Nainen heiluttaa Singaporen lippua Merlion-puistossa Singaporessa 9. elokuuta 2020 ( AFP / Roslan RAHMAN)

Singaporen terveysministeriö ei ole väittänyt, että koronan aiheuttaa viruksen sijaan bakteeri

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 30. marraskuuta 2021 16:24
  • Päivitetty 3. joulukuuta 2021 12:03
  • Lukuaika: 2 minuuttia
  • Teksti: AFP Singapore
  • Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Elias HUUHTANEN
Satoja kertoja muutaman päivän aikana jaetuissa somepäivityksissä väitetään, että Singaporessa tutkijat ovat tehneet maailman ensimmäisen koronapotilaan ruumiinavauksen. Tutkijoiden väitetään havainneen taudin olevan viruksen sijaan bakteeriperäinen. Kyseessä on kuitenkin valeuutinen, joka on kiertänyt sosiaalisessa mediassa jo viime vuodesta lähtien: Singaporen terveysministeriö on kiistänyt väitteet. Ensimmäinen koronapotilaan ruumiinavaus tehtiin tammikuussa 2020 Kiinassa. Asiantuntijoiden ja terveysviranomaisten mukaan koronan aiheuttaa virus, eivät bakteerit.

"Yksityiskohtaisen tutkimuksen jälkeen on havaittu, että Covid-19 ei ole olemassa viruksena, vaan bakteerina, joka on altistunut säteilylle ja aiheuttaa ihmisen kuoleman verihyytymien kautta", lukee 29. marraskuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivityksen mukaan väite tieto on peräisin Singaporen terveysministeriöltä.

Tekstiä on jaettu Facebookissa yli 200 kertaa suomeksi (esim. täällä, täällä ja täällä). Päivitys on sanatarkka käännös valeuutisesta, jonka AFP tarkisti jo elokuussa 2021 englanniksi. Väitettä on jaettu tuhansia kertoja myös tšekiksi.

Samasta valeuutisesta liikkuu myös lähes identtisiä versioita, joissa tutkimuksen väitetään tapahtuneen Italiassa (unkariksi ja ranskaksi), Venäjällä ja Saksassa.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 30.11.2021)

Ensimmäinen koronapotilaan ruumiinavaus

Ensimmäinen koronaruuminavaus tehtiin 85-vuotiaalle kiinalaiselle miehelle helmikuussa 2020, kerrotaan kiinalaisessa tutkimusraportissa.

Singapore puolestaan raportoi kahdesta ensimmäisestä koronakuolemasta 21. maaliskuuta 2020, The Straits Times kertoo.

Singaporen terveysministeriö totesi 7. kesäkuuta 2021 vastauksena sosiaalisessa mediassa leviäviin valeuutisiin, että väite ei pidä paikkaansa. Ministeriön mukaan Singapore ei ole suorittanut kuvattua ruumiinavausta.

Koronan aiheuttaa virus

Asiantuntijat ja kansainväliset terveysjärjestöt, kuten Maailman terveysjärjestö WHO, ovat lisäksi todenneet, että koronan aiheuttaa virus, ei bakteeri.

Terveysviranomaiset Singaporessa sekä muissa maissa - kuten Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Suomessa - ovat yhtä mieltä siitä, että taudin aiheuttaa SARS-CoV-2-virus.

Myös tieteellinen tutkimus eri maissa, kuten Suomessa, Australiassa, Italiassa ja Ranskassa, tukee näkemystä.

Tästä johtuen antibiootit eivät paranna tautia, mutta niitä voidaan WHO:n mukaan antaa koronapotilaille samanaikaisten bakteeritartuntojen ehkäisemiseksi.

WHO:n maailmanlaajuisen tartuntatautivalmiuden johtaja Sylvie Briand toteaa alla olevalla videolla näin:

"Antibioottien käyttö koronan hoitoon ei auta, koska kyseessä on virus eikä bakteeri. Mutta olemme havainneet joillakin sairaalahoidossa olevilla potilailla, että heille on annettu antibiootteja. Ei koronataudin hoitamiseksi vaan muiden bakteerien aiheuttaman superinfektion estämiseksi, koska jotkut ihmiset ovat todella hauraita, ja pelkäämme, että koronan lisäksi he voivat saada myös toisen bakteeri-infektion."

Aspiriini koronan parannuskeinona?

Virheellisessä Facebook-päivityksessä väitetään myös, että Singaporen terveysministeriö suosittelee koronapotilaille aspiriinia ja imromacia.

Päivityksen mukaan tämän seurauksena “potilaat alkoivat toipua ja heidän terveytensä alkoi kohentua.”

Terveysministeriö kuitenkin kiisti väitteen 15. kesäkuuta antamassaan lausunnossa. Ministeriön mukaan väitteet ovat "vääriä" eivätkä ne ole peräisin ministeriöstä.

"Aspiriinilla ei ole suoraa vaikutusta COVID-19-virukseen. Jos tunnet itsesi huonovointiseksi, mene ajoissa lääkäriin, jotta sinut voidaan testata ja hoitaa", ministeriö kertoo.

Lisäksi kesäkuussa 2021 julkaistun Recovery-tutkimuksen alustava analyysi osoittaa, että aspiriini ei merkittävästi vähennä koronan vuoksi sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden kuolemanriskiä.

AFP yritti löytää tietoa virheellisessä päivityksessä mainitusta imromac-lääkkeestä. Ainoa maininta löytyi tästä indonesialaisesta faktantarkistuksesta, joka käsittelee samankaltaista valeuutista. Indonesialaisessa versiossa koronan “bakteerialkuperän” löytyminen oli venäläisten tiedemiesten ansiota.

Kaikki muut hakutulokset johtivat loislääke ivermektiiniin, jota ei Singaporen terveysministeriön nykyisten ohjeiden mukaan suositella koronapotilaiden hoitoon. AFP on myös aiemmin tarkistanut virheellisiä väitteitä ivermektiinistä koronalääkkeenä (esim. täällä).

AFP on lisäksi kumonnut useita muita englanninkielisiä somepäivityksiä, joiden mukaan korona olisi bakteeritauti (esim. täällä, täällä, täällä ja täällä).

3. joulukuuta 2021 Tarkennettiin ensimmäisen alaotsikon jälkeen, että ensimmäisestä ruumiinavauksesta kirjoitettiin helmikuussa 2020
2. joulukuuta 2021 Kolmannessa kappaleessa luki, että väitettä oli jaettu puolaksi, mutta todellisuudessa linkki johtaa tšekinkieliseen päivitykseen.
30. marraskuuta 2021 Lisättiin ensimmäiseen lauseeseen puuttuva sana "tutkijat".

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä