Tässä kuvassa ei ole AstraZenecan koronarokotteen pakkaus vuodelta 2018

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 28. heinäkuuta 2021 15:28
  • Päivitetty 3. elokuuta 2021 12:54
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Facebookissa on heinäkuussa jaettu alle viikon sisällä satoja kertoja kuvaa, jossa näkyy AstraZeneca-koronarokotteen pakkaus, jonka päiväys vaikuttaisi olevan vuodelta 2018. Kuvaa on kuitenkin manipuloitu: päivämäärä on lisätty kuvaan jälkikäteen. AstraZeneca kertoi heinäkuussa AFP:lle, ettei yhtiöllä ollut pakkauksia koronarokotteelle lähes kaksi vuotta ennen pandemiaa vuonna 2018.

“Hän joka meinaa ottaa rokotteen voisi kysyä, että millä tod.näk Astra on paketoinut koronarokotteita jo 2018 kun koko koronasta ei ollut tietoakaan ja sen piti olla täysin ‘uusi virus’”, kirjoitetaan 22. heinäkuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Päivitystä on jaettu heinäkuun aikana alle viikossa kaikkiaan yli 600 kertaa Facebookissa. Tämän lisäksi väite on myös levinnyt englanniksi Twitterissä.

Päivityksessä on julkaistu kuva, jossa vaikuttaisi näkyvän lääke- ja biotekniikkayritys AstraZenecan pakkaus koronarokotetta varten. Kuvan vasemmassa ylänurkassa on päivämäärältä vaikuttava numerosarja 2018.07.15, joka on ympyröity kuvassa punaisella. Päivämäärä tarkottaisi sitä, että yhtiöllä oli pakkaus valmiina jo lähes kaksi vuotta ennen kuin Maailman terveysjärjestö julisti koronapandemian kansainväliseksi kansanterveysuhaksi tammikuussa 2020.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 26.7.2021)

Päivämäärä lisätty jälkikäteen

AFP selvitti kuvan alkuperän käänteisellä kuvahaulla. Haun perusteella kuva vaikuttaa olevan manipuloitu.

Samaa kuvaa AstraZeneca-koronarokotteen pakkauksesta jaettiin jo marraskuussa 2020. Aikaisemmista kuvista, jotka ovat muuten identtisiä Facebook-päivityksen kuvan kanssa, puuttuu päivämäärältä vaikuttava numerosarja kuvan vasemmasta yläkulmasta.

12. marraskuuta 2020 julkaistussa Facebook-päivityksessä on näkyvillä kolme eri kuvaa, joissa näyttää olevan sama rokotepakkaus kuin heinäkuussa 2021 levinneessä kuvassa.

Image
Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 26.7.2021)

“Sain eilen viestin eräältä työntekijältä, joka työskentelee lääkepakkauksia valmistavassa yrityksessä”, päivityksessä kirjoitetaan englanniksi. Myös marraskuussa 2020 jaetussa päivityksessä kyseenalaistettiin aikataulu, jolla pakkaukset olivat valmistettu:

“Rokotteen koostumusta sisältävien pakkausten tuotanto aloitettiin siis jo ennen kuin ilmoitettiin, että rokote oli jo keksitty.”

Myös tämä väite on ilmoitettu virheelliseksi riippumattomien faktantarkistajien toimesta. Reuters kertoi marraskuussa 2020, kuinka kyseisessä Facebook-päivityksessä väitettiin virheellisesti, että rokotepakkausten valmistuksen aloittaminen on todiste pandemian olevan suunniteltu etukäteen.

Marraskuun 2020 ja heinäkuun 2021 päivitysten kuvat rokotepakkauksista ovat lähes identtiset. Molemmissa kuvissa näyttää olevan täsmälleen sama pakkaus ja samat etiketit. Molempien kuvien oikeassa yläkulmassa on esimerkiksi numerosarja 108438/3.

Ainoa eroavaisuus heinäkuussa 2021 jaetussa kuvassa on se, että vasemmassa yläkulmassa on aikaisemmin mainittu päivämäärältä vaikuttava numerosarja. Numerosarja vaikuttaakin olevan lisätty jälkikäteen, sillä sen fontti ja tarkkuus eroavat muusta kuvasta.

Image
Marraskuussa 2020 jaettu kuva vasemmalla ja heinäkuussa 2021 jaettu kuva oikealla (otettu 26.7.2021)

Lisäksi AstraZenecan rokotteen tuotetietoasiakirjassa esitetään koronarokotteen pakkausta koskevat vaatimukset. Kohdassa "viimeinen käyttöpäivä" ilmoitetaan, että pakkauksessa on oltava lyhenne "EXP". Näin ei kuitenkaan ole Facebook-päivityksen kuvassa. Vertailun vuoksi alla olevassa kuvassa viimeinen käyttöpäivämäärä on merkitty oikein, ja EXP-lyhenne näkyy selvästi ennen päivämäärää.

Image
AstraZeneca-rokotetta sisältävä pakkaus Hungaropharma-yhtiön tiloissa Budapestissä Unkarissa 6. helmikuuta 2021 ( POOL / ZOLTAN MATHE)

AFP on myös aikaisemmin tarkistanut väitteitä siitä, että AstraZeneca-koronarokote olisi kehitetty jo ennen pandemiaa. Facebook-päivityksen väite on lisäksi linjassa yleisen salaliittoteorian kanssa, jonka mukaan koronapandemia on lavastettu. AFP on tarkistanut samankaltaisia väitteitä täällä ja täällä.

AstraZeneca kiistää väitteet

AFP oli väitteen tarkistamiseksi yhteydessä myös AstraZeneca-yhtiöön. Yhtiö kiisti väitteet siitä, että koronarokotteen pakkauksia oli valmiina jo vuonna 2018.

“Voin vahvistaa, että AstraZenecalla ei ollut Covid-19-rokotteen pakkauksia vuonna 2018”, AstraZeneca-yhtiön kansainvälisten mediasuhteiden johtaja Kim Blomley kertoi AFP:lle 26. heinäkuuta 2021.

Yhtiö huomauttaa, että rokotteita Iso-Britanniassa valvova lääkkeiden ja terveydenhuollon tuotteiden sääntelyvirasto MHRA hyväksyi yhtiön koronarokotteen vasta joulukuussa 2020.

3. elokuuta 2021 Lisätty punainen rasti virheellisen kuvan päälle (4. kuva)

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä