Vastasyntynyt tarttuu äitinsä sormeen synnytyksen jälkeen 17.9.2013 Lensin sairaalassa Pohjois-Ranskassa. ( AFP / PHILIPPE HUGUEN)

Ei todisteita, että äidin ottama koronarokotus vahingoittaisi vauvan immuniteettia

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Australian Uudessa Etelä-Walesissa hengitystieinfektioita aiheuttavan RS-viruksen (respiratory syncytial virus) tartunnat ovat lisääntyneet. Tämä on johtanut harhaanjohtaviin sosiaalisen median päivityksiin, joita on jaettu yli sata kertaa heinäkuun alun jälkeen. Niissä väitetään, että tartuntojen määrän kasvu johtuu siitä, että vanhempien ottamat koronarokotteet vaurioittavat vauvojen immuniteettia. Väitteen tueksi ei kuitenkaan ole todisteita. AFP puhui asiantuntijoille, jotka selittivät, että RSV-tapausten lisääntyminen Australiassa on seurausta siitä, että lapset eivät ole altistuneet tietyille viruksille koronarajoitusten aikana ja että vanhempien ottamat rokotteet eivät voi vahingoittaa vauvan immuniteettia.

RSV-tapausten määrä on kasvussa Australian itäosassa sijaitsevassa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. RSV:n aiheuttama hengitystieinfektio on tyypillinen myöhäissyksyn ja talven tauti. Asiantuntijoiden mukaan kasvussa on kyse siitä, että lapset eivät ole altistuneet virukselle pandemian aikana.

Sosiaalisessa mediassa leviää kuitenkin virheellinen selitys. "Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimiva uutislehti Daily Mail raportoi, että nämä vauvat sairastuvat ja kuolevat, koska heillä ei ole "immuniteettia"", Facebookissa yli sata kertaa heinäkuun alun jälkeen jaetussa päivityksessä sanotaan. "Tämä viittaa lasten vanhempiin ja pääasiassa heidän "täysin piikitettyihin" äiteihinsä, jotka eivät pysty antamaan heille immuniteettia." Päivityksessä väitetään lisäksi, että koska "k-pistokset tuhoavat lisääntymisprosessia", on "järkeen käypää", että vauvoilla, jotka selviävät hengissä, on puutoksia immuniteetissa.

Kuvakaappaus virheellisiä väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 7.7.2022)

Päivityksen saamien kommenttien perusteella on selvää, että ihmiset ottavat väitteen tosissaan. "On se hirveää. On selvää, että tulee ongelmia, kun myrkkyjä rokotetaan heti syntymästä vauvoihin. En luota enää mihinkään rokotuksiin, en edes K-vitamiinipiikkiin", yksi käyttäjä sanoi. Toinen kirjoitti: "Vaikuttaa joskus, että ihmiset eivät ymmärrä tai halua ymmärtää, tätä piikitys asiaa. Katalat eliitin paholaiset haluavat tavalliset ihmiset pois ja he itse ja orjat jäävät jäljelle."

Väitteitä on esitetty myös vähemmän jaetuissa päivityksissä, esimerkiksi täällä. Samanlaisia väitteitä on levinnyt myös ranskaksi.

Kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustolla selitetään, RSV aiheuttaa hengitystieinfektioita yleensä talvikuukausina. RSV:n aiheuttamaa sairautta "ei voi taudinkuvan perusteella erottaa muista virusten aiheuttamista hengitystieinfektioista", sivuilla sanotaan. Infektioon kuuluu yleensä nuhaa, kurkkukipua ja mahdollista lämpöilyä. Lisäksi pienillä lapsilla ja vanhuksilla virus voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai bronkioliitin eli ilmatiehyiden tulehduksen.

On totta, että Uudessa Etelä-Walesissa oli havaittavissa RSV- ja muiden virustapausten kasvua samaan aikaan, kun väitteet esitettiin. "RSV:n esiintyvyys lisääntyy tällä hetkellä erityisesti varhaiskasvatuksessa", Uuden Etelä-Walesin hallituksen RSV:tä koskevassa tiedotteessa sanottiin 4.7.2022. Tapausten kasvusta on uutisoitu myös Australian mediassa (esimerkiksi täällä ja täällä). Uuden Etelä-Walesin hallituksen julkaisemassa viimeisimmässä hengitystieviruksia koskevassa viikkoraportissa, joka kattaa 2.7. päättyneen epidemiologisen viikon, sanotaan, että osavaltiossa on myös uusi Covid-19:n "leviämisen aalto" ja että "influenssa-aktiivisuus" on "korkealla tasolla".

Asiantuntijat kuitenkin selittivät, että heinäkuuhun 2022 mennessä ei ole esitetty todisteita siitä, että tapausten määrän kasvu johtuisi siitä, että vanhempien ottamat rokotteet vaikuttavat haitallisesti vauvoihin. AFP otti yhteyttä riippumattomiin asiantuntijoihin, joiden mukaan tämänhetkinen tilanne johtuu siitä, että lapset eivät ole altistuneet virukselle koronarajoitusten aikana, ja vanhemman ottama koronarokote ei voi vahingoittaa lapsen immuniteettia.

Mitä Daily Mailin artikkelissa sanotaan?

Päivityksessä viitataan "Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivan uutislehti Daily Mailin" juttuun. AFP löysi internethaulla kyseisessä lehdessä 28.6.2022 julkaistun artikkelin, jonka englanninkielinen teksti on suurilta osin sama kuin päivityksen suomenkielinen teksti. Artikkeli on otsikoitu "Hengitystietauteihin sairastuneet pandemiavauvat, joilla ei ole immuniteettia, päätyvät tehohoitoon ympäri Australiaa". Artikkelissa selitetään, kuinka "RSV:n, influenssan ja Covidin yhdistelmä täytti Sydneyn Westmeadin lastensairaalan päivystyksen" ja että "varoitus annettiin", kun RSV-tapaukset kasvoivat "355:stä" viikossa 3 775:een viikossa kolme viikkoa myöhemmin.

Kuvakaappaus Daily Mailin artikkelista (otettu 7.7.2022)

Uuden Etelä-Walesin viikottaiset raportit hengitystieviruksista vahvistavat, että tapaukset ovat olleet kasvussa. 18.6. päättyneellä viikolla RSV-tapauksia havaittiin 3 775 verrattuna 1 862:een kolme viikkoa aiemmin eli 28.5. päättyneellä viikolla. Raportissa sanotaan myös: "Päivystykseen tulleiden bronkioliittitapausten, joka on yleensä RSV:hen liitetty pikkulasten kliininen diagnoosi, määrä jatkoi kasvuaan. Tällä viikolla bronkioliittitapauksia oli 695 0-4-vuotiailla lapsilla verrattuna 627 tapaukseen edellisviikolla. Näistä tapauksista 41% otettiin sairaalahoitoon." Daily Mailin luku 355 ei kuitenkaan viittaa RSV-tapauksiin vaan "päivystykseen tulleisiin bronkioliittitapauksiin" 14.5. päättyneellä viikolla. Samalla viikolla RSV-tartuntoja oli 766, ja raportissa todettiin, että "ilmoitukset RSV:stä ovat lisääntyneet huhtikuun alusta lähtien".

Daily Mailin artikkeli ei kuitenkaan mainitse, että vanhempien ottamat Covid-19-rokotteet vaikuttaisivat vauvojen immuniteettiin. Sen sijaan "ei immuniteettia hengitystieviruksille" viittaa Covid-19-pandemian aikana syntyneisiin lapsiin, jotka altistuvat nyt viruksille, joille he eivät ole altistuneet aikaisemmin, koska he syntyivät ja kasvoivat ajanjaksolla, jolloin "Australiassa ei kiertänyt käytännössä muita viruksia kuin Covid-19".

Ei näyttöä, että Covid-19-rokotteet ovat RSV-tapausten lisääntymisen syynä

AFP puhui immunologian ja tartuntatautien asiantuntijoille vahvistaakseen syyn RSV-tapausten kasvulle.

AFP kysyi Maailman terveysjärjestön influenssan viite- ja tutkimuskeskuksen yhteistyöelimen varajohtajalta ja mikrobiologian ja immunologian kunniaprofessori Ian Barrilta Melbournen yliopistolta, onko väitteessä perää, että RSV-tapaukset johtuvat siitä, että vanhempien ottamat Covid-19-rokotteet tuhoavat vauvojen immuniteetin. Barr sanoi AFP:lle 12.7.: "Ehdottomasti ei! Kaikki vauvat ovat alttiimpia infektioille aikuisiin verrattuna, koska heidän immuunijärjestelmänsä kehittyvät ja sopeutuvat vielä, kun he kohtaavat viruksia/bakteereita/muita patogeenejä."

Hän selitti, että joissain tapauksissa "tapahtuu vasta-aineiden siirtymistä istukan läpi, mikä suojaa vauvoja elämän muutaman ensikuukauden ajan, ennen kuin pikkulapset kohtaavat patogeenejä, mutta tämä on riippuvaista siitä, että äidillä itsellään on hyvä määrä vasta-aineita, ja nämä yleensä syntyvät vain niin, että hän saa tartunnan tai ottaa rokotteen (ja tällä hetkellä RSV:tä vastaan ei ole rokotteita), joten jos hän ei ole itse altistunut RSV:lle lähiaikoina, lapselle siirtyvien vasta-aineiden määrä on todennäköisesti alhainen eikä välttämättä suojaa vauvaa RSV-tartunnalta, kun hän syntyy".

Immunologian ja tartuntatautien kliininen professori Dominic Dwyer Sydneyn yliopistosta oli samaa mieltä: "Ei ole todisteita, että se, että vanhemmat (tai pikemminkin äiti - ei mitään tekemistä isän kanssa) ottavat rokotteen, vaikuttaisi haitallisesti vauvan immuunijärjestelmään. Jos jotakin, se paranee, koska vauva kantaa osaa äidin suojaavista vasta-aineista", hän sanoi AFP:lle 12.7. "Jos immuunijärjestelmä 'tuhoutuisi' (mitä ikinä se tarkoittaakaan), RSV olisi heidän murheistaan pienin."

Thorax- eli rintakehätautien lääkäri ja apulaisprofessori Anthony Byrne Uuden Etelä-Walesin yliopistosta sanoi myös 13.7., että väitteessä ei ole "mitään totuutta" ja että siinä "ei ole järkeä immunologisesta näkökulmasta": "Covid-rokotteesta saatu immuniteetti ei johda heikentyneeseen immuniteettiin RSV:tä vastaan. Siinä ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä, immuunijärjestelmä on erittäin spesifi kirjaimellisesti miljoonille eri vasta-aineille. Immuniteetti yhdelle virukselle ei vähennä immuniteettia toiselle."

Sen sijaan asiantuntijoiden mukaan RSV-tapausten kasvu liittyy siihen, että lapset eivät ole altistuneet virukselle koronarajoitusten aikana, sekä siihen, että tartuntoja on enemmän talvella.

Barr selitti, että "yhä useampi lapsi ei välttämättä ole altistunut RSV:lle silloin, kun he olisivat normaalisti altistuneet, ja tämä on pahentanut tilannetta tänä vuonna". Lisäksi vuosina 2020-2021 kierrossa ollut RSV oli melkein kokonaan alatyyppiä A, kun taas vuonna 2022 molemmat alatyypit A ja B ovat kierrossa, hän sanoi. "Lapset voivat myös olla alttiimpia RSV B:lle, koska se ei ole ollut laajasti kierrossa Australiassa nyt noin kolmeen vuoteen."

Dwyer antoi saman selityksen. Hänen mukaansa koronarajoitusten, kuten rajojen sulkemisen, yhteiskunnan sulkujen, maskien käyttämisen ja niin edelleen, aikana tyypilliset talvivirukset kuten RSV "käytännössä katosivat". "Kun yhteiskunta siirtyi takaisin tavanomaiseen toimintaan ja matkustukseen, virukset ilmestyivät uudelleen. Koska virukset olivat kadonneet joksikin aikaa, ihmisten immuniteetti laski, sillä he eivät olleet saaneet tartuntoja. Tämä koskee erityisesti raskaana olevia naisia ja heidän vauvojaan tänä aikana", hän sanoi.

Byrne lisäsi: "RSV-tapausten kasvu johtuu todennäköisesti suuremmasta määrästä hengitysteiden virusinfektioita talvella (Australiassa) yhdistettynä lisääntyneeseen sosiaaliseen kanssakäymiseen verrattuna viimeiseen kahteen vuoteen." Hänen mukaansa testejä on myös saatavilla enemmän ja niihin pääsy on helpompaa, kun useat laboratoriot ja sairaalat yhdistävät Covid-testaamiseen influenssa-, RSV- ja muiden tavallisten hengitystievirusten testaamiseen.

Jessica Rubinchtein Sydneyn lastensairaalaverkostosta, johon Westmeadin lastensairaala kuuluu, kertoi AFP:lle 8.7., että "emme ole tietoisia todisteista", jotka tukisivat väitettä, että RSV-tapausten kasvu on seurausta siitä, että vauvojen immuniteetti tuhoutuisi vanhempien rokotusten vuoksi.

Vanhemman Covid-19-rokote ei vahingoita vauvan immuniteettia

Virologian asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että jos vanhempi ottaa Covid-19-rokotteen, se ei voi vahingoittaa vauvan immuniteettia.

Tartuntatautien professori Anu Kantele-Häkkinen Helsingin yliopistosta kertoi AFP:lle 5.7.: "Äidin saama rokote ei heikennä vauvan immuunipuolustusta millään tavoin. Päinvastoin antamalla raskaana olevalle äidille esim influenssarokote äidin elimistön synnyttämät vasta-aineet kulkeutuvat sikiöön istukan läpi ja suojaavat vauvaan syntymän jälkeen influenssalta. Sen jälkeen vasta-aineet hiljaa hiipuvat pois."

Lasten infektiotautien professori Harri Saxen Helsingin yliopistosta vahvisti tämän AFP:lle 5.7. Kysymykseen, voiko vanhemmalle annettu rokote periaatteessa heikentää vauvan immuniteettia, hän sanoi: "Mitään näyttöä siitä ei ole, että se [koronarokote] heikentäisi immuniteettia."

AFP on osoittanut vääriksi samanlaisia väitteistä aikaisemmin. Marraskuussa 2021 se tarkisti videon, jossa lääkärin väitetään sanovan, että sairaalat Quebecissä ovat täyttyneet sairaista vauvoista heidän äitiensä Covid-19-rokotteiden vuoksi. Lastenlääkäreiden mukaan tilanne oli kuitenkin seurausta tavallista aiemmasta RSV:n leviämisestä ja sillä ei ollut mitään tekemistä Covid-19-rokotteiden kanssa. Tämä faktantarkistus toukokuulta 2021 puolestaan osoitti vääräksi väitteen, että Covid-19-rokote voisi vahingoittaa vauvoja rintamaidon kautta. AFP osoitti toukokuussa 2022 , että Pfizerin Covid-19-rokote on turvallinen raskaana oleville ja imettäville naisille toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitettiin.

AFP on myös tarkistanut useita väitteitä, joiden mukaan Covid-19-rokotteet vahingoittavat immuunijärjestelmää. Joulukuussa 2021 AFP puhui tutkijoille tutkimuksessa, jonka väitettiin osoittavan, että rokotteet aiheuttavat "rokotteen aiheuttamaa immuunipuutosoireyhtymää", ja totesi, että väite on epätosi. Tämä faktantarkistus huhtikuulta 2022 osoittaa, että rokotteet eivät aiheuta AIDSia tuhoamalla immuunijärjestelmän toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitettiin. Tässä joulukuussa 2021 julkaistussa faktantarkistuksessa puututtiin useisiin väitteisiin mRNA-koronavirusrokotteista, mukaan lukien väitteeseen, että ne ovat yleisesti vahingollisia lapsille. Väitteelle ei ole todisteita.

ROKOTUKSET COVID-19