
Valokuvalla, jossa lapsi sivelee maalia alastoman miehen iholle, ei ole mitään tekemistä Priden kanssa
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 15. heinäkuuta 2022 11:56
- Lukuaika: 4 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Helsinki Pride järjestettiin 27.6.-3.7.2022. Keskuskirjasto Oodi järjesti sen osana drag-satutuokion lapsille, jossa satuja luki drag-artisti. Kyseinen tapahtuma ja Pride yleensä ovat olleet disinformaation kohteena: Facebookissa ja Twitterissä leviävissä päivityksissä jaetaan valokuvaa, jossa pikkulapsi sivelee maalia enimmäkseen alastoman miehen iholle, ja väitetään, että se on Pride-satutunnilta. Jotkut päivityksistä liittävät valokuvan Prideen yleisemmällä tasolla. Päivityksiä on jaettu kymmeniä kertoja Facebookissa, Twitterissä ja keskustelufoorumeilla (esimerkiksi täällä, täällä, täällä, täällä, täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä).

Käänteinen kuvahaku (tällä videolla selitetään, kuinka haku toimii) paljastaa, että valokuvaa on käytetty disinformaation levittämiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavista järjestöistä myös espanjaksi, norjaksi ja turkiksi.
Valokuva on kuitenkin Festival of Naked Forms -festivaalilta (FNAF; "alastomien hahmojen festivaali"), joka on vuosittain järjestettävä, alastomuutta juhlistava taidetapahtuma ja jolla ei ole mitään tekemistä drag-satutuokion tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustamisen kanssa yleensä.
Vaikka jotkut sosiaalisen median käyttäjät huomauttavat valokuvan olevan harhaanjohtava, toiset reagoivat järkyttyneesti ja vihaisesti. "Ihan järkyttävää. Olen samaa mieltä, että kaikkea ei pidä normalisoida ja joku siveellisyys pitää säilyttää", yksi käyttäjä kirjoitti. "Saatanasta tää touhu on", toinen sanoi.
AFP jäljitti valokuvan vuonna 2016 järjestettyyn taidetapahtumaan ja puhui sen järjestäjälle, joka vahvisti valokuvan olevan sieltä.
Festival of Naked Forms
Kuten käänteinen kuvahaku osoittaa, sekä suomalainen faktantarkistusjärjestö Faktabaari että ranskalainen Fact & Furious ovat osoittaneet vuonna 2022 vääräksi väitteen, että valokuva on Pride-tapahtumasta. Ranskalaisissa päivityksissä väitettiin, että valokuva oli "Queer for Kids" -tapahtumasta ("queeria lapsille"), joka järjestettiin Sciences Po -yliopiston queer-viikon yhteydessä.
Kumpikin faktantarkistus viittaa FNAF-tapahtumaan. Fact & Furiousin faktantarkistuksessa esitetään muitakin kuvia tapahtumasta. AFP teki näillä kuvilla käänteisen kuvahaun, joka toi esiin festivaalin kotisivuilla olevan kuvagallerian, jossa on valokuvia taiteilija Michael Stegerin performanssista.
Festivaalin kotisivuilla listataan kaikki sen tapahtumissa esitetyt performanssit. Michael Stegerin "Skřítek" ("haltija" tai "tonttu") on merkitty FNAF 2 -tunnisteella, joka viittaa järjestyksessä toiseen FNAF-festivaaliin. Asiaan liittyvillä sanoilla tehty internethaku tuo esiin festivaalia koskevan lehdistötiedotteen, jossa Steger listataan myös yhdeksi esiintyjistä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajamista ei mainita. Tiedotteessa tapahtuman ajaksi mainitaan 9.-11.9.2016 ja tapahtumapaikaksi "perlan mahtava teollisuusympäristö". Myös FNAF:n Facebook-sivulla mainitaan festivaalin tapahtumapaikkana Nová perla Vrané nad Vltavoussa, joka sijaitsee Prahasta etelään. Internethaku osoittaa, että Nová perla on galleria ja taidetila.
Myös syyskuussa 2016 julkaistuissa päivityksissä FNAF:n Facebook-sivulla mainitaan Steger esiintyjänä. Osa verkkosivujen gallerian kuvista on julkaistu myös siellä 7.10.2016 päivätyssä päivityksessä.
Vaikka sosiaalisessa mediassa väärässä yhteydessä jaettu valokuva ei ole FNAF:n galleriassa, valokuvia vertaamalla on selvää, että se otettiin samassa tilaisuudessa kuin gallerian kuvat.
Alla näkyy, kuinka yksityiskohdat harhaanjohtavissa päivityksissä käytetyn (vasemmalla) ja FNAF:n gallerian kuvan (oikealla) taustalla ovat samoja.

Miestä maalaava lapsi näkyy myös parvella FNAF:n galleriassa.

FNAF:n kuraattori Lenka Klodová vahvisti, että harhaanjohtavissa päivityksissä käytetty valokuva on festivaalilta. "Valokuva on Michael Stegerin performanssista, joka tapahtui Festival of Naked Formsin yhteydessä 11.9.2016 Vrané nad Vltavoussa Tšekissä", hän kertoi AFP:lle 12.7.2022.
Hän selitti, että festivaali erikoistuu ihmisen alastomuutta käsitteleviin taideperformansseihin. "Jokainen festivaalikerta on omistettu eri alastomuuden puolelle - hedonismi tai kritiikki, alastomuuden kansallinen ymmärtäminen (tämä oli aiheena, kun Michaelin performanssi esitettiin), nuori ja vanha alastomuus, alastomuus ja kipu, alastomuus ja politiikka..." hän sanoi ja lisäsi, että performanssien ohella festivaaleilla on luentoja ja keskustelutilaisuuksia.
Hän lisäsi, että "festivaali on kaikille yleisöille avoin mukaan lukien perheet, koska performanssien konteksti ei ole koskaan pornografinen tai eroottinen. Kuvassa oleva lapsi on yhden festivaaleille osallistuneen taiteilijan lapsi".
Helsinki Pride
Päivitykset alkoivat levitä Helsinki Priden ja 6-10-vuotialle suunnatun, keskuskirjasto Oodissa järjestetyn drag-satutuokion yhteydessä. Tapahtuman sivuilla kirjasto kuvaa, kuinka satutuokion keskeinen teema on "moninaisuuden edistäminen ja itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on". Satutuokiosta sanotaan, että siellä "luetaan yhdessä, jonka jälkeen keskustellaan aiheiden ja kuvien herättämistä ajatuksista, tai mistä ikinä mieleen tuleekaan". Satujen lukijana toimi drag-artisti Gaylien 2000.
Kuten Yle uutisoi, 1.7. järjestetty tapahtuma oli mielenosoittajien kohteena. He sanoivat vastustavansa groomausta eli lapsen tai nuoren seksuaalissävytteistä houkuttelua. Ylen mukaan poliisi poisti joitakin henkilöitä kirjastosta, mutta ketään ei pidätetty. MTV Uutiset kertoi, että Gaylien 2000 oli saanut useita uhkauksia sosiaalisessa mediassa jo ennen tapahtumaa. Protesteista uutisoitiin myös muissa Suomen isoissa medioissa kuten Helsingin Sanomissa ja Iltalehdessä.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä