Tanska ei ole kieltänyt koronarokotteita alle 50-vuotiailta

Tanska ei ole kieltänyt koronarokotteita alle 50-vuotiailta, kuten sosiaalisessa mediassa syyskuun puolivälistä lähtien kiertävissä päivityksissä väitetään. Tanskan terveysviranomaisen mukaan tehosterokotteita tarjotaan yli 50-vuotiaille osana syksyn ja talven 2022 rokotusohjelmaa, mutta 18–50-vuotiaat voivat yhä saada perussarjan rokotteet. Tehosteannoksia on saatavilla myös alle 50-vuotiaille riskiryhmäläisille. Sosiaalisen median päivityksissä väitetään virheellisesti, että ohjelma perustuu rokotteiden haittavaikutuksille. Tanskan terveysviranomainen selitti AFP:lle, että päätös tehtiin tieteellisen näytön perusteella siitä, että riski sairastua vakavaan Covid-19-tautiin kasvaa iän myötä.

"Tanska kielsi COVID-rokotukset alle 50-vuotiaille – Esittämättä kunnollisia perusteita", vaihtoehtomedia Uuden MV-lehden 15.9.2022 julkaiseman jutun otsikossa lukee. AFP on osoittanut lehden esittämiä väitteitä vääriksi aiemmin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Jutussa vihjataan lisäksi, että rokotteet on "kielletty", koska niitä pidetään vahingollisina.

Image
Kuvakaappaus Uuden MV-lehden jutusta, jossa esitetään harhaanjohtavia väitteitä (otettu 27.9.2022)

Samanlaisia väitteitä on jaettu Facebookissa, Twitterissä ja Telegramissa sekä Uudessa Verkkomediassa, jolla on toimituksellisia yhteyksiä Uuteen MV-lehteen, ja Suomi24-keskustelufoorumilla.

Tehosterokotteita yli 50-vuotiaille

Tanskan terveysviranomaisen lehdistösihteeri Signe Breitenstein kertoi AFP:lle sähköpostitse 21.9., että rokotteita ei ollut "kielletty" alle 50-vuotiailta, vaan että "tehosterokotteita suositellaan kaikille yli 50-vuotaille ja perussarjan rokotuksia on saatavilla kaikille yli 18-vuotiaille".

Tanskan terveysviranomainen selittää verkkosivuillaan, että syksyn rokotusohjelman tarkoituksena on "ehkäistä vakavaa tautimuotoa, sairaalahoitoa ja kuolemia". Koska riski sairastua vakavaan Covid-19:ään kasvaa iän myötä, tehostetta tarjotaan henkilöille, jotka "ovat täyttäneet 50 vuotta sekä erityisen alttiille ihmisille". Rokotteiden väitettyä haitallisuutta ei mainita lainkaan syynä.

Breitenstein sanoi, että nykyisen tiedon ja näytön siitä, kenellä on suurin riski sairastua vakavaan tautimuotoon, perusteella, "ikä on ensijainen riskitekijä erityisesti 60–70-ikävuodesta lähtien". Tehosteita tarjotaan kuitenkin myös nuoremmille: "Koska on vaikeaa ennustaa, kuinka epidemia kehittyy tulevaisuudessa, esimerkiksi kuinka virulentista virusvariantista on kyse, ohjelmaan sovelletaan varovaisuusperiaatetta. Tämä tarkoittaa, että tehosterokotetta suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille", Breitensten sanoi.

Viranomainen selittää verkkosivuillaan myös, että perussarjaa ei tarjota enää alle 18-vuotiaille: "1.7.2022 lähtien alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ei ole enää mahdollista saada ensimmäistä rokotetta, ja 1.9.2022 lähtien heidän ei ole enää mahdollista saada toista rokotetta." Rokotusta tarjotaan kuitenkin "hyvin rajalliselle määrälle" lapsia, joilla on suuri riski sairastua vakavasti, "lääkärin tekemän tapauskohtaisen arvion perusteella".

Breitenstein selitti, että päätös tehtiin, koska tietojen mukaan "alle 50-vuotiaalla väestöllä oletetaan olevan merkittävä vastustuskyky sekä aikaisempien tartuntojen että aikaisempien rokotusten perusteella" ja koska harvoilla alle 50-vuotiailla on riski sairastua vakavaan tautimuotoon.

Image
Terveydenhuollon työntekijä valmistelee Modernan Covid-19-tehosterokotetta Toulousen rokotuspisteenä käytetyssä messukeskuksessa 9.12.2021. ( AFP / GEORGES GOBET)

On laajalti todettu, että riski sairastua vakavaan tautimuotoon kasvaa iän myötä. Maailman terveysjärjestö WHO huomioi, että Covid-19 on "usein vakavampi yli 60-vuotiailla", kun taas Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen mukaan "Covid-19:n vakavuus liittyy korkeampaan ikään". BMJ Global Health -lehdessä joulukuussa 2021 julkaistussa systemaattisessa katsaustutkimuksessa todettiin, että vakavan tautimuodon riski kasvaa iän myötä.

Britannia ei ole kieltänyt rokotteita alle 12-vuotiailta

Uudessa MV-lehdessä sanotaan myös, että Britannian rokote- ja immunisaatiotyöryhmä (JCVI) on päättänyt olla enää tarjoamatta koronarokotteita alle 12-vuotiaille lapsille, ja viitataan juttuun, jossa päätöstä kuvataan "kieltona".

AFP osoitti väitteen vääräksi täällä ja selitti, kuinka JCVI:n koronarokotusohjelma 5–11-vuotiaille oli alun perin tarkoitettu kertaluontoiseksi, ja kuinka kyseisen ikäryhmän lapset voivat saada rokotteen, jos he ovat täyttäneet viisi vuotta ennen 1.9.2022. Päätöstä ei ollut muutettu tätä juttua julkaistaessa 27.9.

Rokotukset Suomessa syystalvella 2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa koronarokotteen tehosteannoksia suositellaan kaikille yli 65-vuotiaille sekä nuoremmille riskiryhmäläisille. Tehosteannoksia suositellaan otettaviksi marras-joulukuussa yhdessä influenssarokotuksen kanssa. THL selittää, että "syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille, koska alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan".

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä