Kyproksen ja Yhdysvaltain laivasto osallistuvat yhteiseen harjoitukseen Limassolissa Kyproksella 10. syyskuuta 2021 ( AFP / Iakovos Hatzistavrou)

Valeuutinen rahtilaivasta pelastetuista lapsikaupan uhreista leviää verkossa

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 29. joulukuuta 2021 16:14
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: AFP Australia
  • Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Elias HUUHTANEN
Marraskuussa julkaistulla suomenkielisellä somevideolla väitetään, että Yhdysvaltain laivasto teki Kalifornian rannikolla rynnäkön rahtilaivaan, josta pelastettiin 200 lasta. Videon mukaan vinkki vangituista lapsista olisi huhujen mukaan peräisin entisen presidentin Donald Trumpin organisaatiosta. Valeuutinen on kuitenkin peräisin verkkosivustolta, joka kertoo olevansa satiirinen. "Näissä väitteissä ei ole mitään perää", Yhdysvaltain laivaston edustaja kertoi AFP:lle.

"JYMYJUTTU! - US SEALS Erikoisryhmä teki yllätysiskun laivaan josta pelastettiin 200 lasta", lukee 3. marraskuuta 2021 julkaistun YouTube-videon otsikossa.

Videolla on yli 6000 katselukertaa, ja sitä on jaettu yli sata kertaa Facebookissa (esim. täällä ja täällä). AFP tarkisti saman väitteen myös marraskuussa, kun se levisi englanniksi.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 29.12.2021)

YouTube-kanava keskittyy kansainvälisten uutisten kommentoimiseen. AFP on myös aiemmin tarkistanut kanavalla julkaistuja vääriä tietoja.

Sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla käännetään suomeksi englanninkielinen artikkeli, joka julkaistiin alunperin Real Raw News-sivustolla 2. marraskuuta 2021.

"Merivoimien SEAL-joukot tekivät tiistaina ennen aamunkoittoa rynnäkön yhteen sadoista rahtilaivoista, Hongkongin lipun alla purjehtivaan irtolastialukseen nimeltä Morning Star, jotka ovat ankkuroituna Long Beachin edustalla Kaliforniassa, ja pelastivat 200 ulkomaalaista lasta", artikkelissa sanotaan.

Artikkelissa väitetään, että "joku" Floridassa sijaitsevasta Mar-a-Lagon kartanosta toimitti viranomaisille todisteet vangituista lapsista. Kartanon omistaa Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump.

Videon alla näkyvien kommenttien perusteella osa katsojista pitää uutista totena:

Image
Kuvakaappaus YouTubeen ladatun videon kommenttiosiosta (otettu 29.11.2021)

Videolla käydään myös taustoitukseksi läpi suomalaisen valtamedian artikkeleita, joissa käsitellään lasten ihmiskauppaa (artikkelit ovat julkaistu täällä, täällä, täällä ja täällä).

Yhdysvaltain laivasto ja Long Beachin satamaviranomaiset vahvistivat kuitenkin AFP:lle, että Real Raw News-sivuston artikkelissa kuvatut tapahtumat eivät koskaan tapahtuneet.

"Nämä väitteet eivät pidä paikkaansa", Yhdysvaltain laivaston edustaja kertoi AFP:lle 11. marraskuuta 2021.

Long Beachin satamalla ei ollut tietoa väitetystä operaatiosta, sataman tiedottaja kertoi 16. marraskuuta 2021.

Real Raw News kutsuukin itseään satiiriseksi verkkosivustoksi.

"Tämä sivusto sisältää huumoria, parodiaa ja satiiria", sivuston vastuuvapauslausekkeessa kerrotaan. Vastuuvapauslauseke on lisätty sivulle "lainopillisen neuvonantajan kehoituksesta".

WayBackMachine-verkkotyökalun perusteella vastuuvapauslauseke vaikuttaa kuitenkin olevan lisätty vasta huhtikuussa 2021 - useita kuukausia sen jälkeen, kun sivusto alkoi julkaista artikkeleita joulukuun 2020 lopulla.

Real Raw News-sivustolla ei myöskään tehdä selvää eroa sen välillä, mitkä julkaisut ovat totta ja mitkä eivät. Lasten salakuljetukseen liittyvä artikkeli onkin merkitty “uutiseksi.”

AFP on tarkistanut sivustolta peräisin olevia vääriä tietoja useaan otteeseen (täällä ja täällä). Elokuussa AFP tarkisti virheellisen väitteen, jonka mukaan Bill Gates olisi pidätetty mm. lapsikaupasta syytettynä.

Lokakuussa 2021 AFP puolestaan kertoi, miten Real Raw Newsin kaltaisilta sivustoilta peräisin oleva misinformaatio leviää verkossa laajalti satiiriksi verhottuna.

Misinformaatiota tutkivan First Draft-projektin perustaja ja toiminnanjohtaja Claire Wardle totesi lokakuussa, että satiiri- ja parodiakuvauksia saatetaan käyttää tarkoituksellisesti moderoinnin kiertämiseksi somessa.

"Pahat toimijat ja disinformaation välittäjät merkitsevät sisältönsä satiiriksi tietäen hyvin, että se todennäköisesti jaetaan ilman satiirimerkintää", Wardle kertoi AFP:lle.

Viime vuosina esimerkiksi QAnon-salaliittoteorialiike on levittänyt sosiaalisessa mediassa laajalle väärää tietoa lapsikaupasta.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä