Terveydenhuollon työntekijä tekee diagnostisen PCR-testin koronavirukselle Roissy-Charles de Gaullen lentokentällä Ranskassa 13. helmikuuta 2021. ( AFP / BERTRAND GUAY)

Yhdysvaltain terveysviranomaiset eivät kyseenalaistaneet PCR-testien tarkkuutta

Facebookissa tuhansia kertoja heinäkuussa jaetuissa päivityksissä väitetään, että Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskus (CDC) on myöntänyt tiedotteessaan, etteivät PCR-testit pysty erottamaan koronavirusta ja influenssaa toisistaan. Väite on epätosi: CDC pelkästään kehotti käyttämään testejä, joilla sekä SARS-CoV-2 että influenssavirukset voidaan tunnistaa samanaikaisesti. Virasto ei tarkoittanut, että aiemmat testit olisivat sekoittaneet nämä kaksi virusta keskenään.

"Jenkkien THL eli CDC myöntää, että PCR-testi ei erota onko kyseessä normi influenssa vai korona", todetaan 24. heinäkuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. "Eli influenssa ei ole kadonnut mihinkään, vaan se on diagnosoitu koronaksi", päivitys jatkuu.

Virheelliset Facebook-päivitykset jakavat linkkiä CDC:n 21. heinäkuuta 2021 julkaisemaan ilmoitukseen. CDC kertoo ilmoituksessa, että virasto vetää PCR-testin hätäkäyttölupahakemuksen, eli ns. EUA-luvan, takaisin Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta (FDA).

Käyttäjät sosiaalisessa mediassa ovat tulkinneet ilmoituksen tarkoittavan, että testi vedetään pois käytöstä, koska CDC pitää sitä epätarkkana.

"CDC totesi että PCR testi ei täytä kriteereitä viruksen tunnistamiseen ja eväsi FDA:lta sen kriisikäyttöoikeuden", yhdessä päivityksessä väitetään.

Vastaavia virheellisiä väitteitä siitä, että PCR-testi ei pystyisi erottamaan influenssaa ja koronavirusta toisistaan, on jaettu heinäkuussa tuhansia kertoja suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa (esim. täällä, täällä ja täällä). Heinäkuussa AFP tarkisti saman väitteen myös Yhdysvalloissa.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 30.7.2021)

Terveydenhuollon työntekijät ympäri maailmaa käyttävät PCR-testejä Covid-19-taudin aiheuttavan SARS-CoV-2:n havaitsemiseen. Testit ovat olleet pandemian aikana säännöllisesti virheellisten väittämien kohteena (esim. täällä, täällä ja täällä).

Osa päivityksistä väittää, että CDC:n ilmoitus osoittaa terveysviranomaisten lisänneen influenssatapauksia ja -kuolemia koronaviruksen aiheuttamien tapausten joukkoon saadakseen pandemian näyttämään tappavammalta.

Kyseessä on kuitenkin virheellinen tulkinta CDC:n ilmoituksesta.

PCR-testit eivät sekoita influenssaa ja koronaa keskenään

Yhdysvalloissa on hyväksytty monta eri testiä koronavirukselle ja CDC pyrkii lopettamaan vain yhden niistä.

Virasto ilmoitti vetävänsä takaisin pandemian alussa kehittämänsä RT-PCR-testin lupahakemuksen hätäkäyttöä varten, CDC:n tiedottaja Jade Fulce selitti.

Päätös ei kuitenkaan johtunut ongelmista testin suorituskyvyn kanssa. Sen sijaan kysyntä testin käytölle on laskenut, kun teknologisesti kehittyneempiä menetelmiä on ilmaantunut, Fulce sanoi.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä väitteissä on tulkittu virheellisesti CDC:n ilmoituksessa käytettyä sananmuotoa, josta on vedetty johtopäätös, että PCR-testi ei pystyisi erottamaan koronaa ja influenssaa toisistaan.

Ilmoituksessa kirjoitettiin, että CDC "kannustaa laboratorioita harkitsemaan sellaisen multipleksimenetelmän käyttöönottoa, joka voi helpottaa SARS-CoV-2:n ja influenssavirusten havaitsemista ja erottamista toisistaan."

Fulcen mukaan virasto viittasi kuitenkin testeihin, joilla voidaan tunnistaa sekä SARS-CoV-2 että influenssavirukset samanaikaisesti. Virasto ei tarkoittanut, että aiemmat testit olisivat sekoittaneet nämä kaksi virusta keskenään.

Myös FDA:n tiedottaja Jim McKinney kertoi AFP:lle 27. heinäkuuta 2021, että PCR-testejä pidetään parhaana tapana testata Sars-CoV-2.

"FDA ei ole antanut lausuntoa, jossa kyseenalaistettaisiin PCR-testien tulosten luotettavuus yleisesti", McKinney sanoi.

"Tähän mennessä FDA on hyväksynyt yli 300 testiä ja näytteenottosarjaa koronaviruksen diagnosoimiseksi, joista monet ovat PCR-testejä. PCR-testejä pidetään yleisesti 'kultaisena standardina' koronaviruksen diagnosoinnissa", McKinney lisäsi.

Apulaisprofessori Ana Santos Rutschman St. Louisin yliopiston terveysoikeuden tutkimuskeskuksesta totesi, että EUA-luvat on tarkoitettu väliaikaisiksi.

"Peruuttaminen itsessään on vain tekninen keino, jolla annetaan tuotteelle eri asema -- CDC kannustaa käyttämään erityyppistä testiä, mutta ei sano mitään itse PCR-testeistä [yleisesti]", Rutschman sanoi.

Tutkija Jennifer Piatt Arizonan yliopiston kansanterveyslainsäädännön ja -politiikan keskuksesta oli samaa mieltä:

"Mikään CDC:n lausunnossa ei viittaa siihen, että testi sekoittaisi koronaviruksen ja influenssan keskenään tai että PCR-testit yleisesti tekisivät niin. Päinvastaiset väitteet vääristelevät CDC:n sanamuotoa", Piatt totesi.

“Lausunto yksinkertaisesti osoittaa CDC:n kannustavan testien käyttöön, joilla voidaan havaita sekä influenssa että koronavirus ajan ja resurssien säästämiseksi", Piatt lisäsi.

AFP on kumonnut muita virheellisiä väitteitä PCR-testeistä täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä