
Italia ei ole korjannut koronakuolemien määräksi 3783
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 29. lokakuuta 2021 15:31
- Päivitetty 17. marraskuuta 2021 13:54
- Lukuaika: 3 minuuttia
- Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Italia korjasi Koronaan kuolleiden tilastoja. 130 000 kuollutta olikin itseasiassa tarkkaan laskien 3783", lukee 24. lokakuuta 2021 julkaistussa Twitter-päivityksessä. Kuvakaappausta päivityksestä on jaettu Facebookissa yli 400 kertaa lokakuussa (esim. täällä ja täällä).
Päivityksessä on linkki roomalaisessa Il Tempo-sanomalehdessä 21. lokakuuta 2021 julkaistuun artikkeliin, jossa käsitellään ISS:n 19. lokakuuta 2021 julkaisemaa raporttia.

Artikkelissa väitetään, että ISS:n julkaiseman raportin mukaan vain 2,9 prosenttia helmikuun 2020 lopun jälkeen rekisteröidyistä koronakuolemista voidaan laskea koronaviruksen aiheuttamiksi kuolemantapauksiksi.
Kirjoittajan mukaan loput kuolemat eivät aiheutuneet koronaviruksesta, koska heillä oli taustalla muita perussairauksia. Näin ollen, kirjoittaja toteaa, raportissa mainituista 130 468:sta koronakuolemasta vain 3 783 johtui itse viruksesta.
Italian terveysviranomaiset kiistävät väitteen
Tämä on kuitenkin virheellinen tulkinta raportista.
"Jutun kirjoittaja väitti, että vain 2,9 prosenttia koronatestissä positiivisen tuloksen saaneista kuolleista oli todella viruksen tappamia. Tämä on täysin väärin", ISS:n tiedottaja kertoi AFP:lle 2. marraskuuta 2021.
ISS kiisti sosiaalisessa mediassa leviävät väitteet lehdistötiedotteessa 25. lokakuuta 2021.
❌Non è vero che solo il 2,9% dei #decessi attribuiti al #Covid19 è dovuto al virus
— Istituto Superiore di Sanità (@istsupsan) October 25, 2021
➡️Leggi le precisazioni sulle principali #fakenews relative all'ultimo Report decessi https://t.co/7mIa5kmDf3pic.twitter.com/zaMWtY5dUy
"2,9 prosentin prosenttiosuus, joka on raportoitu myös aiemmissa julkaisuissa, viittaa SARS-CoV-2-positiivisina kuolleiden potilaiden prosenttiosuuteen, joilla ei ollut muita diagnosoituja sairauksia ennen tartuntaa", tiedote jatkuu.
Il Tempo-lehden artikkeli esittää harhaanjohtavasti, että vain nämä perussairauksista vapaat potilaat voidaan laskea koronaviruksen aiheuttamiksi kuolemantapauksiksi Italiassa.
Helsingin yliopiston geriatrian professori Timo Strandberg huomauttaa, että on tärkeä erotella peruskuolinsyy ja väliton kuolinsyy, kun lasketaan koronakuolleiden määrää.
“Korona olisi se peruskuolinsyy, jos ei ole mitään muita sairauksia. Mutta sitten jos on muita sairauksia, niin se voi tietysti olla välitön kuolinsyy”, Strandberg kertoi AFP:lle 29. lokakuuta 2021.
Italian terveysviranomaiset toteavatkin, että koronan aiheuttamat komplikaatiot muodostavat suurimman osan välittömistä kuolinsyistä.
"Kuolintodistusten perusteella laaditut Italian kansallisen tilastokeskuksen ISTAT:n ja ISS:n yhteiset raportit osoittavat, että COVID-19 on suoraan vastuussa kuolemasta 89:ssä prosentissa positiivisen SARS-CoV-2-testin saaneiden henkilöiden kuolemantapauksista", lehdistötiedotteessa todetaan.
ISS:n mukaan perussairauksista kärsivät lasketaan edelleen koronakuolematilastoihin Italiassa.
"Yksi tai useampi liitännäissairaus on riskitekijä koronalle, mutta vaikka potilaalla olisi kaksi tai useampia aiempia sairauksia, esimerkiksi verenpainetauti, diabetes tai liikalihavuus, virus on yhä vastuussa itse kuolemasta", ISS kertoi AFP:lle 2. marraskuuta 2021.
Olisivatko potilaat kuolleet joka tapauksessa?
Il Tempo-lehden artikkelin kirjoittaja esittää, että useammasta sairaudesta kärsivät potilaat olisivat kuolleet pian joka tapauksessa, riippumatta koronapandemiasta.
Strandberg kuitenkin huomauttaa, että koronavirus tappaa myös 50-60-vuotiaita potilaita, joilla saattaisi olisi vielä kymmeniä vuosia elinaikaa jäljellä:
“Vaikka voi olla sairauksia, niin niiden sairauksien kanssa hyvinkin eläisi vielä 10-20 vuotta.”
Krooniset sairaudet ovat lisäksi yleisiä italialaisilla vanhuksilla. ISTAT:n mukaan noin 85 prosentilla yli 65-vuotiaista italialaisista on vähintään yksi krooninen sairaus, ja 52 prosentilla on kolme tai enemmän.
Sairaudet puolestaan lisäävät riskiä kuolla koronaan.
“Kun tiedetään, että korona vaikuttaa verisuoniin, pahentaa verisuonitilannetta, niin jos on jo valmiiksi verisuonet huonossa kunnossa, niin sellaiset henkilöt ovat sitten alttiimpia”, Strandberg selittää.
Väite, jonka mukaan Italia olisi korjannut koronakuolemia koskevia tilastoja, on väärä. Raportin julkaisuhetkellä 5. lokakuuta 2021 Italiassa oli pandemian alusta lähtien kuollut 130 468 koronapositiivista ihmistä. Lokakuun 26. päivään 2021 mennessä kuolleiden määrä on noussut lähes 132 000:een, AFP uutisoi.
Maaliskuusta 2020 lähtien Italiassa on todettu myös yksi maailman korkeimmista ylikuolleisuusluvuista väestömäärään suhteutettuna.
"Esimerkiksi kansallinen tilastokeskuksemme ISTAT rekisteröi vuonna 2020 yli 100 000 ylimääräistä kuolemantapausta pandemian vuoksi", ISS kertoo.

Heinäkuussa AFP vahvisti vastaavanlaisen väitteen liittyen Portugalin koronatilastoihin. Sosiaalisessa mediassa väitettiin virheellisesti, että portugalilainen tuomioistuin olisi korjannut koronakuolemien määräksi 152 ihmistä 17 000:n sijaan.
17. marraskuuta 2021 Artikkelissa viitattiin virheellisesti Il Tiempo-sanomalehteen. Sanomalehden oikea nimi on Il Tempo.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä