Nämä palomiehet osallistuivat hyväntekeväisyystapahtumaan Puolassa eivätkä osoittaneet mieltään alankomaalaisten maanviljelijöiden puolesta

TikTok-video, jolla puolalaiset palomiehet osallistuvat hyväntekeväisyystapahtumaan sairaan 5-vuotiaan tytön hyväksi, leviää sosiaalisessa mediassa eri kielillä, myös suomeksi. Päivityksissä väitetään, että videolla palomiehet osoittavat mieltään tukena alankomaalaisille maanviljelijöille. AFP vertasi videota tapahtumista otettuihin kuviin ja puhui tapahtuman järjestäjien sekä videon kuvanneen puolalaisen palomiehen kanssa ja osoitti, että video on hyväntekeväisyystapahtumasta Etelä-Puolasta eikä sillä ole mitään tekemistä maanviljelijöiden protestien kanssa Alankomaissa.

"Alankomaat: Palomiehet liittyvät maanviljelijöiden joukkoon solidaarisesti taistellakseen globalisteja vastaan", suomenkielisessä, heinäkuun alun jälkeen yli 300 kertaa jaetussa Facebook-päivityksessä sanotaan. Videolla näkyy useita sireenejään soittavia paloautoja ja ihmisiä palomiesten asuissa niiden päällä.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä päivityksestä (otettu 20.7.2022)

Facebookin-päivityksen teksti viittaa virheellisesti siihen, että videolla näkyisi tukimielenosoitus Alankomaissa, missä maanviljelijät järjestävät protesteja vastustaakseen hallituksen suunnitelmia typpipäästöjen vähentämiseksi.

Facebookin käyttäjät reagoivat päivitykseen myönteisesti. "Sydämeni saa oikean rytmin ja pääse puristuksesta kuin näen tämän kaltaisia uutisia", yksi käyttäjä kirjoitti.

Videolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä maanviljelijöiden protestien kanssa Alankomaissa: AFP tutki kuvamateriaalia ja puhui tapahtuman järjestäjille sekä videon kuvaajalle ja selvitti, että se kuvattiin Puolassa hyväntekeväisyystapahtumassa.

Video ja väärät väittämät ovat levinneet monilla kielillä, muun muassa kroatiaksi, puolaksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja unkariksi.

Videolla on hyväntekeväisyystapahtuma Puolassa

Videolla näkyy, että palomiehillä lukee selässä "straz", joka on lyhenne palomiehestä puolaksi.

Väärässä asiayhteydessä levitetyllä videolla on myös TikTok-tunniste, joka johtaa käyttäjänimi daniel998dxdx:n TikTok-kanavalle. Hän julkaisi saman videon 22.5.2022. Sen puolankielisessä kuvauksessa lukee "Pelastajien yöajelu Majalle", ja siinä mainitaan eri puolankielisiä tunnisteita kuten "palomies" ja "Krosno".

Käyttäjän muut videot ovat saaneet yleensä pari tuhatta katselukertaa, mutta tällä videolla on niitä yli 1,5 miljoonaa sekä satoja kommentteja englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Kommenteissa kirjoitetaan korruptoituneista poliitikoista ja maanviljelijöiden protesteista. Pienessä osassa kommentteja huomautetaan, että video kuvattiin itse asiassa Puolassa.

AFP teki sanahaun Googlella käyttäen TikTok-päivityksen tietoja. Tämä toi esiin puolalaisia uutisartikkeleita (kuten tämä ja tämä), joissa kerrotaan, että 21.5.2022 eteläpuolalaisen Krosnon kaupungin pelastuslaitokset järjestivät hyväntekeväisyystapahtuman kerätäkseen rahaa Maja-nimiselle, läheisessä Potokin kylässä asuvalle tytölle. Paikallinen media kertoi, että Majalla on CP-vamma ja että hän tarvitsi kuntoutusta.

"Pelastajien yöajelu on poikkeusellinen OSP Dobieszynun ja Krosno112.pl:n järjestämä hyväntekeväisyystapahtuma, johon osallistuu noin sata pelastuspalveluiden ajoneuvoa", paikallisessa sanomalehdessä kirjoitettiin.

OSP on lyhenne vapaaehtoispalokunnalle puolaksi, Dobieszyn on Potokin vieressä sijaitseva kylä, ja Krosno112 on paikallinen uutissivusto, joka "antaa tietoa ongelmista teillä ja pelastusoperaatioista".

Sivuston tiedoissa mainitaan myös, että "Krosno112.pl-portaali tunnetaan myös "Pelastajien yöajelu" -hyväntekeväisyystapahtumien järjestämisestä apua tarvitsevien ihmisten hyväksi sekä muiden hyväntekeväisyystapahtumien mainostamisesta". Tämä mainitaan myös TikTok-videon kuvauksessa.

Krosno112 julkaisi kuvagallerian Majan hyväksi järjestetystä tapahtumasta. Vertaamalla näitä kuvia ja TikTok-videota voi nähdä useita vihjeitä, jotka osoittavat, että kuvat ja video kuvattiin samassa paikassa samaan aikaan.

Sekä sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla ja Krosno112:n kuvissa näkyy esimerkiksi samoja paloautoja samassa järjestyksessä. Paloautoissa on samat tunnukset.

Image
Vertailu Krosno112:n kuvasta (yllä) ja TikTok-videosta (alla). Värilliset merkinnät AFP:n lisäämiä (kuvakaappaukset otettu 12.7.2022) ( Krosno112/TikTok / )

Kuvissa ja videolla voi huomata samat siviilipukuiset ihmiset, jotka seisovat palomiesten keskellä. Esimerkiksi alla on merkitty vihreällä nainen, joka seisoo paloauton 347R24 päällä kummassakin kuvassa ja katsoo taakseen TikTok-videon kuvaajan suuntaan. Näkymän perusteella (merkitty keltaisella vasemmalla olevaan kuvaan) videon kuvaaja seisoo paloauton 347R64 päällä:

Image
Vertailu Krosno112:n kuvasta (vasemmalla) ja TikTok-videosta (oikealla). TikTok-videon näkymä on merkitty keltaisella. Merkinnät AFP:n lisäämiä (kuvakaappaus otettu 12.7.2022) ( Krosno112/TikTok / )

Paloauto 347R64 näkyy myös muilla TikTok-käyttäjä daniel998dxdx:n videoilla. Siinä lukee myös "Jedlicze", joka on kaupunki Krosnon piirikunnassa.

AFP otti yhteyttä Jedliczen paikalliseen palolaitokseen, joka tunnisti käyttäjän paikalliseksi palomieheksi Daniel Zająciksi 12.7.2022.

AFP:n onnistui saamaan yhteys Zającikseen, joka selitti: "Kyllä, kuvasin videon seistessäni Jedliczen palomiesyksikön auton päällä. Se ei ole tietenkään Alankomaista. Se oli hyväntekeväisyystapahtumassa Majan hyväksi."

AFP kysyi nauhoitteesta myös valtion palokunnan kunnalliselta päämajalta Krosnossa. "Video, jonka lähetitte meille, kuvattiin hyväntekeväisyystapahtumassa 'Nocna Jazda Ratowników' [Pelastajien yöajelu]. Palomiehemme eivät ole koskaan järjestäneet protesteja tukeakseen maanviljelijöitä Alankomaissa", he vastasivat 12.7.

Videon yksityiskohtien, kuten taustalla olevan talon ja ruohokentän, perusteella AFP selvitti, että se kuvattiin huoltoasema Orlenin parkkipaikalla Jedliczessä, joka on sama paikka kuin hyväntekeväisyystapahtuman Facebook-sivulla nimetty paikka.

Myös Krosno112-portaali vahvisti, että sosiaalisessa mediassa väärien väitteiden yhteydessä leviävä TikTok-video kuvattiin sen järjestämässä hyväntekeväisyystapahtumassa Puolassa. "Video kuvattiin ehdottomasti 'Nocna Jazda Ratownikówissa'. Se on vuosittainen hyväntekeväisyystapahtuma, jonka portaalimme järjestää yhdessä Dobieszynin palomiesten kanssa", he sanoivat 12.7.2022 ja vahvistivat, että video "ei kuvaa protesteja".

Todisteet siis osoittavat, että video kuvattiin Etelä-Puolassa paikallisessa "Nocna Jazda Ratowników" -nimisessä (Pelastajien yöajelu) tapahtumassa, jonka järjestävät paikalliset vapaaehtoiset palomiehet ja paikallinen uutissivusto Krosno112.

Maanviljelijöiden mielenosoitukset Alankomaissa

Toistuvat maanviljelijöiden protestit Alankomaissa alkoivat vuonna 2019, kun hallitus alkoi puhua ensimmäistä kertaa suunnitelmistaan rajoittaa maanviljelyä ja karjankasvatusta typpipäästöjen vähentämiseksi.

Alankomaalaiset maanviljelijät käyttävät traktoreita valtateiden liikenteen rajoittamiseen. Saksalaiset maanviljelijät ovat järjestäneet ainakin kerran tukimielenosoituksen alankomaalaisten kollegoidensa puolesta. AFP ei löytänyt mainintoja merkittävistä alankomaalaisten palomiesten protestista tukena maanviljelijöille.

Yksi viimeisimmistä suurista protesteista järjestettiin 22.6.2022. Siihen osallistui tuhansia traktoreilla ajavia maanviljelijöitä, jotka osoittivat mieltään Keski-Alankomaissa sen jälkeen, kun hallitus Haagissa julkisti suunnitelmansa, jotka voisivat johtaa karjan vähentämiseen 30 prosentilla.

Alankomaat on maailman toisiksi suurin maataloustuotteiden vientimaa sekä yksi suurimmista kasvihuonekaasujen, erityisesti typen, tuottajista Euroopassa. Tästä suuri osa johtuu karjan tuottamasta lannasta ja lannoitteesta. Maanviljelijät kuitenkin sanovat, että heihin kohdistetaan epäreiluja vaatimuksia suurten yritysten ja teollisuuden sijaan. Monet heistä ovat vannoneet vastustavansa suunnitelmia supistaa tai sulkea maatiloja.

Kuvia alankomaalaisten maanviljelijöiden protesteista vääristellään usein sosiaalisessa mediassa: esimerkiksi tämän vuonna 2019 otetun valokuvan väitettiin esittävän protestia pandemiarajoituksia vastaan vuonna 2022.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä