Espanjan tasa-arvoministerin kommentteja seksuaalikasvatuksesta vääristellään epätosissa väitteissä

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Espanjan tasa-arvoministeri Irene Montero ei tukenut viimeaikaisissa kommenteissaan pedofilian laillistamista tai suojaikärajan laskemista, kuten sosiaalisessa mediassa syyskuusta 2022 alkaen kiertävissä väitteissä väitetään virheellisesti. Päivityksissä Monteron kommentit ja videopätkä hänen puheestaan on irrotettu asiayhteydestään. Tosiasiassa Montero puhui seksuaalikasvatuksen puolesta Espanjassa parlamentin kuulemistilaisuudessa, kuten koko tilaisuuden nauhoituksesta käy ilmi. Monteron puheita on vääristelty ennenkin harhaanjohtavissa tai epätosissa väitteissä internetissä.

Facebookissa syyskuun lopulla jaetussa päivityksessä väitetään virheellisesti, että Montero kutsui pedofiliaa "perusihmisoikeudeksi" parlamentin kuulemistilaisuudessa 21.9.2022.

Kuvakaappaus osasta päivitystä, jossa esitetään epätosia väitteitä Monterosta (otettu 4.10.2022)

Samanlaisia väitteitä on jaettu Twitterissä ja Telegramissa, ja niitä on jaettu laajasti myös muilla kielillä, kuten englanniksi.

Montero edustaa Podemos-vasemmistopuoluetta, joka muodostaa koalitiohallituksen yhdessä sosialistipuolueen kanssa. Hänet valittiin tasa-arvoministeriön johtajaksi tammikuussa 2020. Kuten tässä AFP:n espanjankielisessä faktantarkistuksessa selitetään, hän on ollut valinnasta lähtien disinformaatiokampanjoiden kohteena, mikä asiantuntijoiden mukaan liittyy ainakin osittain naisten oikeuksia, aborttia ja lisääntymisoikeuksia vastustavien äärioikeistolaisten ja äärikonservatiivisten puolueiden nousuun.

Kommentit irrotettu asiayhteydestään

Nauhoite eduskunnan kuulemistilaisuudesta, josta kommentit on otettu sosiaalisen median virheellisiin päivityksiin, on saatavilla kokonaisuudessaan Espanjan parlamentin alahuoneen YouTube-kanavalta täällä.

Nauhoitteelta käy ilmi, että ministeri esitti kommentit aborttia ja lisääntymisoikeuksia koskevan lakiehdotuksen ja siihen liittyvän seksuaalikasvatuskeskustelun yhteydessä. Alkaen kohdasta 1:56:40 Montero sanoo: "Tämä uusi aborttilaki on myös laki seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista, ei vain vapaaehtoisen raskauden keskeyttämisen saatavuuden takaamiseksi mutta myös esimerkiksi seksuaalikasvatuksesta keskustelemiseksi, mikä on oikeus pojille ja tytöille, Teidän armonne, riippumatta siitä, keitä heidän perheensä ovat, koska kaikilla pojilla, kaikilla tytöillä, tämän maan lapsilla on oikeus tuntea kehonsa, tietää, että kukaan aikuinen ei saa koskea heidän kehoonsa, elleivät he sitä halua, ja että se on väkivallan muoto. Heillä on oikeus tietää, että he voivat rakastaa ja harrastaa seksiä kenen tahansa kanssa he haluavat, kyllä, suostumuksen perusteella."

Epätosissa väitteissä viimeinen osa yllä olevasta Monteron puheen osuudesta on irrotettu asiayhteydestään. Alkuperäisessä asiayhteydessä Montero tukee lasten oikeutta saada seksuaalikasvatusta ja mainitsee suostumukseen perustuvat seksuaaliset suhteet yhtenä asiana, joita kasvatuksessa tulisi käydä läpi. Kuulemisen aikana hän ei tue pedofilian laillistamista tai suojaikärajan laskemista.

Lakiehdotus on nähtävissä täällä. Siinä ei mainita seksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajaa, jota varten Espanjassa on erillinen laki. Sen sijaan lakiehdotus mahdollistaisi 16- ja 17-vuotiaille abortin ilman vanhempien suostumusta, kuten kansainvälisessä mediassa, esimerkiksi täällä ja täällä, on uutisoitu. Laki myös mahdollistaisi sairasloman kuukautiskivuista kärsiville henkilöille, kuten AFP uutisoi täällä.

Montero piti puheen Unidas Podemos -koalition viimeisessä vaalikampanjatilaisuudessa Madridissa 26.4.2019 ennen parlamenttivaaleja. ( AFP / JAVIER SORIANO)

Suojaikäraja asetettu 16 vuoteen Espanjassa

Osassa virheellisiä päivityksiä viitataan myös lokakuussa voimaan tulevaan uuteen lainsäädäntöön ja vihjataan, että se olisi osa keskustelua suojaikärajan laskemista, joka on tällä hetkellä asetettu 16 vuoteen Espanjassa.

Tosiasiassa 7.10. voimaan tuleva laki seksuaalisesta vapaudesta, tunnettu myös "vain kyllä tarkoittaa kyllä" -lakina, takaa naisille paremman oikeudellisen suojan raiskauksia vastaan, kuten AFP:n jutussa selitetään täällä.

Montero johti uutta lainsäädäntöä, ja siinä raiskaus määritellään seksiksi ilman selkeää suostumusta. Koko lain voi lukea täältä valtion virallisesta lehdestä (BOE). Laki hyväksyttiin parlamentissa 25.8.2022.

Lain artiklan 181 ensimmäisessä kohdassa sanotaan: "Joka tekee seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaan alaikäisen kanssa, on tuomittava vankeuteen kahdesta kuuteen vuoteen." Tämä noudattaa vuonna 2015 hyväksyttyä lainsäädäntöä, jossa suojaikäraja nostettiin 13:sta 16 vuoteen, kuten paikallisissa medioissa uutisoitiin tuolloin.

Montero twiittasi juhlistaakseen "vain kyllä tarkoittaa kyllä" -lain hyväksymistä. "Seksuaalisen vapauden laki hyväksyttiin 205 äänellä! Kiitos parlamentin feministiselle enemmistölle, joka teki siitä mahdollista", hän kirjoitti 25.8.

Laajalle levinneitä väitteitä pedofiliasta politiikassa

Lopuksi joissakin Monteroon kohdistuvista päivityksistä väitetään ilman perusteita myös, että Maailman talousfoorumissa (WEF) mukana olevat "nuoret globaalit johtajat" ajavat pedofilian normalisointia. Samanlaisia perusteettomia väitteitä on esitetty ennenkin.

Maaliskuussa 2022 AFP osoitti, että twiitti, jossa WEF:n väitettiin harkitsevan suojaikärajan laskemista 13 vuoteen tai alemmaksi, oli väärennös.