
YK ei ole vaatinut pedofilian laillistamista
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 2. kesäkuuta 2023 13:24
- Päivitetty 2. kesäkuuta 2023 17:52
- Lukuaika: 3 minuuttia
- Teksti: Bill MCCARTHY, AFP Yhdysvallat
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Anna HOLLINGSWORTH
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Aina vaan sairaammaksi muutuu- Yhdistyneet Kansakunnat haluaa dekriminalisoida alaikäisten ja aikuisten välisen seksin", alkaa suomenkielinen, huhtikuussa julkaistu Facebook-päivitys. Siinä viitataan raporttiin, jota sanotaan YK:n laatimaksi ja jonka väitetään ajavan lasten seksuaalisen hyväksikäytön sallimista.
Samanlaisia väitteitä jaettiin yli sata kertaa Facebookissa, ja niitä levisi myös Telegramissa ja Twitterissä. Myös julkaisut kuten Uusi MV-Lehti, Uusi Verkkomedia ja Publication X esittivät samoja väitteitä. AFP on tarkistanut näiden julkaisujen esittämiä väitteitä aiemminkin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.
Väitteet levisivät laajasti myös oikeistomielisillä sivustoilla Yhdysvalloissa, kuten tässä englanninkielisessä faktantarkistuksessa kerrotaan.

Väitteet perustuvat pitkäaikaisiin salaliittoteorioihin "globaaleista eliiteistä" ja siitä, kuinka nämä hyväksyvät pedofilian. AFP on osoittanut vääriksi aiheeseen liittyviä väitteitä aiemmin, esimerkiksi täällä ja täällä.
Päivityksissä ja artikkeleissa kuitenkin vääristellään juristijärjestö International Commission of Jurists (ICJ):n raportissa (arkistoitu versio) esitettyä ohjeistusta. ICJ on maailmanlaajuinen kansalaisjärjestö, jossa on mukana 60 juristia ja tuomaria ja joka keskittyy ihmisoikeuksien puolustamiseen.
Maaliskuun 8. päivän periaatteet
Raportin otsikko on "Maaliskuun 8. päivän periaatteet ihmisoikeuksiin perustuvalle lähestymistavalle rikoslainsäädäntöön, jossa kielletään seksiin, lisääntymiseen, huumeiden käyttöön, HIViin, asunnottomuuteen ja köyhyyteen liittyvä toiminta" ("The 8 March Principles for a Human Rights-based Approach to Criminal Law Proscribing Conduct Associated with Sex, Reproduction, Drug Use, HIV, Homelessness and Poverty"). Siinä esitetään oikeudellinen kehikko ja neuvoja rikoslakien soveltamiseen usealla alueella, mukaan lukien seksuaaliseen kanssakäymisen suhteen.
Raportti laadittiin vuonna 2018 järjestetyn kokouksen jälkeen, jossa olivat mukana ICJ, YK:n yhteinen AIDS-ohjelma (UNAIDS) ja YK:n ihmisoikeustoimisto. UNAIDS vahvisti AFP:lle, että raportin laati ICJ, ei YK.
ICJ kiisti verkossa leviävät väitteet 20.4. julkaistussa lausunnossaan (arkistoitu versio).
"YK:n sitoumusta taisteluun lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan sekä maaliskuun 8. päivän periaatteiden sisältöä on vääristelty sittemmin merkittävästi useissa sosiaalisissa medioissa ja verkkosivuilla", ICJ sanoi. "Maaliksuun 8. päivän periaatteissa ei vaadita, että seksi lasten kanssa dekriminalisoidaan, eikä niissä vaadita maan sisäisesti määritellyn suojaikärajan poistamista. ICJ painottaa, että valtioilla on kansainvälisen lain nojalla selkeä velvollisuus suojella lapsia kaikilta hyväksikäytön muodoilta."
Yhdessä dokumentin osiossa sanotaan, että suostumuksellista seksuaalista toimintaa ei tulisi koskaan kriminalisoida riippumatta tekijöistä kuten toiminnan luonteesta tai siihen osallistuvien henkilöiden biologisesta tai sosiaalisesta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai siviilisäädystä.
"Mitä rikoslainsäädännön täytäntöönpanoon tulee, kaikkia suojaikärajoja tulee soveltaa tavalla, joka ei syrji. Täytäntöönpanon ei tule liittyä henkilöiden biologiseen tai sosiaaliseen sukupuoleen tai avioliittoikään ", siinä sanotaan. "Lisäksi seksuaalinen kanssakäyminen, jossa on mukana henkilöitä, jotka ovat alle maan sisäisesti määritellyn suojaikärajan, voi olla tosiasiallisesti suostumuksellista, vaikka se ei olisi sitä laissa. Tässä yhteydessä rikoslainsäädännön täytäntöönpanon pitäisi heijastaa alle 18-vuotiaiden henkilöiden oikeuksia ja kykyjä tehdä päätöksiä suostumukselliseen seksuaaliseen toimintaan osallistumisesta sekä heidän oikeuttaan tulla kuulluiksi heihin liittyvissä asioissa."
Artikkeleissa ja päivityksissä käytetään tätä kohtaa perusteluna, kun niissä syytetään YK:ta virheellisesti lasten ja aikuisten välisen seksin sallivien lakien kannattamisesta. Lisäksi joissain suomenkielisissä päivityksissä viitataan väärin tähän raportin kohtaan ja puhutaan "suostumusikärajasta" eikä avioliittoiästä.
Väitteet ovat "pahantahtoista väärin raportointia", YK:n edustaja Stephane Dujarric sanoi 18.4. pidetyssä tiedotustilaisuudessa (arkistoitu versio).
Osio liittyy samanikäisten nuorten suostumukselliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen, UNAIDSin toimintaperiaatteista, vaikuttamistyöstä ja tiedosta vastaava varatoimitusjohtaja Christine Stegling sanoi.
"Lain soveltamisessa tunnistetaan, että rikosoikeudelliset seuraamukset eivät ole asianmukaisia, kun kyseessä on samanikäisten nuorten suostumuksellinen seksuaalinen kanssakäyminen, johon ei liity hyväksikäyttöä", Stegling sanoi 21.4. antamassaan lausunnossaan AFP:lle. "Joten myös se tunnistetaan, että nuoria ei pitäisi estää pääsemästä heitä suojaavien terveydenhuollon palveluiden pariin. YK on peräänantamaton taistelussa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan, pitää kiinni siitä, että lasten seksuaalinen riisto ja hyväksikäyttö ovat rikoksia, ja tukee maita lasten suojelemisessa."
Bostonin yliopiston oikeustieteen professori Aziza Ahmed, joka on myös yksi yliopiston lisääntymisoikeuden ohjelman johtajista, sanoi AFP:lle, että tekstissä, joka liittyy suojaikärajaan ja lakien soveltamiseen tavalla, joka ei syrji, on kyse alaikäisten suojelemisesta, ei heidän vaarantamisestaan.
"Raportissa ei vaadita aikuisten ja alaikäisten välistä seksiä tai lasten kanssa harrastetun seksin dekriminalisointia", Ahmed sanoi sähköpostitse. "Raportissa sanotaan, että valtioiden tulisi taata, että nuoret ihmiset eivät joudu rikossyytteeseen, jos he osallistuvat suostumukselliseen kanssakäymiseen."
AFP on aiemmin osoittanut vääriksi väitteitä esimerkiksi Kalifornian, Kanadan ja Meksikon suojaikärajoja koskevasta lainsäädännöstä.
2. kesäkuuta 2023 Korjattu kirjoitusvirheitä "Maaliskuun 8. päivän periaatteet" -osion kuudennessa ja kahdennessatoista kappaleessa
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä