Maailman terveysjärjestön (WHO) johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus puhuu lehdistötilaisuudessa 20. joulukuuta 2021 Genevessä ( AFP / Fabrice COFFRINI)

WHO:n johtajan puheesta leviää harhaanjohtava tulkinta

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 23. joulukuuta 2021 17:18
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Satoja kertoja vuorokauden sisällä jaetussa päivityksessä väitetään Maailman terveysjärjestön johtajan sanoneen, että tehosterokotteita käytetään lasten tappamiseen. Tätä johtaja ei kuitenkaan todellisuudessa tarkoittanut. Terveysjärjestö kertoi AFP:lle, että johtaja kompastui englanninkielisen children-sanan ensimmäiseen tavuun. Järjestö on todennut, että hyöty-riskiarvioinnit tukevat selvästi kaikkien ikäryhmien, myös lasten ja nuorten, rokottamista.

"WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus puhui maanantaina 20. joulukuuta 2021 Sveitsin Genevessä Palais des Nationsin toimittajien kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Hän totesi puheessaan, että lasten tappaminen rokotteilla ei ole oikein", lukee 23. joulukuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Samaa väitettä on jaettu satoja kertoja suomeksi, ranskaksi ja kroatiaksi.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 23.12.2021)

Videoleike, joka on lyhyt katkelma Ruptly-uutiskanavan julkaisemasta videosta, on peräisin Maailman terveysjärjestön (WHO) Genevessä järjestämästä lehdistötilaisuudesta 20. joulukuuta 2021. Videolla näkyy WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus antamassa lausuntoa lehdistölle.

Sosiaalisessa mediassa leviävän videon kohdassa 0:16 suomenkielinen tekstitys väittää, että Adhanom Ghebreyesus sanoo näin: "sen sijaan, kuten olemme nähneet, jotkut maat käyttävät tehosterokotteita lasten tappamiseen."

Vaikka tapa, jolla Adhanom Ghebreyesus lausuu sanansa, saattaa olla harhaanjohtava, hän ei kuitenkaan puhunut lasten tappamisesta. WHO:n julkaisemasta konferenssin pöytäkirjasta käy ilmi, että sosiaalisessa mediassa esitetty tulkinta on virheellinen.

Image
Kuvakaappaus COVID-19 hybridilehdistötilaisuuden pöytäkirjasta 20. joulukuuta 2021 (WHO)

WHO kertoi AFP:lle 23. joulukuuta, että Adhanom Ghebreyesus kompastui lapsia tarkoittavan englanninkielisen sanan children ensimmäiseen tavuun tässä kohtaa puhetta:

“Joten jos sitä [tehosterokotetta] aiotaan käyttää, on parempi keskittyä niihin ryhmiin, joilla on vakavan taudin ja kuoleman riski. Sen sijaan, kuten olemme nähneet, jotkut maat antavat tehosterokotetta lapsille, mikä ei ole oikein.”

WHO selitti asian näin:

“Maanantaina WHO:n lehdistötilaisuudessa, kun hän lausui sanan ‘children’ hän kompastui ensimmäiseen tavuun ‘chil’, ja se kuulosti lopulta ‘cil/kil’.”

“Sitten kun hän lausui saman tavun heti perään, ja se kuului ‘cil-children.’ Mikä tahansa muu tulkinta tästä on 100-prosenttisesti virheellinen”, WHO lisäsi.

WHO kertoi AFP:lle, että järjestö kannustaa voimakkaasti käyttämään rokotteita ihmisten suojaamiseksi koronalta.

Virheellisesti tulkitussa lauseessa Adhanom Ghebreyesus puhui korkean ja matalan tulotason maiden välisestä tasa-arvosta. Hänen mukaansa tehosterokotusten antaminen lapsille on "väärin" tässä tilanteessa:

“Sen sijaan, että annetaan tehosterokotetta lapsille korkean tulotason maissa, on parempi rokottaa vanhukset maissa, joissa vanhuksia ei ole rokotettu”, Adhanom Ghebreyesus sanoi lehdistötilaisuudessa 20. joulukuuta.

WHO totesi 24. marraskuuta 2021 antamassaan lausunnossa, että "vaikka hyöty-riskiarvioinnit selvästi tukevat kaikkien ikäryhmien, myös lasten ja nuorten, rokottamista, lasten ja nuorten rokottamisesta saatava välitön terveyshyöty on pienempi kuin vanhempien aikuisten rokottamisesta saatava hyöty, koska vakavan koronataudin ja kuolemantapausten esiintyvyys nuoremmilla on matalampaa."

Joulukuun 7. päivänä 2021 pidetyssä lehdistötilaisuudessa WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Kluge kuitenkin totesi, että "nykyään ei ole epätavallista, että pienten lasten keskuudessa esiintyy 2-3 kertaa enemmän [koronatautia] kuin keskivertoväestössä."

Tässä yhteydessä Kluge kehotti lisäämään testausta kouluissa ja harkitsemaan koululaisten rokottamista, jotta koulujen sulkemiselta vältyttäisiin. Klugen mukaan lasten rokottaminen ei ainoastaan pienennä heidän rooliaan koronan leviämisessä, vaan myös suojaa heitä itse taudilta.

"Lasten rokottamisesta olisi keskusteltava ja sitä olisi harkittava kansallisesti osana koulujen suojelutoimenpiteitä", Kluge selitti.

Suomessa uusi koronarokotuksia koskeva asetus astuu voimaan 23. joulukuuta, joka mahdollistaa koronarokotukset 5–11-vuotiaille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. THL on suositellut riskiryhmiin kuuluville 5-11-vuotiaille lapsille koronarokotusta.

Tämänhetkisten seurantatietojen mukaan - joihin sisältyy yli 7 miljoonaa 5-11-vuotiaille lapsille annettua koronarokotoeannosta Yhdysvalloissa - mitään odottamatonta ei ole ilmennyt lasten rokottamiseen liittyen, THL kirjoittaa verkkosivuillaan.

THL:n mukaan valtaosa ilmoitetuista haittavaikutuksista 5-11-vuotiaiden kohdalla oli samoja kuin mitä on tullut esille kliinisissä tutkimuksissa ennen myyntiluvan myöntämistä. Näihin lukeutuvat pistopaikan kipu, turvotus ja punoitus, väsymys, päänsärky, vilunväreet, lihaskipu ja kuume.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä