Somepäivityksissä väitetään virheellisesti, että lapsia vietiin koronarokotteen takia sairaalaan Tampereella

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 19. elokuuta 2021 10:14
  • Päivitetty 20. elokuuta 2021 10:37
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Elokuussa yli 8000 kertaa muutaman päivän aikana jaetulla videolla väitetään, että Tampereella on viety lapsia ambulanssilla pois sen jälkeen kun lapsille oli annettu koronarokote koulussa. Väite on epätosi: sekä Tampereen kaupunki että Tampereen yliopistollinen sairaala sanoivat, että tarina ei pidä paikkaansa. Lapsilla ei ole havaittu vakavia reaktioita rokotteisiin.

Videota on jaettu Facebookissa yli 8000 kertaa (esim. täällä ja täällä) 18. elokuuta 2021 lähtien, ja katselukertoja videolle on kertynyt yli 200 000. Video on levinnyt myös Twitterissä ja se on ladattu Tokentube.com-sivustolle.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 18.8.2021)

Videolla nainen kuvailee tapahtumia, joiden väitetään tapahtuneen tamperelaisessa koulussa 17. elokuuta 2021:

“Tänään tampereella eräässä koulussa oli opettaja vienyt oppilaat liikuntasaliin piikille -- luokasta 20 oppilasta sai siitä piikistä haittavaikutuksia, ne joutu jäädä lepäämään liikuntasaliin ja osa vietiin ambulanssilla pois. Tää on tapahtunut täällä Tampereella.”

Video julkaistiin alun perin Instagram-tarinana 17. elokuuta 2021. Myöhemmässä tarinassa käyttäjä kertoo kuulleensa tapahtumista ystävänsä kautta, jonka lapsi kävi kyseistä koulua. Käyttäjä ei halunnut paljastaa koulun nimeä suojellakseen ystävänsä yksityisyyttä.

Image
Kuvakaappaus Instagram-päivityksestä (otettu 18.8.2021)

Lisäksi käyttäjä tarkentaa kertomustaan myöhemmässä Instagram-tarinassa:

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Instagram-tarinasta (otettu 18.8.2021)

Tampereen kaupungin kouluterveydenhuollon ylilääkäri Tuire Sannisto kuitenkin kiistää videolla esitetyt väitteet:

"Videon tiedot eivät pidä paikkaansa. Rokotukset ovat käynnistyneet kouluilla sujuvasti. Vakavia rokotusreaktioita ei ole ilmennyt eikä ambulanssia ole kouluilla tarvittu", Sannisto kertoi AFP:lle 18. elokuuta 2021.

Sanniston mukaan osa nuorista on kokenut tavanomaisia rokotustilanteeseen liittyviä reaktioita, kuten pahoinvointia, mutta oireet ovat väistyneet seurannassa.

THL kirjoittaa verkkosivuillaan, että Pfizerin ja Modernan rokotteita on testattu laajasti nuorilla, eikä turvallisuushuolia ole ilmennyt 12-17-vuotiaille. Myyntilupaa edeltäneissä tutkimuksissa raportoitiin aikuisten tapaan pääosin vain lievistä ja ohimenevistä haittavaikutuksista, kuten kuumeesta tai päänsärystä.

Vain hyvin harvinaisissa tapauksissa on raportoitu sydänlihastulehduksesta ja sydänpussitulehduksesta. THL:n mukaan oireet ovat valtaosassa tapauksia olleet samoja kuin sydänlihastulehduksissa yleensä, ja potilaat ovat toipuneet hyvin.

Sairaalan mukaan tarina on keksitty

Tampereen kunta on velvollinen järjestämään kouluterveydenhuollon kaikille alueen kouluille, sekä julkisille että yksityisille. Sannisto kertoo, että mikäli videolla kuvatut tapahtumat olisivat totta, hän olisi kuullut niistä:

"Kouluterveydenhuolto toimii ihan kaikilla Tampereen kouluilla ja tiedämme kyllä ihan kaikkien tilanteen. Ei voi olla mitään sellaista kouluterveydenhuoltoa, joka ei olisi tässä meidän kokonaisuudessa."

Tampereen kaupunki kiisti väitteet lisäksi 18. elokuuta 2021 julkaistussa tiedotteessa:

“Tampereella 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat käynnistyneet sujuvasti kouluilla eri puolilla kaupunkia. Toisin kuin tänään sosiaalisessa mediassa levinneessä huhussa väitetään, rokotuksissa ei ole ilmennyt vakavia rokotereaktioita”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Mikäli rokotusten yhteydessä olisi tarvittu sairaalahoitoa, Sanniston mukaan nuoret olisi viety Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays). Myös Tays kiisti videolla esitetyt väitteet:

"Videon väitteet ovat keksittyjä eivätkä pidä paikkaansa", Tays:n viestintäjohtaja Elina Kinnunen kertoi AFP:lle 18. elokuuta 2021.

Tays kiisti väitteet myös Twitterissä:

Instagram-tarina on sittemmin poistettu. Käyttäjä kertoi myöhemmässä Instagram-tarinassa kärsineensä ahdistuksesta videon saaman negatiivisen reaktion vuoksi. Käyttäjä ei vastannut AFP:n kommenttipyyntöön.

12-15-vuotiaiden rokottaminen aloitettiin Tampereella 16. elokuuta 2021. Suomen koko väestöstä ensimmäisen annoksen koronarokotetta on saanut 69 prosenttia, ja rokotteita on THL:n mukaan annettu yhteensä yli 6 miljoonaa annosta.

20. elokuuta 2021 Lisättiin Instagram-käyttäjän tarkentava Instagram-tarina. Lisäksi jutun otsikkoa ja ensimmäistä kappaletta tarkennettiin.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä