
Verkossa leviää harhaanjohtavia lukuja sähköautojen akkujen tuottamisen ympäristövaikutuksista
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 9. kesäkuuta 2022 15:59
- Lukuaika: 4 minuuttia
- Teksti: Feliks TODTMANN, AFP Saksa
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Anna HOLLINGSWORTH
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Tuhansien käyttäjien Facebookissa ja Twitterissä toukokuun lopusta lähtien jakama kuva ja sen kuvateksti (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä) kyseenalaistavat, onko sähköautoissa järkeä ympäristöä ajatellen. Kuvassa näkyy suurikokoinen pyöräkuormaaja, jonka on valmistanut yhdysvaltalainen valmistaja Caterpillar eli Cat. Kuvatekstissä lukee: "Kuvan työkone on CAT 994H. Se polttaa noin 6800 litraa dieseliä yhden 12 tunnin työvuoron aikana. Kuormaajan pitää siirtää noin 250 TONNIA maa-ainesta, jotta saadaan kokoon mineraalit YHTÄ AINOAA Teslan sähköauton akkua varten. "Sähköautot pelastavat ilmaston ???""
Samanlaisia väitteitä on levinnyt sosiaalisessa mediassa myös muilla kielillä kuten hollanniksi ja saksaksi.
Asiantuntijat kuitenkin kertoivat AFP:lle, että väitteet ovat joko epätosia tai harhaanjohtavia.

Sosiaalisessa mediassa leviää useita harhaanjohtavia väitteitä sähköautojen ympäristövaikutuksista ja riskeistä. AFP on tarkistanut näistä useita, muun muassa väitteen sähköautojen hautausmaasta Ranskassa, väitteitä mineraalien louhinnasta sähköautojen akkuja varten ja videon, jolla näkyy sähköiseksi väitetyn ajoneuvon räjähdys.
Pyöräkuormaaja käyttää enintään 217 litraa dieseliä tunnissa
Sosiaalisessa mediassa leviävän kuvan kuvatekstissä väitetään, että kuvassa on CAT 994H -pyöräkuormaaja.
Caterpillarin saksalaisen myynti- ja huoltoyhtiö Zeppelin Baumaschinen GmbH:n edustaja Klaus Finzel selitti AFP:lle 4.5.2022, että kuvan pyöräkuormaaja on itse asiassa CAT 994A työkoneen ensimmäisestä sarjasta (A-sarja) 1990-luvulta.
Finzelin mukaan kuormaajan kulutukseksi väitetty 6 800 litraa polttoainetta 12 tunnin aikana on aivan liian suuri. Hän vertasi sitä nykyisen mallin, CAT 994K:n, tietoihin ja vahvisti, että ne pätevät myös vanhempiin malleihin kuten CAT 994H:n ja CAT 994A:n. Nämä pyöräkuormaajat käyttävät 96-217 litraa dieseliä tunnissa. "12 tunnin työvuoron aikana se tekee 1150-2600 litraa", Finzel sanoi. Vaikka vanhempi malli CAT 994H käyttäisikin enemmän polttoainetta, Finzelin mukaan sen keskivertokulutus ei ole lähelläkään 994K:n maksimikulutusta, 2 600 litraa 12 tunnin työvuoron aikana. Päivityksessä mainittu 6 800 litraa on yli kaksinkertainen siihen verrattuna.
Myös sähkötekniikan ja sähköisen voimansiirtotekniikan professori Tankred Müller Hampurin ammattikorkeakoulusta vahvisti, että tämä on keskimääräinen polttoaineen kulutuksen suuruusluokka pyöräkuormaajalle, jonka bruttoteho on 1 377 kilowattia kuten CAT 994K:lla.
Kuinka paljon maa-ainesta sähköakku tarvitsee?
Väite, että pyöräkuormaajan täytyy siirtää 250 tonnia maa-ainesta yhden Teslan akun tuottamiseksi, on harhaanjohtava.
"Tuossa on vedetty mutkia suoriksi aika reilusti, ja laskettu suurelta kuulostavia summia, joilla halutaan hämärtää todellisuutta", VTT:n tutkimustiimin päällikkö Marko Paakkinen kertoi AFP:lle 7.6.2022. "Eli on niputettu yhteen kaikki louhittavan maa-aineksen määrä, mitä tarvitaan kaikkia mineraaleja varten, ja oletettu, että kaikki materiaali tuotetaan ja siirretään samalla tavalla", hän sanoi. Hänen mukaansa kaikkia akkumineraaleja ei tuoteta louhimalla ja esimerkiksi litiumia tuotetaan myös suolajärvistä haihduttamalla vettä. "Mineraaleja tuotetaan myös monimetallikaivoksissa, jolloin louhittavaa kiveä siirretään vain kerran, mutta siitä saadaan useampaa mineraalia talteen kerralla", hän sanoi.
Karlsruhen teknillisen yliopiston kestävien energiateknologioiden tutkimusryhmän tutkija Jens Buchgeister kertoi AFP:lle 4.5., että louhitut malmit sisältävät useita sähköautojen akkuihin käytettäviä mineraaleja sekä "muita arvokkaita raaka-aineita, joita louhitaan yhdessä ja hyödynnetään eri prosessian kautta eri käyttöalueilla".
Vaikka yksi akku vaatisikin 250 tonnia louhittua maa-ainesta samasta paikasta, sen siirtämiseen menissä kuvassa näkyvän työkoneen kaltaiselta pyöräkuormaajalta alle 10 minuuttia, Paakkinen arvioi käyttämällä päivityksen yleistettyjä lukuja. "Kyseisen kuormaajan nostokapasiteetti on 38 tonnia, eli 250 tonnin maa-aineksen siirtämiseen menee sillä 7 kauhallista", Paakkinen sanoi. "Jos kone siirtää maa-ainesta kohtuullisen lyhyen matkan, niin kuin on ylipäänsä järkevää (kuormaajilla ei kuljeteta tavaraa), noiden 7 kauhallisen siirtämiseen menee aikaa alle 10 minuuttia. Jos kone kuluttaa 6 800 litraa 12 tunnin aikana, se kuluttaa polttoainetta tuon 250 tonnin siirtämiseen 94 litraa eli tuottaisi silloin noin 250 kilon hiilidioksidipäästöt yhtä akkua kohden."

Verrattuna koko akun tuotantoon louhimisesta aiheutuvat päästöt ovat verrattain vähäisiä. "Päästöjä syntyy enemmän mineraalien jalostuksessa ja akkukennojen valmistuksessa, molemmissa on vielä nykyään käytössä melko energiaintensiivisiä prosesseja", Paakkinen painotti.
Pitkällä aikavälillä sähköautot ovat vähemmän haitallisia ympäristölle kuin polttomoottoriautot
"Sähköautot pelastavat ilmaston ???" päivityksessä kysytään vihjaten siihen, että ne eivät välttämättä ole ympäristölle vähemmän haitallinen vaihtoehto polttomoottoriautoihin verrattuna. Nykytutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan ole.
Sähköautojen tuotanto on energiaintensiivistä muutenkin kuin akkujen valmistuksen osalta, ja siihen liittyy paljon kasvihuonekaasupäästöjä. Fraunhofer-instituutin järjestelmä- ja innovaatiotutkimuskeskuksentutkimuksen mukaan "yleensä sähköajoneuvot aiheuttavat enemmän kasvihuonekaasupäästöjä tuotannossa kuin perinteiset autot, jotka käyttävät dieseliä tai bensiiniä". Riippuen energialähteestä, tuotannon energiatehokkuudesta ja akun koosta kasvihuonekaasupäästöt olivat 70-130 prosenttia korkeammat kuin bensiini- tai dieselajoneuvojen tuotannossa.
Tuotannon päästöt kuitenkin kompensoituvat sähköauton elinkaaren aikana. "Noin 7 tonnin akun valmistuspäästön kompensoiminen esimerkiksi 7 litraa 100 kilometrillä kuluttavaan bensiiniautoon verrattuna vaatii vain noin 40 000 km ajon", Paakkinen sanoi. "Yleisesti laskettuna Suomen keskimääräisillä sähkönkäytön päästöillä täyssähköauton elinkaaren aikaiset päästöt ovat noin kolmasosan tai neljäsosan vastaavan bensiiniauton elinkaaren aikaisista päästöistä riippuen laskentaoletuksista."
Tätä tukee Euroopan komission vuonna 2020 tilaama raportti erilaisten ajoneuvojen ympäristövaikutuksisa. Sen mukaan sähköautojen vaikutus on huomattavasti vähäisempää kuin fossiilisia polttoaineita käyttävien autojen. Raportissa arvioitiin ympäristövaikutuksia ajoneuvojen koko elinkaaren aikana.
Saksan ympäristöministeriö totesi tammikuussa 2021 ilmestyneessä julkaisussaan, että pienikokoinen sähköauto "tuottaa noin 30 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja kuin bensiinimoottori. Vastaavaan dieselautoon verrattuna luku on noin 23 prosenttia." Fraunhofer-instituutin järjestelmä- ja innovaatiotutkimuskeskuksen tammikuussa 2020 ilmestyneessä julkaisussa mainitaan vastaava tulos.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä