Tämä video Sucharit Bhakdista sisältää epätosia väitteitä rokotteista ja laumaimmuniteetista
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 26. heinäkuuta 2021 15:40
- Lukuaika: 6 minuuttia
- Teksti: Claire-Line NASS, AFP Ranska
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Elias HUUHTANEN
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Tutkimukset todistavat koronarokote on tarpeeton", lukee 13. heinäkuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä, jonka yhteydessä on julkaistu video. Videolla saksalais-thaimaalainen entinen professori Sucharit Bhakdi esittää väitteitä koronapandemiaan liittyen.
Videota on jaettu sosiaalisessa mediassa tuhansia kertoja useilla kielillä. Heinäkuussa AFP tarkisti Bhakdin väitteet ranskaksi. Linkkiä suomeksi tekstitettyyn versioon videosta on jaettu satoja kertoja (esim. täällä ja täällä).
"Bhakdi vetoaa tuoreisiin tutkimuksiin ja sanoo, että koronarokote on tarpeeton. Tämän videon nähtyäsi sinulla ei ole enää yhtään syytä jäljellä ottaaksesi koronarokotteen", Facebook-päivityksessä lukee.
17-minuuttinen video julkaistiin alun perin 8. heinäkuuta 2021 Odysee-sivustolla. Videon tuottanut Oracle Films kuvaa ryhmäänsä "elokuvantekijöiksi", jotka "välittävät sananvapaudesta". Videon suomeksi tekstitetty versio julkaistiin Tokentube-sivustolla 11. heinäkuuta 2021.
Video on julkaistiin myös YouTube-sivustolla, mutta Oracle Film kertoi Telegramissa videon tulleen poistetuksi "lääketieteellisen misinformaation" takia .
Videolla Bhakdi siteeraa useita tuoreita tieteellisiä julkaisuja väitteidensä tueksi.
"Hyvä uutinen tänään on, että on juuri ilmestynyt tieteellisiä julkaisuja, jotka tekevät lopun koko narratiivista" koronaan liittyen, Bakhdi sanoo videon alussa.
Vaikka Bakhdi ei mainitse siteeraamiaan julkaisuja nimeltä, ne löytyvät videon kuvauksesta Odysee-sivustolla.
Kolme julkaisuista koskee vasta-aineiden esiintymistä mRNA-rokotteen saaneilla henkilöillä. Kyseiset yhdysvaltalaiset tutkimukset ovat julkaistu touko-kesäkuussa 2021 seuraavissa julkaisuissa: Cell, Clinical Infectious Diseases ja PLOS One.
Neljäs artikkeli julkaistiin biolääketieteellisessä EBioMedicine-tutkimuslehdessä. Tutkimusartikkelissa selvitettiin tanskalaisten potilaiden immuunivastetta SARS-CoV-2-infektion vakavuuden perusteella.
Kuka on Sucharit Bhakdi?
Sucharit Bhakdi on eläkkeellä oleva mikrobiologi ja entinen professori Johannes Gutenbergin yliopistossa Saksan Mainzissa, jossa hän aikaisemmin työskenteli mikrobiologian ja hygienian laitoksella.
Bhakdi on myös aikaisemmin esittänyt koronapandemiaa ja -rokotteita koskevia virheellisiä väitteitä, jotka ovat tarkistettu USA Today-uutissivuston, italialaisen Facta-sivuston ja AFP:n toimesta.
Johannes Gutenbergin yliopiston mikrobiologian ja hygienian laitos julkaisi 28. lokakuuta 2020 tiedotteen, jossa laitos "otti etäisyyttä" Bhakdin koronapandemiaan liittyviin näkemyksiin, joita laitos piti "harhaanjohtavina ja jopa valheellisina."
Kustannusyhtiö Goldegg Verlag, joka on julkaissut Bhakdin pandemiaa käsittelevän kirjan otsikolla "Corona unmasked", irtisanoutui Bhakdista 15. heinäkuuta 2021 reaktiona tämän antisemitistisiksi koetuille kannanottoille.
Lisäksi yksi Bhakdin videolla siteeraaman tutkimuksen kirjoittajista kertoi AFP:lle, että Bhakdi on esittänyt epätosia väitteitä koronapandemiaan liittyen:
"Bhakdi on esittänyt SARS-CoV-2:ta koskevia epätosia väittämiä pandemian alusta lähtien ja on yksi saksankielisten maiden rokotevastaisen ja koronan kieltävän liikkeen kantavista voimista", New Yorkissa sijaitsevan ISMMS-laitoksen mikrobiologian professori Florian Krammer kertoi AFP:lle.
Krammer oli mukana kirjoittamassa Cell-julkaisun artikkelia.
Heinäkuussa 2021 julkaistun Facebook-päivityksen videolla Bhakdi esittää useita väitteitä laumaimmuniteetista ja koronarokotteista. AFP on tarkistanut osan Bhakdin esittämistä väitteistä.
Koska SARS-CoV-2 on samanlainen kuin muut koronavirukset, se ei ole muita vaarallisempi - HARHAANJOHTAVA
Yksi Bhakdin esittämistä väitteistä koskee immuniteettia koronavirusta vastaan. Bhakdin mukaan SARS-CoV-2 ei poikkea kovin paljon muista koronaviruksista, joten immuunijärjestelmämme pystyy tunnistamaan viruksen ja reagoimaan infektioon.
"Tähän asti on uskoteltu, että SARS-CoV-2 -virus on niin uusi, että immuunijärjestelmämme ei tunnista sitä, ja siksi, kun tarve ilmenee, immuunijärjestelmämme ei reagoisi ajoissa tuottamalla vasta-aineita, jotka voisivat puolestaan pelastaa henkemme", Bhakdi selittää videolla.
Bhakdin mukaan viimeaikaiset tutkimukset ovat kyseenalaistaneet tämän narratiivin:
"Kävi ilmi, että SARS-CoV-2-virus, ja sen johdannaiset, eivät eroa niin paljon vanhoista, normaaleista koronaviruksista, etteikö immuunijärjestelmä tunnistaisi niitä", hän sanoo.
Covid-19 on todella koronavirus, ja siksi sillä on yhtäläisyyksiä muiden heimon virusten, kuten flunssavirusten, kanssa.
"Ei ole väärin sanoa, että SARS-CoV-2 ei ole kovin erilainen. Se luokiteltiin tähän perheeseen siksi, että sillä on yhtäläisyyksiä", Inserm-tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Frédéric Altare kertoo AFP:lle.
Altaren mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, että immuunijärjestelmä reagoi SARS-CoV-2-infektioon samalla tavalla kuin muihin koronaviruksiin:
"Klassisten flunssavirusten osalta voimme toipua hyvin ilman sairaalaan menoa. SARS-COV-2 on kuitenkin vaarallisuudeltaan hyvin erilainen, mikä käy selvästi ilmi sairaalahoitojen määrästä."
Siinä missä esimerkiksi nuhakuume harvoin on tappava, SARS-COV-2 on aiheuttanut yli 4 miljoonaa kuolemaa ympäri maailman vuoden 2019 lopulta lähtien.
Lähes kaikki ovat jo immuuneja virukselle - HARHAANJOHTAVA
Videolla Bhakdi viittaa kolmeen yllämainittuun yhdysvaltalaiseen tutkimukseen ja esittää, että luontainen immuunijärjestelmä on parempi ratkaisu koronapandemiaan kuin rokote. Tämä on kuitenkin Bhakdin henkilökohtainen näkemys, joka poikkeaa tutkimuksen tekijöiden näkökulmasta:
"Tohtori Bhakdi on oikeassa siinä, että elimistömme voi tuottaa vasta-aineita, joiden avulla tartunnan saaneet henkilöt voivat saada immuniteetin. Tämä kuitenkin tapahtuu monien tartunnan saaneiden henkilöiden vakavan sairauden ja jopa kuoleman kustannuksella", Harvardin yliopiston patologian laitoksen professori David R. Walt sanoo AFP:lle.
Walt oli yksi tutkijoista Clinical Infectious Disease-lehden julkaisussa, johon Bhakdi viittasi videolla. Samaa tutkimusta on tulkittu väärin myös AFP:n aikaisemmissa faktantarkistuksissa.
"Bhakdi ehdottaa, että kaikkien tulisi antaa saada tartunta, mikä johtaisi miljooniin ylimääräisiin kuolemiin ja kärsimykseen. Tutkimuksemme ei tue tällaista ehdotusta. Rokotteiden tiedetään tuottavan paljon voimakkaampi immuunivaste ja tarjoavan pysyvämmän suojan kuin tartunta", Walt lisää.
Bhakdi väittää videolla myös, että "laumaimmuniteetti on jo olemassa ja sitä pidetään lukkojen takana kuin aarretta, mutta se voidaan ottaa käyttöön milloin tahansa."
Laumaimmuniteetilla tarkoitetaan Maailman terveysjärjestö WHO:n määritelmän perusteella "epäsuoraa suojaa tartuntatautia vastaan, joka saavutetaan kun väestö on immuuni joko rokotuksen tai aikaisemman tartunnan kautta kehittyneen immuniteetin ansiosta." Järjestön mukaan sairastumisien ja kuolemien estämiseksi "laumaimmuniteetti koronaa vastaan tulisi saavuttaa suojaamalla ihmisiä rokotusten avulla eikä altistamalla heitä taudille."
Väitteensä tueksi Bhakdi viittaa EBioMedicine-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa seurattiin virustartunnan saaneiden tanskalaisten potilaiden immuunivasteita:
"Tanskalaiset osoittivat, että yli 99 prosentilla kaikista ihmisistä, jotka juoksentelevat ympäriinsä, on tämä aarre aarrekammiossaan", Bhakdi selittää.
Yksi EbioMedicine-tutkimuksen kirjoittajista, Stine Frank Nielsen Århusin yliopiston tartuntatautien tutkimusyksiköstä, kiistää kuitenkin tulkinnan.
"Tutkimuksessamme osoitamme, että osallistujilla on vasta-aineita ja CD8-T-soluvaste sen jälkeen, kun he ovat toipuneet SARS-CoV-2-infektiosta. Emme kuitenkaan voi näiden tietojen perusteella sanoa mitään tämän vasteen suojaavista ominaisuuksista lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Siksi on virheellinen tulkinta antaa ymmärtää, että artikkelissamme esitetty vaste vastaa väestön immuniteettia, ja samoin on virheellistä antaa ymmärtää, että tämä tekee rokotukset tarpeettomiksi", Frank Nielsen sanoo AFP:lle 23. heinäkuuta.
Myös Altare pitää Bhakdin väitettä virheellisenä.
"Me kaikki, lukuun ottamatta immuunipuutteisia ihmisiä, pystymme luomaan näitä vasta-aineita pieninä määrinä, jotta voimme alkaa taistella virusta vastaan. Joskus tämä riittää, mutta vakavissa tapauksissa se ei riitä. Siksi on tärkeää, että immuunijärjestelmää koulutetaan rokotteen avulla", Altare selittää.
Tappajalymfosyytit yrittävät tappaa potilaan rokotuksen jälkeen - EPÄTOSI
Bhakdin mukaan mRNA-rokotteiden on tarkoitus kouluttaa elimistömme solut tuottamaan virusproteiineja, jotka saavat aikaan vasta-aineiden tuotannon, jotka puolestaan kykenevät tuhoamaan viruksen saastuttamat solut. Bhakdin väittää tämän voivan johtaa siihen, että nämä vasta-aineet kääntyvät rokotetun omia virusproteiineja tuottavia soluja vastaan.
"Tappajalymfosyytit alkavat yrittämään tapaa sinua", Bhakdi väittää videolla.
Vaikka tulkinnalla onkin totuuspohja, se on silti Altaren mukaan virheellinen.
On totta, että jos elimistömme solu alkaa tuottaa proteiinia, jota sen ei pitäisi, immuunijärjestelmämme hyökkää sitä vastaan, tutkija selittää.
"Näin toimitaan esimerkiksi syövän kanssa: tuhoamme syöpäsoluja, joita elimistömme ei saisi tuottaa", Altare jatkaa.
mRNA:n periaate on kuitenkin toimia väliaikaisesti. Kuten Euroopan lääkeviraston lehdistötiedotteessa selitetään, "kun henkilölle annetaan rokote, osa hänen soluistaan lukee mRNA:n ohjeet ja tuottaa tilapäisesti piikkiproteiinia."
"Rokotteen mRNA ei jää elimistöön, vaan se hajoaa pian rokotuksen jälkeen", tiedotteessa lukee.
Myös Walt korosti AFP:lle, että rokotteet ovat luotettavia ja tehokkaita koronaa vastaan:
"Hanki rokote. Kolme miljardia annosta on annettu, ja rokotetut henkilöt ovat suojassa vakavilta sairauksilta ja kuolemalta."
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä