Pfizerin koronarokotetta pulloissa rokoteklinikalla St Columban kirkossa Sheffieldissä 15.12.2021 ( AFP / Oli SCARFF)

Britannia ei ole kieltänyt koronarokotteita alle 12-vuotiailta

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Eri maissa, myös Suomessa, jaetuissa sosiaalisen median päivityksissä väitetään, että Britannia on kieltänyt koronarokotteet alle 12-vuotiailta lapsilta. Väite on harhaanjohtava: ennen syyskuuta viisi vuotta täyttäneet lapset voivat saada rokotteen sen mukaisesti, kuinka kyseisen ikäryhmän määräaikaisesta rokoteohjelmasta alun perin päätettiin. Lapset, jotka täyttävät viisi vuotta 1.9.2022 jälkeen voivat saada rokotteen, jos he kuuluvat riskiryhmään tai jos he asuvat riskiryhmään kuuluvan henkilön kanssa. Jotkut tutkijat ovat kritisoineet rajanvetoa ja korostaneet lasten rokottamisen hyötyjä.

"'Hys, hys!' – Britannia kielsi alle 12-vuotiaiden koronarokotukset", lukee 15.9.2022 julkaistun vaihtoehtomedia Uuden MV-lehden jutun otsikossa. AFP on osoittanut vääriksi sivustolla esitettyjä väitteitä myös aiemmin (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä).

Jutussa väitetään, että Britannian terveysturvallisuusvirasto UKHSA:n mukaan rokotukset alle 12-vuotiaille "olisi vain lopetettu", mutta että rokotukset "on itse asiassa kielletty".

Kuvakaappaus harhaanjohtavia väitteitä esittävästä Uuden MV-lehden jutusta (otettu 22.9.2022)

Jutussa lainataan myös Naomi Wolfia, jonka väitteitä koronarokotteista AFP on osoittanut vääriksi esimerkiksi täällä. Jutun mukaan Wolf on väittänyt, että rokotteet "vahingoittavat pienten lasten lisääntymiskykyä" sekä "pienen poikalapsesi mahdollisuuksia kasvaa normaalisti miespuoliseksi aikuiseksi ihmiseksi". Lopuksi jutussa viitataan artikkeliin brittiläisessä, disinformaatiota ennenkin levittäneessä Exposé-verkkojulkaisussa. Siinä lasten ylikuolleisuus Euroopassa yhdistetään koronarokotteisiin. AFP on osoittanut aiemmin vääriksi verkkosivuilla esitettyjä väitteitä esimerkiksi täällä ja täällä.

Samanlaisia väitteitä on jaettu Facebookissa, Twitterissä ja Telegramissa, toimituksellisesti Uuteen MV-lehteen liittyvässä Uusi Verkkomedia -verkkojulkaisussa sekä Ylilauta-keskustelufoorumilla. Eri versioita väitteestä on jaettu ympäri maailmaa, mukaan lukien Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa ja Meksikossa.

Väite on kuitenkin harhaanjohtava: Britannia ei ole kieltänyt koronarokotteita alle 12-vuotiailta, vaan sen rokotusohjelma 5–11-vuotiaille oli alun perin tarkoitettu kertaluontoiseksi ja kyseisen ikäluokan lapset voivat saada rokotteen, jos he ovat täytteneet viisi vuotta 1.9.2022 mennessä.

Kertaluontoinen rokotusohjelma

Britannia aloitti kaikkien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset helmikuussa 2022. Alun perin rokotukset oli rajattu riskiryhmiin kuuluville lapsille.

Lapset kyseisessä ikäryhmässä voivat saada rokotteen, jos he ovat täyttäneet viisi vuotta ennen 1.9., eli suurin osa 5–11-vuotiaista voi saada koronavirusrokotteen.

Sen sijaan lapset, jotka täyttävät viisi vuotta 1.9. tai sen jälkeen voivat saada rokotteen vain, jos he kuuluvat riskiryhmään tai jos he asuvat riskiryhmään kuuluvan henkilön kanssa.

UKHSA:n edustaja kertoi AFP:lle, että hallitus ei ollut muuttanut linjaansa.

"Rokotteiden tarjoamisessa 5–11-vuotiaille lapsille ei ole tapahtunut muutosta", UKHSA:n koronarokotteista ja epidemiologiasta vastaava varajohtaja Gavin Dabrera kertoi AFP:lle 15.9.

"Helmikuussa 2022 rokote- ja immunisaatiotyöryhmä (JCVI) suositteli kertaluontoista, ei-kiirellistä rokotteiden tarjoamista 5–11-vuotiaille lapsille, jotka eivät kuuluneet riskiryhmiin. Tämä tarjous koski alusta alkaen vain lapsia, jotka täyttivät viisi vuotta viimeistään 31.8.2022."

Britannian terveysvirastoja rokotusasioissa ohjaava JCVI sanoi helmikuussa julkaisemassaan lausunnossa, että "kertaluontoinen ohjelma" koski lapsia, jotka täyttivät viisi vuotta elokuun loppuun mennessä.

"Tämän tarjouksen tarkoitus on lisätä rokotettujen henkilöiden immuniteettia vakavaa Covid-19-tautimuotoa vastaan ennakoiden mahdollista tulevaa Covid-19-aaltoa", lausunnossa sanottiin.

Terveydenhuollon työntekijä valmistautuu rokottamaan lapsen Pfizer-BioNTechin rokotteella Covid-19:ää vastaan Limassa 25.1.2022. ( AFP / ERNESTO BENAVIDES)

Terveydenhuollon asiantuntijat "järkyttyneitä"

Terveydenhuollon asiantuntijat kritisoivat päätöstä lopettaa rokotteiden tarjoaminen terveille lapsille, jotka täyttävät viisi vuotta syyskuussa tai myöhemmin.

"Lapset, jotka täyttävät viisi, jotka ovat juuri menossa kouluun, vaikuttavat olevan loistavia ehdokkaita rokotteiden tarjoamalle suojalle, jos heidän vanhempansa päättävät niin", University College London -yliopiston kliinisen operaatiotutkimuksen yksikön johtaja Christina Pagel twiittasi 5.9.

"Miksi otamme heiltä pois valinnanmahdollisuuden? Varsinkin, kun odotettavissa on merkittävä talviaalto?"

Professori Stephen Griffin Leedsin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta viittasi lasten rokottamisen hyötyihin.

"Covid voi olla vakava lapsilla", hän kertoi AFP:lle 13.9. "Myös lapset voivat saada pitkän koronan, minkä monet asiantuntijat ja päättäjät tunnistavat yhä paremmin."

Terveydenhuollon viranomaiset ympäri maailmaa ovat viitanneet siihen, kuinka koronarokotteiden hyödyt ovat huomattavasti suuremmat kuin niiden mahdolliset haitat myös lapsilla.

Britannian lääkkeiden ja terveystuotteiden sääntelyvirasto MHRA:n mukaan Britanniassa lapsille tarjottava Pfizer-BioNTechin rokote on erittäin tehokas.

Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n mukaan lapset voivat saada rokotteen täytettyään viisi.

Brittiläinen faktantarkistusjärjestö Full Fact kumosi jo aiemmin väitteen, että koronarokotteet on kielletty lapsilta.

Harhaanjohtavia väitteitä terveysvaikutuksista

Uuden MV-lehden jutussa viitataan myös väitteisiin, että rokote on vahingollinen lapsille.

Siinä viitataan Exposéssa 13.9. julkaistuun juttuun, jossa vihjataan, että "lasten ylikuolleisuuden lisääntyminen" Euroopassa liittyy käyttöluvan myöntämiseen "Pziferin Covid-19-rokotteelle 12–15-vuotiailla lapsilla toukokuussa".

Jutussa viitataan EuroMOMO:n julkaisemaan dataan. EuroMOMO on kuolleisuutta tarkkaileva eurooppalainen verkosto, jonka tarkoituksena on havaita ja mitata influenssaan, pandemioihin ja muihin terveysuhkiin liittyvää ylikuolleisuutta. Sitä tukevat Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus sekä Maailman terveysjärjestö WHO, ja sitä ylläpitää Tanskan terveysministeriön alainen Statens Serum Institut, joka vastaa Tanskan varautumisesta tartuntatauteja vastaan. Viikkoa 36 koskevassa tiedotteessaan EuroMOMO huomauttaa, että "vuoden 2021 puolivälistä alkaen kokonaiskuolleisuuden taso Euroopassa 0–14-vuotiaiden ryhmässä vaikuttaa kasvaneen". Tiedotteessa kuitenkin selitetään, että EuroMOMO etsii mahdollista selitystä havainnolla yhdessä verkostonsa maiden kanssa, ja painotetaan, että "EuroMOMO:n julkaisuihin ei pitäisi millään tapaa viitata 'todisteina' millekään epätavallisten kuolleisuuskehitysten taustalla oleville syille".

Mitä väitteiseen koronarokotteiden vaikutuksesta lisääntymiskykyyn tulee, Mayo-klinikan "Covid-19-rokotteet lapsille: Mitä sinun pitää tietää" -sivustolla (päivitetty 10.9.2022) sanotaan, että "ei ole mitään todisteita, että mitkään rokotteet, mukaan lukien COVID-19-rokotteet, aiheuttavat hedelmällisyysongelmia miehillä tai naisilla". AFP on osoittanut vääriksi useita rokotteisiin ja hedelmällisyyteen yleensä liittyviä väitteitä esimerkiksi täällä ja täällä.

Uuden MV-lehden jutussa mainitaan myös, että "sama rokotuskielto asetettiin voimaan nyt myös Tanskassa, tosin koskien kaikkia alle 50-vuotiaita". Väite on kuitenkin harhaanjohtava. Tanskan terveysviranomainen selittää 13.9.2022 päivitetyillä verkkosivuillaan, että syksyn rokotusohjelman tarkoituksena on ehkäistä vakavaa tautimuotoa, sairaalahoitoa ja kuolemia. Koska riski sairastua vakavasti kasvaa iän myötä, yli 50-vuotiaille ja erityisen alttiille henkilöille tarjotaan tehosterokote.

Syyskuussa 2022 AFP tarkisti väitteen, jonka mukaan Tanska olisi kieltänyt koronarokotteet alle 18-vuotiailta. Vaikka on totta, että Tanska ei enää rokota lapsia ja nuoria, Tanskan terveysviranomainen selittää sivuillaan, että syynä on, että nämä ikäryhmät sairastuvat harvoin vakavasti viruksen omikronvariantista. Terveysviranomaisen mukaan rokote on yhä saatavilla lapsille, joilla on suuri riski sairastua.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
ROKOTUKSET COVID-19