Potilas saa annoksen Pfizer-BioNTech-rokotetta Saint-Maur-des-Fossésissa Pariisin ulkopuolella 31. toukokuuta 2021 ( AFP / BERTRAND GUAY)

Koronarokotteet eivät vaikuta hedelmällisyyteen

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 17. elokuuta 2021 14:39
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Elokuussa yli 500 kertaa jaetussa Facebook-päivityksessä väitetään Oxfordin yliopiston professorin myöntäneen, että koronarokotteiden todellinen tarkoitus on väestön sterilisaatio. Väite ei pidä paikkansa: professori John Bell kertoi AFP:lle, että hänen haastattelussa esittämänsä sitaatti on “irrotettu täysin asiayhteydestään" eikä rokotteilla ole todistettua vaikutusta hedelmällisyyteen.

"Kanadalainen immunologi, professori Sir John Bell lipsauttaa vahingossa suorassa lähetyksessä rokotteen todellisesta tarkoituksesta eli väestön sterilisaatiosta", kirjoitetaan Facebook-päivityksessä, jota on jaettu 15. elokuuta 2021 lähtien yli 500 kertaa. Katselukertoja videolla on 4 500.

Viesti sisältää videoleikkeen brittiläisen Channel 4-uutiskanavan haastattelusta, joka esitettiin alun perin 24. elokuuta 2020. Videolla, joka on Facebook-päivityksessä tekstitetty suomeksi, Oxfordin yliopiston lääketieteen professori John Bell keskustelee koronarokotteiden kehittämistä.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 17.8.2021)

Bell kertoo videolla koronarokotteiden käyttöönotosta. Facebook-päivityksen videolla korostetaan Bellin lausuntoa (kohta 8:05 Channel 4-uutiskanavan videolla), jossa hän viittaa rokotteiden tehokkuuteen:

"Mutta älkää unohtako, että nämä rokotteet eivät todennäköisesti steriloi väestöä kokonaan. Niillä on hyvin todennäköisesti vaikutus, joka toimii esimerkiksi 60 tai 70 prosentin kohdalla", Bell sanoo videolla. Professori jatkaa:

"Ennen kuin rokote hyväksytään, sääntelyviranomaisten on katsottava melko tarkkaan, että [rokote] tekee sen, mitä sen on tehtävä. Tutkimuksen tuloksen ja sen hyväksymistä koskevan päätöksen välillä on siis viive."

Facebook-päivityksessä Bellin sitaatti liitetään hedelmällisyyteen:

"Viime aikoina onkin tullut paljon uutisia siitä, miten miesten sperma on ollut täysin kuollutta tämän kokeellisen piikin ottamisen jälkeen."

Bell kuitenkin kertoi AFP:lle, että väite on virheellinen. Bellin mukaan hänen sitaattinsa on “irrotettu täysin asiayhteydestään.”

Vaikka Bellin lainaus onkin aito, hän käytti termiä "steriloida" eri kontekstissa: professori viittasi rokotteiden kykyyn eliminoida virus väestössä.

"Väestön steriloinnilla viittasin niiden kykyyn eliminoida taudinaiheuttaja (steriloida) enkä mihinkään, mikä liittyisi lisääntymiseen", Bell kertoi AFP:lle sähköpostitse 16. elokuuta 2021.

"Rokotteilla ei ole vaikutusta hedelmällisyyteen", Bell jatkoi.

Bell tai haastattelija eivät myöskään missään vaiheessa maininneet videolla hedelmällisyyttä. Sitaatissaan Bell vastasi kysymykseen, joka koski rokotteiden käyttöönoton aikataulua. Professori selitti, että ennen kuin rokote hyväksytään, sen on oltava riittävän tehokas taudinaiheuttajan eliminoimiseksi.

Facebook-päivityksen video on lisäksi leikattu niin, että haastattelu vaikuttaisi päättyvän haastattelijan järkyttyneeseen ilmeeseen. Kokonaisessa versiossa haastattelija kuitenkin jatkoi keskustelua pyytämällä professorilta anteeksi sitä, että oli keskeyttänyt tämän puheenvuoron, jonka jälkeen professori jatkoi puhumista.

Ei näyttöä rokotteiden aiheuttamasta hedelmättömyydestä

Maaliskuussa 2021 AFP tarkisti Yhdysvalloissa liikkuneen vastaavanlaisen virheellisen väitteen, jonka mukaan koronarokote sisältää hedelmättömyyttä aiheuttavia ainesosia.

Bostonin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan synnytys- ja naistentautiopin professori Kate White kertoi AFP:lle maaliskuussa, että "maailmassa ei ole rokotetta, joka voisi aiheuttaa hedelmättömyyttä."

Lääketieteen professori John Amory Washingtonin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta vahvisti tiedon.

Helmikuussa 2021 myös yhdysvaltalaiset lääketieteelliset organisaatiot ACOG, ASRM ja SMFM julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa todettiin, että "todisteita rokotteen aiheuttamasta hedelmällisyyden laskemisesta ei ole."

Vaikka koronarokotteen kliinisissä tutkimuksissa hedelmällisyyteen ei erityisesti kiinnitetty huomiota, lausunnossa selitetään, että "hedelmällisyyden heikkenemistä ei ole raportoitu tutkimuksiin osallistuneiden tai niiden miljoonien ihmisten keskuudessa, jotka ovat saaneet rokotteita niiden hyväksymisen jälkeen, eikä eläinkokeissa ole ilmennyt merkkejä hedelmättömyydestä. Hedelmällisyyden menetys on tieteellisesti epätodennäköistä".

Lisäksi Miamin yliopiston tutkijat julkaisivat kesäkuussa 2021 tutkimuksen, jossa arvioitiin mRNA koronarokotteiden vaikutusta miesten hedelmällisyyteen.

Tutkimuksessa analysoitiin siittiöparametreja ennen kahden mRNA-rokotteen annosta ja niiden jälkeen. Merkittäviä muutoksia ei havaittu. Tutkimuksessa lisäksi todettiin, että "koska rokotteet sisältävät mRNA:ta eivätkä elävää virusta, on epätodennäköistä, että rokote vaikuttaisi siittiöparametreihin."

Yhdysvaltalaisen lääkärin kesäkuussa 2021 tekemässä tutkimuksessa todettiin, että raportit, joiden mukaan koronarokotteet aiheuttavat naisten steriiliyttä, ovat "perusteettomia."

Myös Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskus (CDC) vahvisti viimeisimmässä 11. elokuuta julkaistussa päivityksessään, että “todisteita siitä, että rokotteet, mukaan lukien COVID-19-rokotteet, aiheuttaisivat hedelmällisyysongelmia (raskaaksi tulemisen ongelmia) naisilla tai miehillä, ei ole."

British Fertility Society vahvistaa saman havainnon 27. heinäkuuta 2021 julkaistussa tiedotteessaan:

"Ei ole minkäänlaista näyttöä tai teoreettista perustetta sille, että yksikään rokotteista vaikuttaisi naisten tai miesten hedelmällisyyteen. Tämä koskee sekä itse yrittäviä että hedelmöityshoidossa olevia.”

Virheelliset väitteet koronarokotteen aiheuttamasta hedelmättömyydestä ovat olleet yleisiä koko pandemian ajan (esim. täällä ja täällä).

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä