Maailman talousfoorumi WEF:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Klaus Schwab pitää puheen WEF:n vuosikokouksessa Davosissa 21. tammikuuta 2020 ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Tekstiä 4 miljardin ihmisen "eliminoimisesta" väitetään virheellisesti Maailman talousfoorumin perustajan kirjoittamaksi

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Marraskuun alussa satoja kertoja jaetussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä väitetään, että Maailman talousfoorumin perustaja Klaus Schwab kirjoitti kirjassaan miljardien tulevan kuolemaan "organisoituihin epidemioihin". Väite on epätosi: katkelma on poimittu toisen kirjailijan kirjoittamasta salaliittokirjasta - ei Schwabin kirjasta, joka käsittelee suunnitelmia talouden elvyttämiseksi koronapandemian jälkeen.

"Pääministerimme oppi-isän Schwabin kirjasta ote", kirjoitetaan 7. marraskuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivitystä on jaettu yli 300 kertaa.

Päivityksessä on kuvakaappaus suomeksi käännetystä katkelmasta, jonka väitetään olevan peräisin Klaus Schwabin heinäkuussa 2020 julkaistusta kirjasta "Covid-19 The Great Reset".

"Vuoteen 2050 mennessä vähintään 4 miljardia 'hyödytöntä-syömäriä’ pitää eliminoida, siihen tarkoitetuilla rajoitetuilla sodilla, nopeasti-tehoavilla kuolettavilla sairauksilla, organisoiduilla epidemioilla ja nälänhädällä", tekstissä sanotaan.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 8.11.2021)

AFP tarkisti saman väitteen heinäkuussa 2021, kun se levisi Uudessa-Seelannissa.

Professori Klaus Schwab on Maailman talousfoorumi WEF:n perustaja ja puheenjohtaja. WEF on kansainvälinen järjestö, joka ajaa globalisaatiota ja vapaakauppaa. Pääministeri Sanna Marin puolestaan valittiin maaliskuussa 2020 Young Global Leaders-listalle, joka on WEF:n alle 40-vuotiaiden vaikutusvaltaisten ihmisten yhteisö.

Schwabin kirja on saanut nimensä WEF:n aloitteesta, jolla pyritään elvyttämään koronapandemian kurittamaa maailmantaloutta. Aloite on joutunut salaliittoteoreetikoiden kohteeksi, jotka väittävät sen verhoavan piilotettuja tavoitteita väestön vähentämiseksi, AFP kertoi toukokuussa.

Väite on kuitenkin epätosi: kyseistä katkelmaa ei löydy Schwabin kirjasta.

AFP selvitti, että kyseinen teksti esiintyy vuonna 1992 ilmestyneessä kirjassa "Conspirators' Hierarchy: The Story of the Committee of 300". Kirjassa käsitellään salaliittoteoriaa, jonka mukaan pieni ryhmä ihmisiä kontrolloi kaikkia maailman tapahtumia.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA julkaisi kirjan kun se vuonna 2011 löytyi Osama bin Ladenin asunnosta Pakistanista muiden asiakirjojen joukosta.

Vuonna 1992 julkaistussa kirjassa katkelman väitetään niin ikään virheellisesti olevan peräsiin englantilaisen kirjailijan H. G. Wellsin kirjasta The Open Conspiracy: Blueprints for a World Revolution.

Wellsin kirjasta, joka on löydettävissä verkossa, ei kuitenkaan hakusanoilla löytynyt kyseistä katkelmaa.

WEF:n tiedottaja vahvisti jo 6. heinäkuuta AFP:lle, että harhaanjohtavissa somepäivityksissä mainittu katkelma "ei ole osa professori Schwabin kirjaa The Great Reset".

Koronapandemian aikana Schwab on joutunut laajalti virheellisen tiedon kohteeksi.

AFP kertoi marraskuussa 2020, kuinka salaliittoteoreetikot väittävät, että "Great Reset" on maailman eliitin suunnitelma ihmiskunnan alistamiseksi. AFP on myös tarkistanut virheellisiä somepäivityksiä, joiden mukaan Schwab on Rothschild-suvun jäsen.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19