
Ei todisteita sosiaalisen median väitteille long covidin ja kasvomaskien yhteydestä
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 1. kesäkuuta 2023 14:07
- Lukuaika: 6 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"'Pitkä K-tauti' onki itse asiassa maskin aiheuttama uupumusoireyhtymä – uusi tutkimus", alkaa suomenkielinen Facebook-päivitys, jota on jaettu yli sata kertaa huhtikuun puolivälistä lähtien.
Suomalaisessa koronavirukseen liittyvässä misinformaatiossa viitataan tautiin usein "K:na" nähtävästi moderaattoreiden välttämiseksi.

Toisissa samanlaisia väitteitä esittävissä päivityksissä linkitetään Frontiers in Public Health -tiedejulkaisussa 5.4.2023 julkaistuun ja sittemmin poisvedettyyn artikkeliin, jonka AFP on arkistoinut täällä. Sen otsikko on "Kasvomaskien käytön fyysis-metaboliset ja kliiniset seuraukset — Systemaattinen katsaus meta-analyysilla ja kattavalla arvioinnilla" ("Physio-metabolic and clinical consequences of wearing face masks—Systematic review with meta-analysis and comprehensive evaluation"). Artikkelissa sanotaan sen olevan katsaus kirurgisten ja N95-maskien käytön erilaisiin haittavaikutuksiin, ja siinä tarkastellaan happisaturaatiota, veren hiilidioksidipitoisuutta, systolista verenpainetta, ihon lämpötilaa, epämukavuutta, päänsärkyjä, aknea, ihoärsytystä ja kutinaa.
Sittemmin poisvedetyssä artikkelissa sanotaan, että maskeihin liittyvät oireet "voidaan luokitella" maskin aiheuttamaksi uupumusoireyhtymäksi eli MIES:ksi. MIES:n oireita "on voitu tulkita väärin long COVID-19:n oireina", siinä sanotaan.
Artikkeliin lisättiin tieto sen pois vetämisestä 12.5.2023 ja sanottiin, että se ei ollut tieteellisesti pätevä. Artikkeli ei ole enää nähtävissä tekstimuodossa lehden sivuilla, ja sen yhä ladattavissa olevaan pdf-versioon on lisätty "retracted"-vesileima ("vedetty pois") jokaiselle sivulle lehden käytännön mukaisesti.
Ilmoituksessa (arkistoitu versio) lukee: "Julkaisun jälkeen artikkelin tieteellisestä pätevyydestä nostettiin esiin huolia. Asiaa tutkittiin Frontiersin käytäntöjen mukaisesti. Todettiin, että valitukset ovat perusteltuja ja että artikkeli ei täytä Frontiers of Publich Healthin toimituksellista ja tieteellistä luotettavuutta koskevia kriteerejä; tämän vuoksi artikkeli on vedetty pois."
Frontiersin PR-päällikkö kertoi AFP:lle 11.5., eli päivää ennen ilmoituksen julkaisemista, että kaikki lehteen lähetetyt käsikirjoitukset käyvät läpi "saman arviointiprosessin", joka on selitetty täällä. "Olemme tietoisia, että artikkelia koskien on nostettu esiin huolia, ja olemme kiitollisia, että nämä asiat on tuotu tietoisuuteemme. Suhtaudumme näihin asioihin erittäin vakavasti, ja tutkimusetiikkatiimimme tutkii asiaa", hän sanoi. "Kun tämä on saatu päätökseen, ryhdymme kaikkiin tarvittaviin toimiin tieteellisen aineiston luotettavuuden suojelemiseksi ja voimme kertoa tutkintamme tuloksista".
MIES ei ole tunnettu sairaus
Asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että sosiaalisen median päivityksissä mainittu tutkimus on puutteellinen ja että MIES ei ole tunnettu sairaus.
"En näe sille ICD-koodia; en ole koskaan kuullut siitä", tartuntatauteihin erikoistuva tutkijatohtori Abraar Karan Stanfordin yliopistosta sanoi MIES:stä 5.5.2023 sähköpostissa AFP:lle. ICD viittaa Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainväliseen tautiluokitusjärjestelmään.
Epidemiologi, lääketieteen professori ja suojavarustuksen ja -materiaalien huippukeskuksen jäsen Catherine Clase McMastersin yliopistosta huomautti sähköpostitse 15.5., että katsauksessa on vain yksi lähdeviite MIES:een liittyen ja että kyseessä on tutkijoiden oma työ. Kyseessä on vuonna 2021 ilmestynyt artikkeli, jolla on sama pääkirjoittaja kuin katsauksella.
Hän lisäsi, että yhteydestä kasvomaskin käytön ja long covidin välillä "puuttuvat täysin todisteet ja yksityiskohdat".
"On epätavallista, että toimittajat hyväksyvät näin paljon spekulaatiota, ja on erityisen epätavallista, että spekulaatiota sisällytetään abstraktiin", hän lisäsi.
Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä selitti 8.5., että artikkelissa analysoiduissa raporteissa mittauksia ja kyselyitä on tehty tilanteissa, joissa koehenkilöillä on maskit kasvoillaan, tai välittömästi käyttöön liittyen sen sijaan, että siinä olisi tutkittu pitkäkestoisia terveysvaikutuksia. "En näe, että maskien pitkäkestoisia vaikutuksia (viikkoja, päiviä) maskien riisumisen jälkeen olisi osoitettu tällä artikkelilla", hän sanoi.
Mäkelä huomautti myös, että artikkelin MIES:n ja long covidin välistä yhteyttä käsittelevälle johtopäätökselle, johon joissakin sosiaalisen median päivityksissä viitataan, ei ole perusteita. "Tätä ei ole tutkittu ko. artikkelissa kuin toteamalla, että moni oireista on sama. Kannattaa myös huomioida tapa, jolla tuo lause on kirjoitettu: useat maskeihin liittyvät oireet on saatettu tulkita väärin long covid -oireiksi. Esitetään mahdollisuus, ei todisteita", hän sanoi. "Missään tapauksessa artikkelin tätä lausetta ei voida tulkita siten, että kirjoittajat olisivat todistaneet, että maskit aiheuttavat long covidia."
Joissakin päivityksissä viitataan tutkimukseen oikein, mutta toisissa liioitellaan sen havaintoja esittämällä varmana johtopäätöksenä, että "niin sanottu 'pitkä k-tauti' on itse asiassa seurausta kroonisesta maskin käytöstä". Joissakin päivityksissä sanotaan myös, että tutkimuksessa havaittiin, että päänsäryt ja "monet ihosairaudet" lisääntyivät 62%:lla. Artikkelissa luku viittaa kuitenkin vain havaittuun päänsärkyjen esiintyvyyteen, kun taas esimerkiksi aknen ja ihoärsytyksen esiintyvyyden sanotaan artikkelissa olevan 36% maskien käyttäjillä.

Metodologisia ongelmia
Asiantuntijoiden mukaan myös tutkimuksen metodologiassa on useita ongelmia.
"Tällaisten analyysien kohdalla piru piilee yksityiskohdissa", tartuntatautien ja rokotetutkimuksen kliininen emeritusprofessori John Swartzberg UC Berkleysta sanoi 16.5. "Valitut tutkimukset olivat hyvin erilaisia potilaiden valinnan, tutkittujen parametrien ja käytettyjen määritelmien suhteen, ja niiden koko vaihteli suuresti. Olen skeptinen, että mitään johtopäätöksiä voitaisiin varmistaa."
Mäkelä huomautti, että tutkimus on hyvin tilastollinen. "Tilastollisen eron löytyminen maskien vaikutuksista ei kuitenkaan vielä tarkoita, että tilastollisesti havaitulla ilmiöllä olisi terveydentilaan pitkäaikaisia vaikutuksia", hän sanoi. "Tämä vaatii erillisen tarkastelun, jota tässä artikkelissa on nostettu esiin, mutta ei ole esitetty loppuunvietyjä päätelmiä."
Myös Clase viittasi ongelmiin vaikutusten suuruuden tulkinnassa. Esimerkiksi maskin käytöstä riippuvien happisaturaatioerojen kliininen merkitys on "tuntematon eikä todennäköisesti kliinisesti merkittävä" paitsi potilaille, jotka ovat jo lähellä alhaista happisaturaatiota jo olemassa olevan sydän- tai keuhkosairauden vuoksi, hän sanoi. Lisäksi artikkelin pohdinta keskittyy hypoksiaan, joka määritellään yleisesti alle 90%:n happisaturaatioksi, mutta tutkittujen henkilöiden keskiarvosaturaatio vaihteli 93%–99%:n välillä, hän sanoi. Hänen mukaansa ei ole oikein tarkastella pientä, normaalialueella olevaa happisaturaation heikentymistä ikään kuin se aiheuttaisi hypoksiaa.
Hän mainitsi myös useita muita metodologisia ongelmia liittyen artikkelin aineistojen valintaan ja arviointiin. Hän esimerkiksi huomautti, että kriteereitä, joiden perusteella tutkimuksia otettiin mukaan analyysiin, muutettiin, kun tarkastelun kohteena oli systolinen verenpaine ja epämukavuus. "Meta-analyysin tarkoituksena on päättää, mitä tehdään, ja sitten tehdä se ja esittää havainnot tuloksista riippumatta", hän sanoi ja huomautti, että tietyntyyppisen tutkimuksen sisällyttäminen tiettyjen tulosten osalta viittaa siihen, että näin saatettiin tehdä aineiston tarkastelun jälkeen. Tämä "tekee kirjoittajat haavoittuviksi mahdollisuudelle, että he saattoivat muuttaa sisällyttämiskriteereitä näiden tulosten kohdalla, koska heidän suunnittelemansa analyysi ei tuottanut tuloksia, jotka olisivat vastanneet heidän hypoteesiaan", hän sanoi.
Kasvomaskien vaikutukset
Kasvomaskien tehokkuutta Covid-19-tartuntojen ehkäisemiseksi on kyseenalaistettua pandemian alusta alkaen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) poisti yleisen maskisuosituksen huhtikuussa 2022. Se kuitenkin suositteli maskeja julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä yhä rokottamattomille ja niille, joilla on riski saada vaikea koronatauti, sekä henkilöille, jotka epäilevät tai tietävät, että heillä on koronatartunta.
"En ole nähnyt yhtään hyvin tehtyä tutkimusta, joka osoittaisi, että ajoittainen maskin käyttö aiheuttaisi vakavia tai peruuttamattomia muutoksia fysiologiassa", Karan sanoi ja lisäsi: "Olemme käyttäneet maskeja terveydenhuollossa paljon ennen Covid-19:ää."
Mäkelä sanoi, että maskien vaikutusta happisaturaatioon ja veren hiilidioksipitoisuuteen on tutkittu, mutta suurimmassa osassa tutkimuksia ei ole havaittu erityistä vaikutusta. Hän huomautti, että artikkelissa havaittu tilastollisesti merkittävä ero happisaturaatiossa ja hiilidioksidipitoisuudessa on uutta tietoa, jota tulee tarkastella lähemmin. Hän kuitenkin sanoi, että "pienten muutosten terveysvaikutuksesta on melko hankala yleensä esittää todisteita, mikä todetaan myös artikkelissa".
Myös Clase sanoi, että katsauksen havainnoista erot hiilidioksidipitoisuudessa ja hengityksessä "voisivat ansaita lisätutkimuksia koskien ihmisiä, joilla on jo hengitysvajaus ". Hän huomautti, että nämä ihmiset on joka tapauksessa vapautettu maskien käytöstä. "Kuten happisaturaatioaineiston kohdalla erot ovat pieniä ja ne ovat normaalialueella", hän sanoi.
Toisaalta osa artikkelissa mainituista ilmiöistä ovat hyvin tiedossa aiempien tutkimusten perusteella. Mäkelä selitti, että väsymys, mahdolliset päänsärkyoireet ja hengitysvastus sekä hiilidioksidin, kosteuden ja lämmön kertyminen maskin sisään ovat "hyvin tunnistettuja asioita suojanaamarien käytössä". Hän selitti, että lämpö ja kosteus voivat pahentaa aknea ja maski saattaa hiertää kasvoja. Myös se, että maskit nostavat sydämen lyöntisykettä ja verenpainetta, on "hyvin tiedossa ja monesti raportoitu", hän sanoi ja selitti, että sydän-, hengitystie- ja verenpainesairaudet voivat vaikuttaa siihen, voiko henkilö käyttää maskia. Hän lisäsi, että joissakin tutkimuksissa on havaittu haitallinen vaikutus keskittymiskykyyn, mutta näitä muutoksia ei ole havaittu kaikissa tutkimuksissa.
"Muutokset ihon lämpötilassa ja kosteudessa eivät ole patologisia eivätkä yllättäviä kenellekään, joka on käyttänyt maskia", Clase sanoi.
Mäkelän mukaan yllä mainittujen tekijöiden vuoksi maskien käyttöä pitäisi tauottaa. "Tauotustarpeeseen vaikuttavat käyttäjän kunto, suojaimen ominaisuudet, fyysinen kuormitus sekä lämpötila", hän sanoi.

Mitä long covidista tiedetään?
Kuten THL:n long covidia käsittelevällä sivulla kerrotaan, taudin yleisimmät oireet ovat voimakas uupumus, hengenahdistus ja kykenemättömyys ajatella selkeästi tai keskittyä eli niin sanottu aivosumu. Long covidiin voi sairaustua koronavirusinfektion jälkeen, sivulla selitetään ja huomautetaan, että moneen muuhunkin infektiotautiin liittyy jälkioireita.
Kuten tässä faktantarkistuksessa helmikuulta 2023 selitetään, long covidin mekanismia ei vielä tunneta. Vanhempi kliininen luennoitsija Shamil Haroon Birminghamin yliopistosta mainitsi useita mahdollisia teorioita, kuten pitkittynyt tulehdustila tai elinten, kuten keuhkojen, vauriot henkilöillä, joilla on ollut vakava Covid-19-tauti. Tässä The Lancet Respiratory Medicinessa tammikuussa 2023 julkaistussa artikkelissa (arkistoitu versio) esitetään, että long covidia voidaan mahdollisesti ymmärtää eri biologisten, psykologisten ja sosiaalisten tekijöiden kautta.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä