Traktori oli parkissa tuhotun Amstor-ostoskeskuksen edessä Krementshukissa 28.6.2022, päivä sen jälkeen, kun ukrainalaisten viranomaisten mukaan siihen osui Venäjän ohjusisku. ( AFP / GENYA SAVILOV)

Toisin kuin Venäjä väittää, ukrainalainen ostoskeskus oli auki Krementshukin ohjusiskun aikaan

Venäjä teki ohjusiskun Krementshukin kaupunkiin Ukrainassa 27.7.2022 tuhoten ostoskeskuksen ja tappaen ainakin 18 ihmistä. Venäjän viranomaiset kiistävät ostoskeskuksen olleen iskun kohde, ja väittävät, että se ei ollut toiminnassa iskun aikaan. Samanlaisia väitteitä on levinnyt sosiaalisessa mediassa eri kielillä, myös suomeksi. Silminnäkijöiden todistukset ja muu AFP:n keräämä aineisto kuitenkin osoittaa, että ostoskeskus oli toiminnassa ja avoinna asiakkaille, kunnes se tuhoutui iskussa.

Kuten AFP ja muut uutistoimistot (täällä ja täällä) uutisoivat, venäläinen ohjus osui ostoskeskukseen Krementshukin kaupungissa Keski-Ukrainassa 27.7.2022. YLE kertoi iskusta täällä. Ainakin 18 ihmistä kuoli ja 60 loukkaantui. Kymmeniä ihmisiä oli kateissa, kun uutiset julkaistiin.

Ukrainan presidentti Volodimir Zelenskyi tuomitsi iskun ostoskeskukseen "yhtenä häpeämättömimmistä terroristi-iskuista Euroopan historiassa", ja G7-maiden johtajat kutsuivat sitä sotarikokseksi. Venäjän asevoimat kuitenkin kiisti iskeneensä suoraan ostoskeskukseen ja sanoi, että se ei joka tapauksessa ollut toiminnassa. Venäjän valtiolliselle uutistoimisto RIA Novostille antamassaan lausunnossa 28.7. asevoimat sanoi, että isku osui "Krementshukin tiekonetehtaan lähellä olevaan varastoon, jossa oli aseita ja ammuksia USA:sta ja Euroopan maista". Tämän selityksen mukaan "länsimaisia aseita varten tarkoitettujen ammusten räjähdykset sytyttivät tulipalon läheisessä ostoskeskuksessa, joka ei ollut tuolloin toiminnassa".

Tämä narratiivi huomattiin myös suomalaisessa sosiaalisessa mediassa, jossa sadat käyttäjät ovat jakaneet väitteitä, että ostoskeskus oli suljettu (esimerkiksi täällä ja täällä). "Siitä, että kauppakeskus ei ole toiminut pitkään aikaan, todistaa myös se, että sosiaalisissa verkostoissa ei ole maaliskuusta lähtien näkynyt vierailijoiden kuvia paikkamerkinnöillä, samoin kuin arvosteluja verkkosivuilla ja kartoissa", päivityksissä sanotaan.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 5.7.2022)

Samanlaisia väitteitä on jaettu myös englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

AFP:n keräämä aineisto, mukaan lukien silminnäkijöiden kertomuksia, videoita ja ostoskuitteja ostoskeskuksesta, kuitenkin osoittaa, että ostoskeskus on ollut auki tavallisesti viime kuukausina. Videotallenteet ja muut todisteet osoittavat vääräksi myös Venäjän virallisen kertomuksen siitä, kuinka ostoskeskus tuhottiin.

Silminnäkijät ja ostoskuitit vahvistavat, että kaupat olivat auki

Sen jälkeen kun Venäjän viranomaiset väittivät, ettei ostoskeskus ollut toiminnassa, Ukrainan parlamentissa valtionvarain- ja veroasioista johtava Danil Getmantsev kirjoitti Telegram-kanavallaan 28.6., että Ukrainan veroviranomaisen mukaan hyökkäyspäivänä toiminnassa oli 58 kassaa, jotka tuottivat yhteensä 2,9 miljoonaa Ukrainan hryvniaa eli noin 95 000 euroa.

AFP puhui iskun jälkeen ostoskeskuksen työntekijöille, mukaan lukien niille, jotka olivat töissä ja jotka haavoittuivat iskussa, kuten tässä videossa näkyy:

30.6. AFP puhui myös Aleksandra Lukinan kanssa, joka työskenteli baristana Zerna-kahvilassa Amstorissa.

Hän vahvisti AFP:lle, että Amstor-ostoskeskus oli toiminnassa kuten tavallisesti viime kuukausina. "Amstor oli auki kuten tavallisesti kaikkina näinä sodan kuukausina. Se oli kiinni viikon tai kaksi 24.2.2022 jälkeen, mutta heti, kun ymmärsimme, että kaupunkimme on melko turvallinen, Amstor avattiin uudestaan eikä mennyt koskaan kiinni", hän kertoi AFP:lle. Hän arvioi, että arkipäivinä kuten maanantaina, jolloin hyökkäys tapahtui, ostoskeskuksessa kävi noin 1 000 ihmistä päivittäin.

Hän kertoi AFP:lle olleensa töissä siellä 26.6., päivää ennen iskua. 27.6. hän oli Dnepr-joen lähellä, kun hän kuuli räjähdyksiä ja meni katsomaan Amstoria: "Näin, että koko rakennus oli tulessa: sisäänkäynti, seinät, kaikki. Näin pelastajia työskentelemässä kuten myös tavallisia ihmisiä, enimmäkseen nuoria miehiä, jotka auttoivat heitä siellä, missä oli vielä mahdollista pelastaa ihmisiä (enimmäkseen sisäänkäynnin lähellä). Näin paljon hälytysajoneuvoja."

Lisäksi AFP vahvisti paikallisen asukkaan näyttämät ostoskuitit oikeiksi. Asukas ei halunnut henkilöllisyyttään julki. Kuitit on päivätty 17.6.2022 klo 13:16 ja 11.6.2022 klo 17:12, ja niihin on merkitty ostoksia Amstorin osoitteesta Ulitsa Khalamenuyka 7.

Image
17.6.2022 päivätty kuitti Amstor-ostoskeskuksesta
Image
11.6.2022 päivätty kuitti Amstor-ostoskeskuksesta

Myös Telegramissa käyttäjät jakoivat kuvia viimeaikaisista kuiteista (täällä, täällä). AFP ei pystynyt kuitenkaan vahvistamaan niiden aitoutta erikseen. Kuiteissa näkyy hyökkäyspäivänä 27.6. tehtyjä ostoksia klo 10:09 ja klo 15:44 välillä.

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, AFP löysi ukrainalaiselta arvostelusivustolta UA arvostelun, joka on kirjoitettu elektroniikkaketju Comfyn Amstorissa sijaitsevasta liikkeestä hyökkäyspäivänä.

Myös muu aineisto internetissä näyttää vahvistavan, että ostoskeskus oli auki viime aikoina. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC mainitsi paikallisen influenssaripariskunnan. Pariskunnan YouTube-kanavallaan 27.6. julkaisemassa videossa "26.06.2022 hankittiin vakuutuksen Moskvitšille" näkyy, kuinka he menevät sisään Amstoriin. Lisäksi videolla näkyy useita ruokaostoksilla olevia ihmisiä.

Videon otsikon lisäksi useat muut seikat osoittavat, että video on todennäköisesti kuvattu lähiaikoina. Iskun jälkeen pariskunta lisäsi kaksi videota YouTubeen. Lyhyessä videossa "27.06.2022 olemme hengissä" he kertovat katsojilleen, että ovat kunnossa, ja pidemmässä videossa "27.06.2022 Luojan kiitos että menimme datšalle!" näkyy, kuinka he ovat mökillä, saavat tietoja iskusta Amstoriin ja sanovat juuri olleensa siellä.

Kuten uutistoimisto dpa kirjoittaa faktantarkistusjutussa Krementshukin iskusta, ostoskeskuksessa toimiva puhelinliike päivitti liikkeen sisältä otettuja valokuvia kesäkuussa 2022. Kuvissa näkyy Amstorissa käymässä olevia ihmisiä.

Lisäksi iskun jälkeen useat liikkeet surivat iskussa menehtyneitä henkilökunnan jäseniä, jotka olivat ostoskeskuksen sisällä hyökkäyksen aikaan. Comfy julkaisi päivityksen Facebook-sivullaan, jossa se kutsui hyökkäyspäivää 27.6. "mustaksi päiväksi" Ukrainan ja yrityksen historiassa. Päivityksen mukaan yksi Krementshukin liikkeen työntekijä kuoli iskussa ja muita työntekijöitä oli haavoittuneiden ja kadonneiden joukossa.

Missä ohjusiskut tapahtuivat?

Sitä, että ostoskeskus Krementshukissa tuhoutui 27.6. ja että ohjus osui myös tehdasalueeseen sen pohjoispuolella, ei ole kiistetty.

Venäläiset viranomaiset kuitenkin kiistävät, että Venäjä olisi iskenyt ostoskeskukseen itseensä. Hyökkäyspäivänä Venäjän Lontoon-suurlähetystö julkaisi twiitin, jossa väitettiin, että ostoskeskuksen sijaan yksi kahdesta ohjuksesta osui junaraiteisiin lähellä Krementshukin asemaa, jonka kautta Ukrainan joukoille toimitettiin tarvikkeita. Junaraiteet ovat noin 320 metriä itään Amstorista.

Image
Satelliittukuva Amstor-ostoskeskuksesta ja sen lähellä olevasta tehdasalueesta. Ostoskeskuksen ja toisen ohjuksen osumakohdan välinen etäisyys on yli 500 metriä (kuvakaappaus otettu 30.6.2022 Google Mapsista).

Venäjän kertoman mukaan isku osui tiekonetehtaaseen, "jossa säilytettiin länsimaalaisia varusteita ja ammuksia", ja johti räjähdyksiin, jotka aiheuttivat "tulipalon tehtaan tilojen vieressä sijaitsevassa suljetussa ostoskeskuksessa".

Usean eri valvontakameran nauhoitteet ja sosiaalisessa mediassa jaetut videot kuitenkin vaikuttavat kumoavan tämän tapahtumaketjun.

Zelenskyin neuvonantaja julkaisi Twitterissä valvontakameran videon ostoskeskuksen pohjoispuolella olevalta teollisuusalueelta. Siinä näkyy toisen ohjuksen osumahetki aikaleiman kohdassa 15:51.

AFP paikansi kameran sijainnin käyttämällä Google Mapsin satelliittikuvia. Vaikka osuman tarkkaa paikkaa ei voi määrittää videolta, ohjuksen kulman pohjalta on selvää, että se kulki ostoskeskuksen suuntaan eikä rautatieasemaa tai tehdasaluetta kohti.

Image
Satelliittikuva ostoskeskuksesta ja valvontakameran oletetusta sijainnista (vasemmalla). Kuvakaappaus valvontakameran tallenteesta juuri ennen ohjuksian osumaa (oikealla) (kuvakaappaukset otettu 30.6.2022 Google Mapsista, merkinnät AFP:n lisäämiä)

Myös muut valvontakamerat tallensivat iskujen seuraukset läheisestä Misky-puistosta, joka sijaitsee tehdasalueen pohjoispuolella. Tämä antaa lisätodisteita iskujen osumakohdasta. Puistonjohtaja Vitali Dedjurin toimitti kuvamateriaalin AFP:lle.

Puisto sijaitsee noin 530 metriä pohjoiseen ostoskeskuksesta ja on tehdasalueen välittämättömässä läheisyydessä. Videon kohdassa 00:18 näkyy, kuinka räjähdyksen seurauksena kuvan taustalla nousee savupilvi (oranssi nuoli oikeanpuoleisessa kuvassa) ennen toisen ohjuksen iskua (punainen nuoli). Internetin paikannustietoja käyttämällä voidaan määrittää, että savu, jonka uskotaan olevan seurausta ensimmäisestä ohjuksesta, nousee ostoskeskuksen suunnalta (oranssi nuoli vasemmanpuoleisessa kuvassa).

Image
Satelliittikuva tehdasta ympäröivältä alueelta (vasemmalla) ja kuvakaappaus Misky-puistosta kuvatulta valvontakameravideolta (oikealla). Kuvaushetkellä toinen ohjus osuu tehdasalueelle (vasemmalla; AFP:n lisäämä punainen nuoli). Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy savupilvi ylhäällä keskellä (AFP:n lisäämä oranssi nuoli) eli suurin piirten siellä, missä ostoskeskus sijaitsee (kuvakaappaukset otettu 4.7.2022 Google Mapsista).

Suomenkielisissä sosiaalisen median päivityksissä väitetään, että "Amstor sijaitsee muutaman kymmenen metrin päässä" tehdasalueelta, mutta tosiasiassa tehdasalue on 530 metriä pohjoiseen ostoskeskuksesta. Tämä tarkoittaa, että on epätodennäköistä, että ostoskeskus tuhoutui tehdasalueelta levinneessä tulipalossa, kuten Venäjän hallitus väittää.

Kuten tutkimusyhteisö Bellingcatin katsauksessa huomautetaan, iskujen jälkeen otetuissa satelliittikuvissa ei näy näkyviä vahinkoja varaston ja ostoskeskuksen välissä, kuten olisi odotettavissa, jos tulipalo olisi kulkeutunut sinne, tai rautatieaseman läheisyydessä.

AFP puhui Oleksandr Zholonkovskyille, joka on työskennellyt tehtaalla vuodesta 1994 alkaen. 28. ja 29.6. hän siivosi alueen rikkinäisestä ikkunalasista ja sanoi, että tehtaalla ei ollut tulipaloa: "Isku osui tehtaan osaan, joka on kaukana Amstorista, melkein vastakkaisella puolella. Eli on mahdotonta, että tulipalo olisi voinut levitä minnekään." Hän ei myöskään nähnyt sotilaskalustoa, aseita tai ammuksia, joita olisi säilytetty tehdasalueella.

AFP:n toimittajat kävivät konetehtaalla 28.6. ja huomasivat, että yksi rakennuksista oli tuhoutunut, kun taas muut olivat ehjiä. Sotilaskalustoa ei näkynyt ensitarkastuksessa.

Suomenkieliset päivitykset eroavat Venäjän virallisesta kertomuksesta siinä, että niissä väitetään, että ostoskeskusta käytettiin korjattujen sotatarvikkeiden säilyttämiseen. Väitteen tueksi ei esitetä todisteita. AFP:n iskun jälkeen haastattelemat asukkaat eivät olleet tietoisia sotilasinfrastruktuurista. "Amstorin vieressä ei ole yhtään mitään sotilasinfrastruktuuria, ei yhtään mitään", Antonina Shumilova sanoi.

Asiantuntijan mukaan käytetyt ohjukset ovat epätarkkoja

Reuters raportoi 27.6. Ukrainan ilmavoimien johdon tietojen perusteella, että isku tehtiin venäläisillä X-22-ohjuksilla (joskus myös Kh- tai Ch-22), jotka ammuttiin Shaikovkan lentokentältä Venäjän Kalugan alueelta lentäneistä Tu-22M3-pommikoneista.

Vanhempi tutkija ja venäläisen sotilaskaluston asiantuntija Pavel Podvig YK:n aseidenriisunnan tutkimuslaitoksesta kertoi AFP:lle 30.6., että kyseessä olevat aseet kehitettiin alun perin meritorjuntaohjuksiksi tai tutkaan hakeutuviksi ohjuksiksi. Hänen mukaansa kyseiset risteilyohjukset eivät ole korkean tarkkuuden aseita, jollaisiksi Venäjän joukot niitä väittävät, varsinkin, kun niitä käytetään maakohteisiin. Podvig selitti, että tällaiset ohjukset etsivät yleensä suuren kontrastin kohteita (kuten miltä laiva näyttää tutkassa): "Se tarkoittaisi myös, että se ei pysty iskemään maakohteisiin kovin tarkasti. Sitä voi käyttää iskemään maa-alueeseen, mutta todennäköisesti ei sen enempään."

Vastauksena kysymykseen, voisiko X-22-ohjus mennä ohi kohteestaan usealla sadalla metrillä Podvig sanoi: "Kyllä, sellainen vaikuttaa minusta mahdolliselta. Ohjus iskee todennäköisesti kohteeseen, joka heijastaa voimakkaimman signaalin tietyllä alueella, joka voi hyvin olla kilometrin luokkaa. Olosuhteista riippuen se ei välttämättä ole kohde, johon ohjuksen oli tarkoitus iskeä. Ellei hyökkääjä ole varma, että aiotusta kohteesta tulee vahvin signaali (kuten laivasta tulisi), on odotettavissa, että ohjus voi osua toiseen kohteeseen."

8. heinäkuuta 2022 Korjattu kuvateksti valvontakameran sijainnista ja sen kuvaamasta materiaalista. Korjattu linkki valvontakameran sijaintiin

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä