Tässä kuvassa ei ole sähköautojen hautausmaa Ranskassa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Facebookissa on heinäkuussa jaettu kymmeniä tuhansia kertoja kuvaa, jossa väitetään näkyvän sähköautojen hautausmaa Ranskassa. Väite on epätosi: kuvassa on kiinalaisen Microcity-yhteiskäyttöpalvelun autoja Hangzhoun kaupungin laitamilta Kiinassa.

“Tässä sähköautojen hautausmaa Ranskassa. Kukaan ei halua ostaa käytettyä sähköautoa, kun akku on loppu”, kirjoitetaan 7. heinäkuuta julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivitystä on jaettu 80 000 kertaa. Tämän lisäksi väitettä on jaettu myös Twitterissä.

Päivityksen yhteydessä on julkaistu kuva kasvillisuuden valtaamasta pellosta, jolle on parkkeerattu satoja valkoisia autoja vieri viereen.

Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä (otettu 8.7.2021)

“Näinkö luonto säästyy ja ilma puhdistuu?”, yhdessä kommentissa sanotaan. “Vihreää siirtymää?”, toinen kommentoija kysyy.

Facebookissa on jaettu myös linkkiä Uusi MV-lehti-verkkosivuston 6. heinäkuuta 2021 julkaisemaan artikkeliin, johon on liitetty sama kuva pellolle parkkeeratuista sähköautoista.

“Touko-kesäkuussa 2021 sosiaaliseen mediaan on ilmaantunut kuvia Ranskasta pelloille hylätyistä sähköautoista, joiden kerrotaan olevan Pariisin ekohuumassa hankkimia vempaimia, joiden akkujen kerrotaan olevan finaalissa – teknisesti pettäneitä kapistuksia”, sivustolla kirjoitetaan.

Uusi MV-lehti viittaa artikkelissaan AFP kesäkuussa julkaisemaan faktantarkistukseen, jossa AFP kumosi väitteet siitä, että ranskalaisen Autolib-yhteiskäyttöpalvelun ajoneuvot olisivat tulleet hylätyksi akkuongelmien takia.

“Nyt jaossa on lisää kuvia, joiden kerrotaan olevan jälleen Pariisin hylkäämiä sähköautoja”, sivustolla sanotaan.

Kuvat ovat Kiinasta

Toisin kuin päivityksessä väitetään, kuvan sähköautot eivät ole Ranskassa, vaan Kiinassa. Väitteen tarkistamiseksi AFP selvitti autojen sijainnin käänteisellä kuvahaulla ja hakusanoilla.

Haku paljasti, että kiinalainen verkkosivu oli julkaissut samankaltaisia kuvia 25. huhtikuuta 2019. Verkkosivuston mukaan kuvissa näkyy “autojen hautausmaa Hangzhoussa.” Kuvat olivat puolestaan otettu Chinanews-verkkosivuston toimesta.

Kuvakaappaus kiinalaisen verkkosivuston artikkelista (otettu 8.7.2021)

Artikkelissa mainitaan, että parkkipaikka on Hangzhoun kaupungin lähellä Qiantang-joen varrella.

Autot vaikuttavat olevan kiinalaisen Kandi Technologies Group-yhtiön valmistamia sähköautoja. Vuonna 2015 Global Times -verkkosivusto kirjoitti samankaltaisten ajoneuvojen, joissa oli samat logot ja vihreät kuvioinnit, olevan Kandin valmistamia.

Vertaamalla kiinalaisen verkkosivuston kuvia Facebook-päivityksen kuviin selviää, että kyseessä on sama parkkipaikka. Taustalla näkyvät rakennukset sekä sähköpylväs vastaavat toisiaan. Myös autoissa on sama väritys.

Facebook-päivityksen kuva (vas.) ja Chinanews-verkkosivuston ottama kuva (oik.), joista AFP on ympyröinyt yhtäläisyydet punaisella

Kuvien avulla AFP onnistui myös paikantamaan autojen tarkan sijainnin. Kyseinen parkkipaikka autoineen näkyy Shuangpuzhen-alueen satelliittikuvissa.

Satelliittikuvista voi havaita Facebook-päivityksen kuvissa näkyvät vesialtaat sekä rakennukset.

Satelliittikuva parkkipaikasta, josta AFP on ympyröinyt Facebook-kuvassa näkyvät rakennukset punaisella (Zoom.earth)

Tämän lisäksi myös Facebook-päivityksessä näkyvät sähkötolpat ovat satelliittikuvissa havaittavissa parkkipaikan eteläpuolella.

Satelliittikuva parkkipaikasta, josta AFP on ympyröinyt Facebook-päivityksessä näkyvät sähkötolpat punaisella (Zoom.earth)

Miksi autot hylättiin?

Ajoneuvot kuuluvat autojen yhteiskäyttötoimintaa harjoittavalle Hangzhou Microcity-yhtiölle.

“Kuvan autot kuuluivat Hangzhou Microcity-yhtiölle”, yhtiön entinen johtaja Lou Gaofeng kertoo AFP:lle 8. heinäkuuta.

Microcity aloitti sähköautojen yhteiskäyttöpalvelun Kiinassa vuonna 2013. Baidu-sivuston mukaan palvelun tarkoituksena oli ratkaista päästöjen, ruuhkien ja vähäisen parkkitilan muodostama ongelma.

Yhteiskäyttöpalvelut ovat viime vuosina joutuneet kamppailemaan pitääkseen liiketoimintamallinsa kannattavana. South China Morning Post (SCMP) kertoi vuonna 2019, kuinka Kiinan markkinoille oli 2010-luvulla saapunut satoja autojen yhteiskäyttöpalvelua tarjoavia yhtiöitä sähköautojen halvan hinnan myötä.

Viime vuosina moni yhtiö on kuitenkin SCMP:n mukaan mennyt konkurssiin yrittäessään pitää liiketoimintaa kannattavana. Artikkelissa epäiltiin Kiinan yhteiskäyttömarkkinoilla olevan “kupla".

Vuodesta 2019 eteenpäin Kiinan mediassa onkin uutisoitu myös tuhansien Microcity-yhtiön sähköautojen päätyneen parkkipaikoille Hangzhoun laitamille (täällä ja täällä).

Gaofeng kertoi Hangzhoun paikallisjulkaisulle huhtikuussa 2019, että noin 3000 Microcity-yhtiön autoa on parkkeerattu kolmelle eri parkkipaikalle Qiantang-joen varrelle.

Yhtiön entisen johtajan mukaan kaikki autot eivät kuitenkaan olleet viallisia.

“Selitin selkeästi jo tuolloin, että kaikissa autoissa ei ollut ongelmia. Joissain oli ongelmia, joitain pystyi vielä käyttämään ja jotkut olivat tarpeeksi vanhoja myytäväksi toisille yrityksille ja purettavaksi”, Gaofeng kertoo AFP:lle.

Gaofeng toteaa, että suurinta osaa autoista oltiin korvaamassa teknologisen kehityksen myötä:

“Suurin osa ajoneuvoista on ensimmäisen sukupolven sähköautoja, jotka oli valmistettu vuonna 2013 ja jopa ennen sitä, joten niitä ollaan korvaamassa teknologisen kehityksen myötä.”

Microcity-yhtiön nykyinen johto ei kuitenkaan vastannut AFP:n tiedusteluihin siitä, että mitä yhtiö aikoo tehdä autoilla tulevaisuudessa.

Myös Euroopassa autojen yhteiskäyttöpalvelut ovat kokeneet vastoinkäymisiä viime vuosina. AFP kertoi kesäkuussa, kuinka satoja Autolib-yhteiskäyttöpalvelun entisiä autoja oli parkkeerattu Romorantin-Lanthenay kunnan laitamille vuoden 2018 jälkeen Ranskassa. Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitettiin, autoja ei hylätty viallisen teknologian takia, vaan liiketoimintamallia ei oltu saatu kannattavaksi.

15. heinäkuuta 2021 Tarkennettiin Gaofengin sitaattia, jossa hän kertoi, miksi autot päätyivät pellolle.
12. heinäkuuta 2021 Kuvassa, jossa vertailtiin Facebook-päivityksen ja Chinanews-verkkosivuston kuvia, oli virheellisesti ilmoitettu Facebook-päivityksen kuvan olevan oikealla ja Chinanews-verkkosivuston kuvan olevan vasemmalla. Kuvateksti korjattiin ilmoittamaan Facebook-päivityksen kuvan olevan vasemmalla.
12. heinäkuuta 2021 Lisätty linkki Microcity-yhtiön tietoihin yritysrekisterissä sekä päivitetty linkki Hangzhoun verkkosivuille
ILMASTO