Portugalilaisen tuomioistuimen asiakirjassa ei viitata kaikkiin koronakuolemiin Portugalissa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Facebookissa on jaettu linkkiä artikkeliin, jonka mukaan portugalilainen tuomioistuin linjasi 17 000 ihmisen sijaan vain 152 ihmisen kuolleen Portugalissa koronavirukseen. Linkkiä on jaettu tuhansia kertoja kesä-heinäkuun aikana. Väite on kuitenkin epätosi: tuomioistuimen asiakirja koskee vain oikeusministeriön ilmoittamia koronakuolemia. Suurin osa kuolemista ilmoitetaan terveysministeriön kautta.

"17000 kuollutta olikin sitten 152 kun ruvettiin oikeasti selvittämään kuolinsyitä. Näitä lisää kiitos! Ei mitään syytä kuvitella, että muualla tilanne olisi toinen. Linkki alla", kirjoitetaan 30. kesäkuuta julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Kirjoittaja on julkaissut päivityksen kommenteissa linkin America’s Frontline Doctors-verkkosivuston artikkeliin. AFP on myös aiemmin tarkistanut "Amerikan etulinjan lääkäreiksi" itseään nimittävän ryhmän väitteitä koronapandemiaan liittyen.

Linkkiä artikkeliin on jaettu Facebookissa yli 8 000 kertaa Crowdtangle-työkalun mukaan. Väite on levinnyt myös esimerkiksi espanjaksi, ranskaksi ja italiaksi. Suomeksi väitettä on jaettu yhteensä satoja kertoja (esimerkiksi täällä ja täällä).

Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä (otettu 8.7.2021)

America’s Frontline Doctors-verkkosivuston artikkelissa viitataan asiakirjaan, jossa kuvataan Lissabonin piirin hallintotuomioistuimen prosessia 525/21.4BELSB. Asiakirjan päiväys on 19. toukokuuta 2021.

Lissabonin hallintotuomioistuimen asiakirja on myös linkitetty sivustolle kokonaisuudessaan. Asiakirjassa viitataan kuolemantapauksiin, jotka ovat Portugalin oikeusministeriön alaisuudessa työskentelevien lääkäreiden varmentamia oikeuslääketieteellisen instituutin (INMLCF) kautta.

Artikkelissa siteerataan kohtaa asiakirjasta, jossa mainitaan Portugalissa olevan 1.1.2020-18.4.2021 välisenä aikana kirjoitettu 152 kuolintodistusta koronaviruksen vuoksi.

Kuvakaappaus America's Frontline Doctors-verkkosivulta (otettu 12.7.2021)

Asiakirjan 13. sivulla todetaan portugaliksi näin:

"Analysoituamme SICO-tietokannan 01-01-2020 ja 04/18/2021 väliseltä ajalta olemme toistaiseksi pystyneet todentamaan seuraavat jakaumat: Vuosina 2020 ja 2021 oikeusministeriön (INMLCF) alaisuudessa työskentelevät lääkärit kirjoittivat 152 kuolintodistusta, joissa kuoleman perussyy oli COVID-19 seuraavan jakauman mukaisesti: 152 kuolintodistuksesta 132 kuolemassa perussyy oli U071 (COVID 19-virus tunnistettu) ja 20 kuolemassa perussyy oli U072 (COVID-19 ei tunnistettu laboratoriossa)."

Tunnus U07.2 tarkoittaa koronatapauksia, jotka ovat tunnistettu esimerkiksi kliinisen diagnoosin perusteella ilman laboratoriotunnistusta.

INMLCF, johon asiakirjassa viitataan, on virasto, jonka tehtäviin kuuluu "tehdä yhteistyötä tuomioistuinten, julkisen ministeriön [syyttäjänviraston] ja rikospoliisin elinten sekä muiden oikeusjärjestelmän hallintoon osallistuvien palveluiden ja yksiköiden kanssa, suorittaa tutkimuksia ja oikeuslääketieteellisiä testejä, joita niiltä on pyydetty”, virasto kirjoittaa verkkosivuillaan.

Kyseessä vain oikeusministeriön ilmoittamat tapaukset

AFP yritti varmistaa asiakirjan aitouden Lissabonin piirin hallintotuomioistuimessa, mutta ei päässyt käsiksi kyseiseen asiakirjaan.

Portugalin oikeusministeriö kertoi kuitenkin AFP:lle, että Facebook-päivityksen linkkaama asiakirja ei ole ristiriidassa maan virallisten tilastojen kanssa.

Ministeriö vahvisti AFP:lle, että 18. huhtikuuta 2021 mennessä Portugalin terveydenhuollon pääosaston (DGS) rekisteröintiryhmä oli todella vahvistanut 152 koronaan liittyvää kuolintodistusta, jotka olivat oikeusministeriön valvonnassa työskentelevien lääkäreiden tekemiä.

Oikeusministeriön mukaan suurimman osan DGS:n rekisteröimistä kuolintodistuksista tekevät kuitenkin terveysministeriöön sidoksissa olevat lääkärit - eivät oikeusministeriön palveluksessa olevat lääkärit.

“Mitään ristiriitaisuutta ei havaittu. Samaan päivään, eli 18.4.2021, mennessä oli rekisteröity yhteensä 16 945 koronan aiheuttamaa kuolemaa”, oikeusministeriö kertoo AFP:lle.

Oikeusministeriön mukaan heidän valvonnassaan toimivien lääkäreiden suorittamat oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset tehdään “väkivaltaisen kuoleman tai tuntemattoman kuolemansyyn yhteydessä.”

“Toisin sanoen oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten tarkoituksena on tukea rikostutkintaa, eikä niitä suoriteta pääsääntöisesti", oikeusministeriö selittää.

Koronatilastot kootaan eri järjestelmään

Viralliset tiedot koronan esiintyvyydestä Portugalissa kokoaa ja julkaisee DGS, joka käyttää monia eri tietokantoja epidemiologiseen valvontaan ja seurantaan. DGS toimii terveysministeriön yhteydessä ja virastolla on hallinnollinen toimivalta.

Yksi DGS:n käyttämistä lähteistä on Portugalin kansallinen epidemiologinen seurantajärjestelmä Sinave, joka tuottaa tietoja vahvistetuista koronatapauksista.

Portugalin kuolemantapaukset puolestaan rekisteröidään vuonna 2014 perustetun SICO kuolintodistusjärjestelmän kautta, johon on koottu kaikki maan kuolleisuutta koskevat tilastot.

"SICO on Portugalin kuolleisuustietojärjestelmä, joka perustuu lääkäreiden ammattinsa harjoittamisen yhteydessä tekemien kuolintodistusten sähköiseen rekisteröintiin voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti", laitos kertoo verkkosivuillaan.

Kaikkien Portugalin lääkäreiden on käytettävä SICO-järjestelmää. Tämä tarkoittaa sitä, että DGS:n hallinnoima tietokanta sisältää kaikki lääkäreiden antamat kuolintodistukset, eikä pelkästään esimerkiksi oikeusministeriön INMLCF:n kautta saapuneet kuolintodistukset.

America’s Frontline Doctors-verkkosivuston siteeraama asiakirja koskee hakijoiden (joiden nimet ovat asiakirjassa piilotettu) pyyntöä tuomioistuimelle, jonka mukaan DGS:n tulisi antaa hakijoiden käyttöön "joukon raportteja, lausuntoja ja tieteellisiä julkaisuja, jotka liittyvät koronaan."

Asiakirjassa ei kuitenkaan missään kohdassa väitetä, että mainitut 152 kuolemaa kattaisivat kaikki Portugalissa rekisteröidyt koronaviruksen aiheuttamat kuolemantapaukset.

DGS ja terveysministeriö (jotka mainitaan asiakirjassa “vastaajina”) viittaavat yksinomaan kuolintodistuksiin, jotka INMLCF on kirjoittanut. Hakijoiden pyyntö koski nimenomaan "tietoja/raporttia SARS-CoV2-infektion aiheuttamien kuolemantapausten määrästä Portugalissa pandemian alusta lähtien, kun kuolinsyy on objektiivisesti ja oikeudellisesti todistettu ruumiinavauksen avulla."

Portugalin koronatilanne

DGS:n raportin mukaan Portugalissa oli 13. heinäkuuta 2021 mennessä kirjattu 17 164 kuolemantapausta koronavirukseen liittyen pandemian alusta lähtien.

Vuoden 2021 alussa Portugalissa kirjattiin Euroopan korkein kuolleisuusaste koronaviruksen osalta.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) tammikuun 2021 viimeisellä viikolla antamien tietojen mukaan Portugalissa oli kirjattu 362,9 koronaan liittyvää kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohti. Päivittäisten tapausten määrä alkoi laskea vasta helmikuun puolivälissä.

Heinäkuun 1. päivänä 2021 Portugalin hallitus määräsi jälleen ulkonaliikkumiskiellon maan 45 kuntaan sen jälkeen, kun tapausten määrä oli edellisellä viikolla lisääntynyt.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19