Covid-19 pikatesti Saint-Andren sairaalassa Bordeaux'ssa 20. lokakuuta 2020 ( AFP / Philippe LOPEZ)

Video väärin tehdystä koronatestistä antaa harhaanjohtavan kuvan testien tarkkuudesta

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 4. tammikuuta 2022 16:21
  • Päivitetty 4. tammikuuta 2022 16:27
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Joulukuun lopun jälkeen yli neljä tuhatta kertaa muutaman päivän aikana jaetulla suomenkielisellä videolla esitetään, että koronan pikatesti antaa positiivisen tuloksen tavallisesta hanavedestä. Vastaavia videoita on jaettu ympäri maailman todisteena siitä, että testit olisivat epäluotettavia. Testin valmistaja kuitenkin kertoo, ettei testiä ole suunniteltu veden analysoimista varten. Lisäksi AFP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan pikatestien virheelliset positiiviset tulokset ovat harvinaisia. Tutkimusten mukaan väärien positiivisten tulosten osuus on alle prosentti.

"Kyllä se nyt vaan niin on, että vedelläkin on korona", lukee Facebookissa 30. joulukuuta 2021 julkaistun videon kuvauksessa. Videota on jaettu Facebookissa muutamassa päivässä yli 4000 kertaa.

Noin kolmen minuutin videolla suoritetaan koronan pikatesti hanavedelle. Testin väitetään olevan positiivinen, ja sosiaalisen median käyttäjät ovat tulkinneet videon osoittavan testien olevan epätarkkoja.

"Nyt on pikatestillä hanavedestä löydetty koronaa Suomessa. Muistanko väärin, että testiä väitettiin luotettavaksi", Twitter-käyttäjä kirjoittaa ja viittaa Facebookissa jaettuun videoon.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavasta Facebook-päivityksestä (otettu 4.1.2022)

Samanlaisia kokeita, joissa pikatestien tarkkuus on kyseenalaistettu testaamalla hanavettä, on esiintynyt ympäri maailman. AFP on tarkistanut lähes identtisiä videoita Yhdysvalloissa, Romaniassa, Alankomaissa, Serbiassa ja Unkarissa,

Videolla näkyvä testi on Panbio™ Covid-19 Ag pikatesti, jonka on valmistanut yhdysvaltalainen lääkealan yritys Abbott.

Videolla näytteenottoputki täytetään hanavedellä, jonka jälkeen vettä tiputetaan testilaitteeseen. Muutaman minuutin kuluttua testissä väitetään näkyvän kaksi viivaa, mikä tarkoittaa testin olevan positiivinen. Videon huonon laadun vuoksi viivoja on kuitenkin vaikea havaita varmuudella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuitenkin toteaa verkkosivuillaan, että nykytiedon perusteella koronavirus ei leviä juomaveden välityksellä.

Myös Helsingin yliopiston dosentti Anu Jääskeläinen epäilee videolla havaittua ilmiötä.

Jääskeläinen kertoi AFP:lle, että videolla ei esimerkiksi käytetä valmistajan antamaa puskurinestettä. Valmistaja kertoo sivuillaan, että riittämätön määrä puskuriliuosta voi johtaa virheelliseen testitulokseen. Liuoksella varmistetaan, että nesteen pH-arvo on oikea.

Image
Kuvakaappaus Abbott Panbio-pikatestin käyttöohjeista (otettu 4.1.2022)

Jääskeläinen huomauttaa myös, että näytteenottoputki on välillä pois kuvasta, jolloin katsoja ei voi tietää, onko kyseessä todellakin koko ajan sama putki.

Kun vastaavanlaisia videoita levisi muilla kielillä, AFP oli 28. kesäkuuta 2021 yhteydessä testin valmistajaan Abbottiin. Yhtiön tiedottaja kertoi, että testiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi “veden tai muiden elintarvikkeiden tai nesteiden kanssa."

"Kun sitä käytetään tarkoitetulla tavalla, se on erittäin tarkka testi, joka auttaa havaitsemaan COVID-19:n kaikkialla maailmassa ja voi merkittävästi parantaa tartuntojen hallintaa -- Väärän tiedon levittäminen ja lääkinnällisen tuotteen tahallinen väärinkäyttö pandemian aikana on harhaanjohtavaa ja vastuutonta", Abbottin tiedottaja selitti.

Vaikka mikään mikrobiologisen diagnostiikan testi ei ole 100% oikeassa jokaisella testikerralla, SARS-CoV-2-pika-antigeenitestien tarkkuus on yleisellä tasolla sangen hyvä, Jääskeläinen kertoo. Tarkkuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, kuinka hyvin testi tunnistaa oikein negatiiviset tulokset.

Herkkyys voi sen sijaan Jääskeläisen mukaan vaihdella.

"Eli väärät positiiviset ovat harvinaisia, väärät negatiiviset eivät niinkään. Videon esimerkissä on kyse väärästä positiivisesta (vesi antaa pos tuloksen), tai siis olisi, jos videolla näkyisi että putki todella on koko ajan vesiputki ja että testi olisi tehty oikein", Jääskeläinen kertoo.

Journal of Infection-tiedelehdessä maaliskuussa 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan Abbottin Panbio-pikatestin väärien positiivisten tulosten määrä oli 2 väärää tulosta 1222 tuloksen joukossa (0,1%).

Jääskeläinen oli lisäksi yksi huhtikuussa julkaistun tutkimuksen kirjoittajista, jossa tutkittiin Panbio-pikatestin ammattilaisversion tarkkuutta. Tutkimuksessa testillä ei havaittu yhtäkään väärää positiivista tulosta.

AFP on tarkistanut vastaavanlaista väärää tietoa myös muista eri nesteistä, joilla on suoritettu koronatestejä. Testejä on suoritettu esimerkiksi oluella, Coca-Colalla, omenasoseella, omenamehulla ja Redbull-energiajuomalla.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä