21.12.2022; merkinnät AFP:n lisäämiä)

Aggregaatti ei liity latauspisteeseen

Plugsharen mukaan latauspiste sijaitsee El Pason kansainvälisellä lentokentällä eikä se ole dieselkäyttöinen: "Nämä latauspisteet eivät toimi pisteiden lähellä olevan dieselgeneraattorin voimalla. Generaattoria käytetään varavirtana rakennukselle."

Blinkin edustaja vahvisti tämän AFP:lle marraskuussa 2021 julkaistua englanninkielistä faktantarkistusta varten: "Latauspiste ei saa virtaa dieselgeneraattorista eikä ole kytketty siihen", hän sanoi. "Meidän tietääksemme generaattori on ainoastaan parkkipaikan hätävalaistusta ja muita palveluita varten ja on suunniteltu terminaalin varavirraksi. Generaattori ei ole toiminnassa, ellei kyseessä ole hätätilanne ja päävirta on pois päältä."

Energiaan liittyvistä aiheista tietoja julkaisevan Yhdysvaltain energiatietohallinto EIA:n mukaan Texasin sähköverkossa ei käytännössä ole  öljyllä tuotettua sähköä (arkistoitu versio). Sen sijaan suurin osa osavaltion sähköstä tulee maakaasusta.

Image
EIA:n kaavio sähköntuotannosta Texasissa lokakuussa 2023

Teknologiateollisuuden Sähköinen liikenne ry:n toimitusjohtaja Heikki Karsimus kertoi AFP:lle sähköpostitse 7.2.2024, että hän ei ollut tietoinen dieselaggregaattien käytöstä sähköautojen latauspisteiden verkostossa Suomessa.

Myös suomenkielisen päivityksen väite, että sähköautot käyttävät 82 litraa polttoainetta 100 kilometriä kohden, on epätosi.

Karsimus kertoi, että sähköauton kulutus on noin 20 kWH/100 km riippuen vuodenajasta ja automallista ja että dieselin energiasisältö on noin 10 kWh litraa kohden. "Väitteessä esitetty 82 litraa tarkoittaisi 820 kWh energiasisältöä. Koska auto käyttäisi tästä energiasta vain 20 KWh, menisi loput eli 800 kWh dieselgeneraattorin häviöihin. Tuskin näin huonoa generaattoria kukaan edes käyttäisi saati valmistaisi", hän sanoi.

Traficomin julkaisemassa henkilöautojen päästö- ja kustannuslaskurissa oletusarvio on, että keskikokoisen dieselauton kulutus on 5,5 l/100 km. Tämä vastaa 55 kWH:ta.

Sähköautoilla on yleensä pienempi hiilijalanjälki kuin bensa-autoilla

Sähköllä kulkevia autoja on kolme päätyyppiä: täyssähköiset, hybridit, jotka käyttävät sekä polttomoottoria että akkua, ja ladattavat hybridit, joiden akku voidaan ladata sähköverkosta. Niiden kasvihuonepäästöt riippuvat käyttöalueen energialähteistä.

Yhdysvaltain energiaministeriön sivujen mukaan (arkistoitu versio) maantieteellisillä alueilla, joilla käytetään suhteellisen vähän saastuttavia energialähteitä sähkön tuottamiseen, "täyssähköautoilla ja ladattavilla hybrideillä on yleensä erityisen suuri etu päästöjen suhteen elinkaarensa aikana kuin samankaltaisilla perinteisillä bensa- tai dieselautoilla". Sivuilla mainitaan, että alueilla, joilla sähkön tuotanto aiheuttaa enemmän päästöjä, autojen elinkaaren päästöissä ei välttämättä ole niin suurta eroa.

Sivuilla olevan työkalun avulla voi tarkastella arvioituja päästöjä eri osavaltioissa niiden energialähteistä riippuen ja verrata täyssähköautojen, hybridien, ladattavien hybdiriden ja bensa-autojen päästöjä sekä kansallisia keskiarvoja.

Kuten alla olevasta graafista näkyy, Texasissa eri sähköautotyyppien vuosittaiset päästöt ovat pienempiä kuin bensa-autoilla. Sama pätee myös kaikkiin muihin osavaltioihin.

Image
Yhdysvaltain energiaministeriön tietoja sähkö- ja bensa-autojen päästöistä Texasissa verrattuna kansalliseen keskiarvoon (kuvakaappaus otettu 7.2.2024)

Päästötöntä liikennettä tutkivan International Council on Green Transportation -järjestön vuonna 2021 julkaistussa raportissa (arkistoitu versio) selitetään myös, että päästöt riippuvat automallista, latausinfrastruktuurista ja siitä, kuinka riippuvainen hiilestä sähköverkko on eri alueilla.

Raportin mukaan Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Intiassa rekisteröityjen täyssähköautojen elinkaaren päästöt ovat vastaaviin bensa-autoihin verrattuna 66%–69% pienempiä Euroopassa, 60%–68% pienempiä Yhdysvalloissa, 37%–45% pienempiä Kiinassa ja 19%–34% pienempiä Intiassa.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä