Tällä videolla ei ole rokottamattomien "karanteenileiri" Australiassa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Marraskuussa tuhansia kertoja jaetulla videolla väitetään näkyvän Australian Queenslandiin rakennettuja "karanteenileirejä" rokottamattomille. Videolla näkyvä laitos on kuitenkin satelliittikuvien ja Australian rajavartiosto ABF:n mukaan säilöönottokeskus, joka rakennettiin jo ennen koronapandemiaa. Vaikka Queenslandissa suunnitellaan parhaillaan karanteenilaitoksia saapuville matkustajille, niitä ei rakenneta rokottamattomien australialaisten pidättämistä varten, osavaltion hallituksen tiedottaja kertoi AFP:lle.

“Koronaviruksen varjolla tyranniaan ajetussa Australiassa on julkisesti rakennettu ‘karanteenileirejä’ kansanterveydellisin perustein. Nyt nämä laitokset valmistuvat ja saamme todeta, että kyseessä ovat historiallisten esikuvien mukaiset keskitysleirit sähköaitoineen”, kerrotaan Uusi MV-lehti-sivustolla 12. marraskuuta 2021 julkaistussa artikkelissa.

Artikkelissa on linkki Twitterissä julkaistuun videoon, jolla väitetään näkyvän Queenslandissa rakennettuja "aidattuja ja sähköistettyjä karanteenilaitoksia" rokottamattomien säilyttämiseksi.

Videota on jaettu suomeksi Facebookissa yli sata kertaa (esim. täällä). Englanniksi videolla on tuhansia jakoja esim. Twitterissä.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 23.11.2021)

Queenslandin hallitus on ilmoittanut rakentavansa kaksi tuhannen vuodepaikan laitosta, joissa osavaltioon saapuvat matkustajat voisivat viettää 14 päivän karanteeniin. Laitokset rakennetaan, koska nykyinen hotellimajoitukseen perustuva karanteenijärjestelmä on "äärimmäisen paineen alla", osavaltion hallitus selittää.

Videolla näkyvä laitos ei kuitenkaan ole yksi uusista karanteenipaikoista.

AFP jäljitti videon sijainnin satelliittikuvien avulla. Videon pidemmässä versiossa kuvaaja mainitsee olevansa Brisbanen satamassa, lähellä lentokenttää. Tässä satelliittikuvassa näkyvä laitos näyttää vastaavan sijaintia. Laitoksen edustalla kulkee hiekkatie, jonka tiheä metsäkaistale erottaa isommasta tiestä, kuten videolla.

Kuvakaappaus satelliittikuvista, joissa laitos näkyy (zoom.earth)

Myös videolla näkyvä koripallokenttä on havaittavissa satelliittikuvissa laitoksen luoteiskulmassa:

Kuvakaappaus Twitterissa julkaistusta videosta (vas.) ja zoom.earth-sivuston satelliittikuvista (oik.), jossa AFP on lisännyt punaiset ympyrät (otettu 22.11.2021)

Australian rajavartiosto ABF vahvisti sijainnin:

"Videolla näkyvä paikka on Brisbanen maahanmuuton kauttakulkumajoitus [eng. Brisbane Immigration Transit Accommodation], joka on ollut toiminnassa noin 15 vuotta", ABF:n tiedottaja kertoi AFP:lle 22. marraskuuta 2021.

Laitosta käytetään niiden maahantulijoiden säilöönottoon, jotka ovat saapuneet Australiaan ilman voimassa olevaa viisumia. Vuoden 1958 maahanmuuttolain mukaan kyseiset henkilöt on pidettävä maahanmuuttovankilassa, kunnes heidän statuksensa on selvitetty.

"ABF ei pidä yllä karanteenitiloja rokottamattomille matkustajille", ABF:n tiedottaja lisää.

World Imagery Wayback-sivuston satelliittikuvat vahvistavat, että laitos oli todella rakennettu jo ennen koronapandemiaa.

Kuvakaappaus joulukuussa 2019 otetusta satelliittikuvasta, jossa laitos näkyy (World Imagery Wayback)

Hotellikaranteeni Queenslandissa

ABF kertoi AFP:lle, että Australiaan saapuvien matkustajien on noudatettava osavaltioiden ja aluehallitusten karanteenivaatimuksia.

Tällä hetkellä Queenslandiin ulkomailta tai leviämisalueelta saapuvien matkustajien on suoritettava 14 päivän karanteeni hallituksen järjestämässä majoituksessa.

Myös Queenslandin asukkaiden on suoritettava karanteeni, jos he ovat olleet kontaktissa koronatautia sairastavan henkilön kanssa. Karanteeni suoritetaan joko kotona tai vaihtoehtoisesti hallituksen järjestämässä majoituksessa.

Queensland on käyttänyt karanteenipaikkoina pääasiassa hotelleja. Hallitus vastaa karanteenia koskeviin kysymyksiin täällä.

Karanteenijärjestelmää kohtaan on kuitenkin kohdistunut pandemian aikana suurta painetta. Tästä syystä suunnitelmia uusien karanteenitilojen rakentamiseksi on tehty, Queenslandin hallitus kertoo.

"Hotelleja ei ole rakennettu karanteenitarkoituksiin, ja siksi olemme nähneet karanteeneissa saatuja tautitapauksia", hallitus kirjoittaa.

Marraskuussa 2021 AFP tarkisti vastaavanlaisen virheellisen väitteen Saksassa, jonka mukaan Australiassa parhaillaan rakenteilla oleviin karanteenileireihin tultaisiin sijoittamaan rokottamattomia.

Hallituksen tiedottaja vahvisti, että tiloja käytettäisiin ensisijaisesti matkustajille ja rokottamattomia ihmisiä ei suljettaisi leireille.

"Karanteenia käytetään Queenslandiin muualta tulevien ihmisten aiheuttaman COVID-riskin hallintaan. Väitteet siitä, että Queenslandin hallitus etsisi rokottamattomia ihmisiä Queenslandista ja sulkisi heidät Wellcampiin, ovat vääriä", Queenslandin hallituksen tiedottaja kertoi AFP:lle 16. marraskuuta 2021.

AFP on myös aiemmin tarkistanut väärää tietoa Australian koronatilanteesta (täällä, täällä, täällä ja täällä).

23. marraskuuta 2021 Päivitettiin kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä 4. kappaleen jälkeen.
ROKOTUKSET COVID-19