Thaimaan terveysviranomaiset kiistävät virheelliset väitteet, että maa olisi kieltämässä Pfizerin rokotteet
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 27. helmikuuta 2023 13:05
- Lukuaika: 3 minuuttia
- Teksti: AFP Thaimaa
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Anna HOLLINGSWORTH
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Thaimaan kuningas vaatii Pfizerin sopimuksen mitätöintiä", sanotaan suomenkielisessä, Moniammatillisen koronakriisin ratkaisuryhmän (MKR) 15.2.2023 julkaisemassa artikkelissa. MKR:n sivuilla järjestöä kuvataan "riippumattomaksi asiantuntijaverkostoksi". Se julkaisee säännöllisesti sisältöjä, joissa esitetään rokotekriittisiä väitteitä (esimerkiksi täällä ja täällä). Ylen pandemianaikaista misinformaatiota käsittelevässä artikkelissa MKR mainittiin yhtenä esimerkkinä monista "pandemiatoimien ja rokotteiden vastustajien" ryhmistä, jotka on nimetty niin, että ne kuulostavat maallikon korviin asiantuntijoiden, kuten lääkäreiden, järjestöiltä.
MKR vastustaa rokotteita ja pandemiatoimia, kuten Ylen pandemianaikaista misinformaatiota käsittelevässä artikkelissa kerrotaan ja kuten sen julkaisemista sisällöistä käy ilmi.
MKR:n artikkelia jaettiin kymmeniä kertoja Facebookissa, ja myös Uusi MV-lehti ja Uusi Verkkomedia toistivat väitteitä omissa jutuissaan, joita katsottiin satoja kertoja Telegramissa. Väitteet levisivät laajasti myös muilla kielillä, kuten thaiksi, kiinaksi, englanniksi ja saksaksi.
Suomenkielisessä artikkelissa on mukana video, jossa thaimaalais-saksalainen mikrobiologi Sucharit Bhakdi esittää ilman todisteita, että prinsessa sairastui Pfizer-BioNTechin koronarokotteen vuoksi. Artikkelissa väitetään, että Thaimaan viranomaiset "ryhtyivät välittömiin toimiin" Pfizerin sopimuksen mitätöimiseksi puhuttuaan Bhakdin kanssa. AFP on osoittanut vääriksi Bhakdin väitteitä rokotteista aiemmin.
Thaimaan terveysviranomaisten ja palatsin mukaan väitteet eivät ole tosia.
Palatsin mukaan prinsessa sairastui mykoplasmaan
44-vuotias prinsessa on kuningas Maha Vajiralongkornin vanhin tytär. Palatsin mukaan prinsessa menetti tajuntansa kouluttaessaan koiraansa joulukuussa. Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä epäilyksiä, että prinsessa sairastui koronarokotteen vuoksi, ja jotkut käyttäjät hyödynsivät väitettä tukeakseen rokotevastaista narratiivia.
Palatsi kuitenkin sanoi 7.1. julkaistussa lausunnossa, että prinsessalla oli mykoplasman aiheuttama bakteeritulehdus ja että hän oli tajuton. Hänen terveydentilastaan ei ollut annettu muita tietoja 27.2.2023 mennessä.
Tartuntatautien asiantuntija Patrick Meyer Sauteur Zürichin yliopistollisesta lastensairaalasta kertoi AFP:lle 17.2.2023, että "mykoplasman (Mycoplasma pneumoniae) aiheuttaman tulehduksen ja Sars-CoV-2- ja/tai Covid-19-rokotteiden välillä ei ole yhteyttä".
Ei muutoksia Thaimaan rokotusohjelmaan
Lisäksi Thaimaan kansanterveysministeriö kutsui väitteitä Pfizerin kieltämisestä "valeuutisiksi". Ministeriö on jatkanut rokotteiden jakamista thaimaalaisille.
Thaimaa aloitti koronarokotuskampanjansa helmikuussa 2021. Se tarjoaa väestölle Pfizer-BioNTechin, AstraZenecan, Sinovacin and Sinopharmin rokotteita sekä Modernan rokotetta yksityisissä sairaaloissa.
Vastauksena sosiaalisen median päivityksiin Thaimaan kansanterveysviranomaiset sanoivat, että maa ei ollut muuttanut koronarokotusohjelmaansa.
Thaimaan tartuntatautien torjuntaviraston varapääjohtaja Kajornsak Kaewcharas sanoi 9. helmikuuta, että kyseiseen päivämäärään mennessä Thaimaan rokotusohjelmaan ei ollut tehty muutoksia.
"Jatkamme rokotteiden tarjoamista niin, että ne ovat väestön saatavilla, ja pyrimme samaan tavoitteeseen, jossa rokotteita annetaan enintään kaksi tehosteannosta", hän sanoi AFP:lle.
"Mitään keskustelua muutoksista väestölle tarjottaviin rokotteisiin ei myöskään ole käyty."
Thaimaan kansanterveyden ministeriö sanoi 3.2. julkaistussa lausunnossaan, että väitteet siitä, että maa olisi kieltämässä Pfizer-BioNTechin koronarokotteet, olivat "valeuutisia", kuten alla näkyy:
Thaimaan elintarvike- ja lääkevirasto ilmoitti 8.2., että se pidentää joidenkin Pfizer-BioNTechin koronarokote-erien viimeistä käyttöpäivää yhdeksästä kuukaudesta 15:een valmistuspäivästä lukien.
Muun muassa terveysmisinformaatiota tarkastelevan Meedanin asiantuntijoiden mukaan rokotteiden viimeisiä käyttöpäiviä voidaan pidentää rokotehävikin vähentämiseksi ja saatavuuden parantamiseksi.
Meedanilta kerrottiin AFP:lle 14.2.: "Pfizerin Covid-19-rokotteet pysyvät stabiileina, turvallisina ja tehokkaina 18 kuukauteen asti valmistuspäivästä."
AFP on tarkistanut useita vääriä ja harhaanjohtavia väitteitä rokotteita koskien.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä