Mario Draghi ei lähtenyt Nato-huippukokouksesta tämän videon protestien vuoksi

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Kesäkuun lopussa järjestettiin valtioiden ja hallitusten johtajien Nato-huippukokous Madridissa. Kokouksen jälkeen suomalaisessa sosiaalisessa mediassa alkoi levitä päivityksiä, joissa väitettiin, että Italian pääministeri Mario Draghi olisi lähtenyt kokouksesta etuajassa Italiassa järjestettyjen protestien vuoksi. Päivitysten yhteydessä jaetulla videolla ei kuitenkaan näy tämänhetkisiä protesteja vaan Roomassa vuonna 2021 järjestetty mielenosoitus. Italiassa ei järjestetty merkittäviä katuprotesteja huippukokouksen aikaan, vaikka on totta, että Draghin hallitus oli tuolloin kriisissä. Draghi lähti kokouksesta aikaisin valmistautuakseen hallituksen kokoukseen, jossa käsiteltiin hallituskoalition sisäisiä jännitteitä.

Nato-huippukokous järjestettiin Madridissa 28.-30.6.2022. Pian tämän jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi levitä video, jonka väitettiin olevan syy sille, että Italian pääministeri lähti kokouksesta etuajassa.

Väitettä on jaettu yli sata kertaa heinäkuun alun jälkeen Facebookissa (alla) ja Twitterissä. "Italian pääministeri Draghi peruutti Naton huippukokouksen! Hän lähti Madridista palatakseen Italiaan!️ Voima on hupenemassa. Italian kansa kapinoi ja vaatii hallituksen erottamista!" päivityksessä sanotaan.

Kuvakaappaus harhaanjohtavasta päivityksestä (otettu 14.7.2022)

Yhdessä virheellisten väitteiden versiossa linkitetään saksalaisen uutissivuston t-onlinen artikkeliin, jota sanotaan väitteiden "lähteeksi".

Samanlaisia väitteitä on levinnyt myös saksaksi, englanniksi, romaniaksi ja kroatiaksi.

On totta, että Draghi osallistui huippukokoukseen ja lähti 29.6. illalla hoitaakseen poliittisia ongelmia Italiassa, kuten AFP uutisoi  täällä ja Politico täällä.

AFP uutisoi tuolloin, että Draghi ei osallistuisi Nato-huippukokouksen viimeiseen päivään ja palaisi Roomaan valmistautuakseen ennalta suunniteltuun hallituksen kokoukseen hallituskoalition sisäisten jännitteiden kiristyessä.

Draghi haki eroa pääministerin tehtävästä 14.7.2022 kansallisen yhtenäisen koalition hajottua. Hän ei palannut Italiaan katuprotestien vuoksi kuten päivityksissä väitetään, eikä merkittävistä protesteista ennen Draghin paluuta Italiaan ole uutisoitu.

Kuten luotettavien medialähteiden uutiset ja AFP:n tekemät kuvavertaukset osoittavat, videolla näkyy protesti koronatoimia vastaan vuonna 2021.

Mitä videolla näkyy?

Viimeaikaiseksi väitetyssä videopätkässä näkyy 9.10.2021 järjestetty protesti Roomassa. Useat italialaismediat uutisoivat tuolloin mielenosoituksesta, joka järjestettiin niin kutsutun "vihreän passin" vastustamiseksi (täällä, täällä ja täällä). Myös Yle uutisoi protesteista.

Italian vihreä passi on asiakirja, joka osoittaa, onko sen kantaja parantunut Covid-19:stä, saanut negatiivisen testituloksen tai ottanut rokotteen. Passi oli pakollinen kaikille työntekijöille Italiassa 15.10.2021 lähtien, mikä johti mielenosoituksiin eri puolilla maata. 1.5.2022 lähtien Italia on poistanut suurimman osan vihreään passiin liittyneistä rajoituksista. Poikkeuksena on sairaaloissa ja hoitolaitoksissa vierailu.

AFP vahvisti, että videolla näkyy Piazza del Popolo Rooman keskustassa, vertaamalla sen maamerkkejä kuviin Google Mapsista. Näihin kuuluu obeliski, joka näkyy virheellisten väitteiden yhteydessä jaetulla videolla 14 sekunnin kohdalla, sekä videon taustalla näkyvä Santa Maria dei Miracoli -kirkko.

Alla on kuvakaappaukset virheellisissä päivityksissä käytetystä videosta ja Google Mapsista (vasemmalla). Niihin on merkitty vihreällä Italian karabinieerien eli puolisotilaallisen santarmilaitoksen asema (Arma dei Carabiniei Comando Legione Regione Lazio Roma), punaisella Museo Leonardo da Vinci ja sinisellä molemmissa kuvissa näkyvän rakennuksen julkisivu.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (vasemmalla) ja Google Mapsista (oikealla) (otettu 15.7.2022). Yhtäläisyydet AFP:n merkitsemiä

Käänteinen kuvahaku osoitti, että virheellisissä päivityksissä käytetty video vastasi vuonna 2021 kuvattua videota Rooman mielenosoituksista. Alla olevasta kuvakaappausten vertailussa näkyy esimerkki Twitteriin 9.10.2021 lisätyltä videolta: lukuisten Italian lippujen lisäksi molemmissa videoissa näkyy samanlaisessa paikassa väkijoukon yläpuolella punaristinen Sardinian lippu.

Kuvakaappaus Twitteriin 9.10.2021 lisätystä videosta (vasemmalla) ja Facebook-videosta (oikealla) (otettu 13.7.20222)

Sekä vuoden 2021 video Twitterissä että virheellisten päivitysten video on kuvattu nähtävästi lavalta. Kummallakin videolla näkyy samanlainen rakenne kuten alla on havainnollistettu:

Kuvakaappaus Twitterin vuoden 2021 videosta (vasemmalla) ja virheellisten väitteiden yhteydessä levitetystä videosta (oikealla) (otettu 15.7.2022). Vastaavat kohdat AFP:n merkitsemiä

Myös AFP:n edustaja oli paikalla 9.10.2021 ja valokuvasi väkijoukkoa lovalta. Seuraavassa AFP:n kuvassa näkyy Sardinian lippu lähellä lavaa. Nyt jaetulla videolla näkyy lisäksi Italian lippu, jonka päällä on musta ruksi. Tämä lippu näkyy myös AFP:n kuvassa.

Äärioikeistolaisen Forza Nuova -puolueen johtaja Giuliano Castellino (vasemmalla) puhuu Piazza del Popolan lavalla 9.10.2021 mielenosoituksessa, jossa vastustettiin pakollista "vihreä passi" -koronatodistusta, jonka tarkoituksena oli estää Covid-19:n leviäminen. ( AFP / Tiziana FABI)

Alla on vertaus AFP:n kuvassa ja Facebook-videolla näkyvistä lipuista:

Vertaus AFP:n tallenteesta (vasemmalla) ja Facebook-videosta (oikealla) (kuvakaappaukset otettu 13.7.2022)

YouTubeen 9.10.2021 lisätty kuvamateriaali vuoden 2021 protesteista tarjoaa lisää yhtäläisyyksiä virheellisissä päivityksissä käytetyn videon kanssa. YouTuben kuvamateriaalissa näkyy myös lippu, jossa on risti, sekä sen takana puna-keltainen lippu. Näiden kuvien yhtäläisyydet ja lippujen paikat näkyvät kuvakaappausten vertailusta alla:

Vertailu YouTube-videosta (vasemmalla) ja Facebook-videosta (oikealla) (kuvakaappaukset otettu 14.7.2022)

Nyt sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla näkyy myös lavan vasemmalla reunalla palava soihtu, joka aiheuttaa videolla nähtävän savun. Soihtu näkyy myös lokakuun 2021 YouTube-videolla.

Vertailu YouTube-videosta (vasemmalla) ja Facebook-videosta (oikealla) (kuvakaappauset otettu 14.7.2022)

Myös osa ihmisistä on tunnistettavissa kummallakin videolla. Alla sekä YouTuben vuoden 2021 videollaa ja virheellisten väitteiden yhteydessä esitetyllä videolla näkyy mies mustassa paidassa, jossa on valkoista tekstiä, vaaleahiuksinen ja aurinkolasipäinen nainen hänen edessään sekä punapaitainen mies heidän vasemmalla puolellaan:

Kuvakaappaus YouTuben videosta vuoden 2021 protesteista (vasemmalla) ja virheellisissä päivityksissä käytetystä videosta (oikealla) (otettu 14.7.2022). AFP on merkinnyt kuviin kummallakin videolla nähtävät ihmiset.

Lava ja Sardinian lippu näkyvät myös Verona News -kanavan livestreamissä kohdissa 1:03:33 ja 0:41. Kuten nyt sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla myös tässä pätkässä kuuluu "Draghi, vaffanculo!" -huutoja eli käännettynä "Draghi, painu vittuun!".

t-onlinen uutinen

Yhdessä päivitysten versiossa viitataan saksalaisen uutissivuston t-onlinen artikkeliin väitteiden "lähteenä". Artikkelin otsikko on "Italian hallituksen johtaja Draghi lähtee Nato-huippukokouksesta". Siinä ei kuitenkaan mainita protesteja, ja sen sijaan siinä viitataan "raportteihin mediassa", joiden mukaan "jännitykset hallituksessa" olivat syy Draghin aikaiselle paluulle.

Ei merkittäviä katuprotesteja Draghin osallistuessa huippukokoukseen

Paikallisten medioiden mukaan protestiin osallistui 9.10.2021 noin 10 000 ihmistä, kun taas järjestäjät väittävät paikalla olleen 100 000 mielenosoittajaa. Median raporttejen mukaan sen jälkeen kun mielenosoittajat lähtivät Piazza del Popololta, he marssivat Draghin toimistoa kohti ja poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä joukkojen hajoittamiseen.

AFP ei löytänyt todisteita samanlaisista maanlaajuisista mielenosoituksista Nato-huippukokouksen aikana. Sen sijaan mediassa (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä) uutisoitiin vain huomattavasti pienemmistä mielenosoituksista ennen huippukokousta  Roomassa ja Palermossa (18.6. ja 25.6.). Niissä vastustettiin joko Draghin hallitusta tai kallistuneita energian hintoja.

Kuten AFP uutisoi 29.6., Draghi ei osallistunut Nato-huippukokouksen viimeiseen päivään 30.6. Pääministerin kansliasta sanottiin, että Draghi lähti etuajassa valmistautakseen seuraavana päivänä pidettävään, kasvavia energian hintoja käsittelevään hallituksen kokoukseen. Italialainen uutistoimisto Ansa kuvasi hallituskoalition ilmapiiriä kireäksi.

14.7. Draghi jätti eropyynnön sen jälkeen, kun Viiden tähden puolueen päätös olla osallistumatta hallituksen epäluottamusäänestykseen aiheutti poliittisen kriisin. Hallitus selvisi äänestyksestä, mutta Draghi on aiemmin varoittanut useaan otteeseen, että ei jatkaisi pääministerinä ilman Viiden tähden tukea.

Italian presidentti Sergio Mattarella torjui Draghin eropyyntöä. Asiantuntijat varoittavat, että poliittinen kriisi voi ajaa euroalueen kolmanneksi suurimman talouden ennenaikaisiin vaaleihin.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: