Tukholman yliopiston logo yliopiston kampuksella 18. maaliskuuta 2020 ( AFP / Jonathan NACKSTRAND)

Ruotsalaistutkimuksessa, jonka väitetään todistavan koronarokotteiden edistävän syöpää, on havaittu puutteita

Marraskuussa satoja kertoja jaetuissa somepäivityksissä väitetään, että tuoreen ruotsalaisen tutkimuksen mukaan koronarokotteiden piikkiproteiinit voivat tunkeutua ihmisen solujen tumaan. Tämän väitetään heikentävän immuunipuolustusta ja estävän DNA-vaurioiden korjaantumista, mikä puolestaan edistää syövän kehittymistä. Tutkimus ei kuitenkaan tue väitettä: tutkijat selvittivät pelkästään koronaviruksen tuottaman piikkiproteiinin vaikutuksia koeputkessa, ei rokotteen aiheuttamien piikkiproteiinien vaikutuksia ihmiskehossa. Lisäksi Tukholman yliopisto kertoi AFP:lle, että tutkimuksen tekijät ovat vetämässä tutkimuksen takaisin, koska sen laadussa on havaittu puutteita.

"Kauhututkimus Ruotsista: mRNA-rokotteet estää DNA-korjauksen, vahvistaa syövät, aiheuttaa immuunikadon ja kiihdyttää ikääntymisen", lukee Uusi MV-lehti-sivustolla 4. marraskuuta 2021 julkaistun artikkelin otsikossa.

Tutkimuksesta on julkaistu samankaltaisia väitteitä useilla eri verkkosivuilla ja väitettä on jaettu yli viisisataa kertaa suomeksi Facebookissa (esim. täällä). AFP tarkisti väitteen myös kun se levisi saksaksi.

"Jos tutkimus pitää paikkansa, se tarkoittaa sitä, että jokainen mRNA-piikki heikentää immuunipuolustusta ja estää merkittävästi DNA-vaurioiden korjausta. Se taas ruokkii perinnöllisten sairauksien sekä syöpien kehittymistä", Injektiopiikki-sivustolla julkaistussa artikkelissa todetaan.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavasta Facebook-päivityksestä (otettu 29.11.2021)

Ruotsalaistutkimus, jonka kirjoittivat tutkijat Hui Jiang ja Ya-Fang Mei, julkaistiin lääketieteellisessä Viruses-lehdessä 13. lokakuuta. Tutkimus ei kuitenkaan selvittänyt mRNA-rokotteen - jolla pyritään opettamaan immuunijärjestelmä taistelemaan virusta vastaan - tuottamien piikkiproteiinien vaikutusta ihmiskehossa.

Sen sijaan Tukholman ja Uumajan yliopistojen tutkijat selvittivät, miten koronavirus vaikuttaa adaptiiviseen immuunivasteeseen. Tällä tarkoitetaan hankittua immuunivastetta, joka luo muistijäljen tiettyjä patogeeneja vastaan.

Tutkimuksessa löydettiin todisteita siitä, että Sars-CoV-2:n piikkiproteiinit häiritsevät DNA-vaurioiden korjaantumista ja voivat siten haitata adaptiivista immuunijärjestelmää. Koe kuitenkin tehtiin in vitro, eli koeputkessa elimistön ulkopuolella. Näin ollen päätelmien tekeminen piikkiproteiinien vaikutuksesta ihmiselimistössä ei ole suoraan mahdollista.

Rokotusten osalta tutkijat kirjoittavat, että tutkimuksella "saattaa" olla vaikutuksia rokotteissa käytettävien piikkiproteiinien eri tyyppien valintaan. Tutkimuksessa todetaan, että havainnot "viittaavat täyspitkän piikkipohjaisen rokotteen mahdollisiin sivuvaikutuksiin".

Tukholman yliopisto kertoi kuitenkin AFP:lle 22. marraskuuta 2021, että tutkijat ovat ottaneet yhteyttä Viruses-lehteen ja pyytäneet artikkelin vetämistä takaisin.

"Olemme arvioineet tässä artikkelissa esitetyn tutkimuksen ja havainneet puutteita työn laadussa ja tietojen tulkinnassa", Tukholman yliopiston molekyylibiotieteiden laitoksen johtaja Neus Visa sanoo. Yliopisto ei kertonut tarkemmin, mitä puutteita laadussa oli.

Visan mukaan tutkimuksessa ei tehty johtopäätöksiä mRNA-rokotteisiin liittyen.

"Hui Jiangin ja Ya-Fang Mein artikkeli ei todista, että rokotteen tuottamat piikkiproteiinit kaappaavat ihmiskehon DNA:n korjausmekanismin ja muut adaptiivisen immuunijärjestelmän reaktiot", Visa lisää.

Myös Uumajan yliopisto vahvisti, että tutkimusta ollaan vetämässä takaisin. Kliinisen mikrobiologian laitoksen johtaja Anders Sjöstedt kertoi AFP:lle, että hänelle oli ilmoitettu tutkimuksen takaisinvetämisestä.

Tutkimus ei vahvista linkkiä rokotteiden ja syövän välillä

Sosiaalisessa mediassa levinneet artikkelit esittävät, että tutkimuksen mukaan rokotteen piikkiproteiini voi estää DNA:n korjaantumista. Tämä puolestaan voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten syöpään.

Saksan syöpäyhdistys DKG:n tiedottaja kuitenkin kertoi AFP:lle 23. marraskuuta, että tutkimuksen tuloksia ei voida soveltaa rokotuksiin.

"Jotta DNA:n korjaaminen estyisi, kuten kirjoittajat väittävät, piikkiproteiinin on päästävä tumaan."

Ruotsalaistutkimuksen kokeissa käytetty piikkiproteiinin määrä ei myöskään ole verrattavissa rokotuksen jälkeen olkapään lihaksissa hetkellisesti vaikuttavan piikkiproteiinin määrään, DKG:n tiedottaja sanoo.

"Jos syöpä kehittyy DNA:n korjausmekanismin vian vuoksi, kyseessä pitäisi olla pysyvä vika, ei lyhytkestoinen osittainen vika. Tämänhetkisen näytön perusteella koronarokotusten ei siis odoteta johtavan syöpätapausten lisääntymiseen."

Leipzigin yliopiston biokemian professori Annette Beck-Sickinger vahvisti näkemyksen AFP:lle 19. marraskuuta. Beck-Sickinger toteaa, että syövän kehittyminen on pitkä prosessi. Korjausjärjestelmän olisi oltava pysyvästi häiriintynyt, jotta syöpä voisi kehittyä.

"Vaikka minimaalinen määrä piikkiproteiinia pääsisi rokotuksen aikana solun tumaan ja häiritsisi jonkin verran DNA:n korjausta rokotetuissa lihassoluissa toisena päivänä rokotuksen jälkeen, solujen korjaus olisi kunnossa jo kolmantena päivänä, kun piikkiproteiini on hajonnut. Mutta immuunisolut, jotka ovat ensisijaisesti vastuussa syöpäsolujen eliminoinnista, eivät ota piikkiproteiinia lainkaan vastaan, joten sillä ei ole tässä tapauksessa merkitystä."

Saksan syöpätutkimuskeskus DKFZ:n edustaja kertoi AFP:lle 20. lokakuuta, että immuunijärjestelmän täydellinen estyminen voisi todella edistää syövän kehittymistä. Rokotusten yhteydessä näin ei kuitenkaan ole käynyt.

"Tiedossa ei ole kasvaneita tapausmääriä rokotuksen yhteydessä", tiedottaja sanoo.

AFP kysyi elokuussa samankaltaiseen väitteeseen liittyen Alankomaiden syöpäinstituutti AVL:lta asiasta. Instituutin tiedottaja totesi 27. elokuuta näin:

"En ole tietoinen tutkimuksista, jotka osoittaisivat rokoteimmunisaation vaikuttavan kielteisesti immuunivasteeseen syöpäsoluja vastaan. Rokotteiden vaikutusmekanismin perusteella ole myöskään syytä epäillä, että asia olisi näin."

Ei näyttöä rokotteen sisältämän piikkiproteiinin vaarallisuudesta

AFP on jo aikaisemmin tarkistanut virheellisiä väitteitä, joiden mukaan rokotuksen jälkeen syntyvät piikkiproteiinit olisivat vaarallisia (esim. täällä).

Toisin kuin viruksen tuottama piikkiproteiini, rokotuksen seurauksena syntynyt piikkiproteiini ei voi lisääntyä. Lihassolut tuottavat sitä pääosin paikallisesti ja vain lyhyen aikaa, jonka jälkeen elimistö hankkiutuu siitä eroon.

Max Planck -instituutin tutkimusryhmän johtaja Peter Murray kertoi AFP:lle 2. kesäkuuta, että vieraat aineet pääsääntöisesti poistuvat aina elimistöstä.

Poikkeuksia ovat esimerkiksi tietyt elintarvikkeet ja suolistobakteerit. Piikkiproteiini ei kuitenkaan ole yksi näistä poikkeuksista, Murray kertoo.

"Mitä tahansa tapahtuukin, se otetaan kiinni ja poistetaan", Murray selittää.

Myrkyllinen vaikutus saavutetaan vain hyvin suurella määrällä piikkiproteiineja. Tätä ei synny rokotuksen vaikutuksesta.

Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan professori DavidWalt, joka on tutkinut piikkiproteiinien määrää rokotetuissa, kertoi AFP:lle kesäkuussa, että vaikka tietyissä vakavissa infektioissa piikkiproteiinilla voi olla myrkyllisiä vaikutuksia, rokotteet ovat erittäin turvallisia.

"Rokotuksen jälkeen mittaamamme pitoisuudet ovat todella alhaisia, emmekä havainneet täydellisiä piikkejä suurimmalla osalla rokotetuista henkilöistä. Johtopäätöksemme oli, että rokote toimii tarkoitetulla tavalla."

Myös Ulmin yliopistollisen sairaalan virologi Frank Kirchhoff vahvisti asian AFP:lle 11. kesäkuuta:

"En usko, että rokotuksen jälkeen mahdollisesti syntyvän vapaan piikkiproteiinin määrät riittäisivät aiheuttamaan haitallisia sivuvaikutuksia."

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä