
Brittikokki Jamie Oliver ei vienyt McDonald'sia oikeuteen ammoniakin käytöstä
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 8. heinäkuuta 2022 10:15
- Lukuaika: 2 minuuttia
- Teksti: Marie GENRIES, AFP Kenya
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Anna HOLLINGSWORTH
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"McDonald's hävisi oikeustaistelun kokki Jamie Oliverin kanssa, joka todisti, että heidän jakamansa ruoka ei sovellu kulutukseen, koska ne ovat erittäin myrkyllisiä", yli 400 kertaa jaetussa Facebook-päivityksessä heinäkuun alulta sanotaan. Siinä väitetään, että Oliver "todisti, että hampurilaiset valmistetaan ammoniakkivedyllä pestyn lihan rasvaisista osista ja niitä käytetään "lihapannukakkuina" hampurilaisen täytteeksi."

Vaikka useat päivitystä kommentoivat käyttäjät huomauttivat, että McDonald's ei enää käytä ammoniakkia lihan käsittelyssä, toiset järkyttyivät. Yksi käyttäjä kirjoitti: "Säännöllisenä McDonald'sissa-kävijänä tää oli aika pysäyttävää luettavaa mulle..." Toinen sanoi: "Onhan ne aina varotelleet että pikaruoka on epäterveellistä...syy on vaan jääny sanomatta.......""
Samanlaisia väitteitä on levinnyt sosiaalisessa mediassa myös englanniksi ja ranskaksi useissa maissa.
AFP on osoittanut väitteen vääräksi englanniksi ja ranskaksi. Muut faktantarkistusjärjestöt ovat tehneet samoin jo aiemmin (esimerkiksi täällä).
Ei oikeudenkäyntiä
McDonald's lopetti ammoniakilla (kaasumaisen ammoniakin ja veden sekoitus) käsitellyn lihan käyttämisen, mutta taustalla ei ollut Oliverin nostamaa oikeusjuttua. Oliver on puhunut paljon lihavuudesta ja vastustanut äänekkäästi roskaruokaa.
McDonald's ilmoitti lopettaneensa ammoniakilla käsitellyn lihan käyttämisen vuonna 2011 (suomeksi asiasta uutisoi esimerkiksi Ilta-Sanomat).
Kriitikot kuten Oliver viittasivat näin käsiteltyyn lihaan "pinkkinä limana". TV-sarjassaan Jamie Oliverin ruokavallankumous , hän selitti, että käsittelyssä jauhetaan ruhon osia, jotka ovat tavallisesti ihmiselle syömäkelvottomia. Ne pestään sitten ammoniakilla tauteja kuten salmonellaa aiheuttavien bakteerien tappamiseksi.
"McDonald'silla asiakkaillemme tarjoilemamme ruoan laatu ja turvallisuus ovat ensisijaisen tärkeitä. [--] Vuoden 2011 alussa päätimme lopettaa ammoniakilla käsitellyn naudanlihan käyttämisen hampurilaisissamme. Tätä tuotetta ei ole ollut tuotantoketjussamme viime vuoden elokuusta lähtien. Päätös oli seurausta pyrkimyksistämme yhdenmukaistaa maailmanlaajuisia standardejamme naudanlihan hankkimiseksi", McDonald'sin lausunnossa sanottiin ABC Newsin mukaan 1.2.2012.
Muiden uutisten mukaan (täällä ja täällä) McDonald's ilmoitti, että päätökseen ei vaikuttanut Oliverin kampanja sen puolesta, että amerikkalaiset ruokayritykset lopettaisivat ammoniakilla käsitellyn lihan käyttämisen.
Jamie Oliverin ruokavallankumous esitettiin vuonna 2010. Siinä Oliver kritisoi amerikkalaisten kouluruokaloiden tarjoamaa ruokaa ja korosti taistelua lihavuutta vastaan.
Vaikka Oliver on tuominnut ammoniakin käytön, helmikuussa 2021 hänen tiiminsä vahvisti AFP:lle, että Oliver ei ole koskaan ryhtynyt oikeustoimiin McDonald'sia vastaan.
Lisäksi McDonald's USA kertoi AFP:lle 1.3.2021, että "McDonald's ei käytä hienojakoista naudanlihaa naudanlihapihveissään missään päin maailmaa eikä ole tehnyt niin vuoden 2011 jälkeen. Mikä tahansa viimeaikainen raportti, että teemme niin, on epätosi."
Onko "vaaleanpunainen lima" laillista?
USA:ssa on esitetty huolia ammoniakin käytöstä ruoan valmistuksessa (katso täällä, täällä ja täällä), mutta Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on pitänyt sen käyttöä vaarattomana 1980-luvulta alkaen.
Euroopassa ammoniakin käyttö säilöntäaineena elintarvikkeissa on luvallista, mutta Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto vahvisti AFP:lle 4.3.2021, että sen käyttö puhdistusaineena ei ole sallittu: "Ammoniakkia ei saa käyttää pintakontaminaation poistamiseen eläinperäisistä tuotteista kuten lihasta." Ruokavirasto vahvisti AFP:lle 8.7.2022, että Suomessa ammoniakkia "käytetään elintarvikelisäaineena E527".
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä