Australian terveysministeri Greg Hunt seuraa vierestä, kun potilaalle annetaan AstraZeneca-yhtiön rokotetta Melbournessa 7.4.2021 ( AFP / William WEST)

Australian terveysministeri ei sanonut, että kukaan ei ole kuollut koronaan Australiassa

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 29. kesäkuuta 2021 10:28
  • Päivitetty 29. kesäkuuta 2021 11:00
  • Lukuaika: 3 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Suomenkielistä artikkelia, jonka mukaan Australian terveysministeri myönsi lehdistötilaisuudessa, ettei yksikään koronavirukseen sairastunut ole kuollut Australiassa, on jaettu Facebookissa yli sata kertaa kesäkuun aikana. Väite on epätosi: terveysministerin sitaatti on irrotettu asiayhteydestä. Todellisuudessa ministeri viittasi pelkästään vuoden 2021 tilastoihin, joiden mukaan Australiassa tartunnan saaneiden koronakuolleiden määrä on nolla. Koko pandemian aikana Australiassa on terveysministeriön mukaan ilmoitettu 910 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

“Australian terveysministeri Greg Hunt kohahduttaa nyt lausunnolla, jossa hän myöntää, ettei yksikään koronavirukseen sairastunut ole kuollut Australiassa”, kirjoitetaan Uusi MV-lehti-verkkosivustolla 19. kesäkuuta 2021 julkaistussa artikkelissa.

Artikkeli on linjassa yleisen salaliittoteorian kanssa, jonka mukaan koronapandemia on lavastettu. AFP on tarkistanut samankaltaisia väitteitä täällä ja täällä.

“Nyt kysytäänkin jo kiivaasti, että tiukat koronarajoitukset ja muut toimet ovat perustuneet valheeseen?”, Uusi MV-lehti kirjoittaa. Sivuston mukaan Huntin lausunto “nostattaa voimallisesti syytöksiä valepandemian järjestämisestä.”

Linkkiä sivuston artikkeliin on jaettu Crowdtangle-työkalun mukaan Facebookissa 174 kertaa. Artikkelia on linkattu esimerkiksi täällä, täällä ja täällä. Tämän lisäksi väite on julkaistu myös Uusi Verkkomedia-sivustolla 19. kesäkuuta 2021.

Image
Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä (otettu 28.4.2021)

Uusi MV-lehti-verkkosivu siteeraa Huntin sanoneen lehdistötilaisuudessa näin:

”Samalla kun maailmaa on repinyt yli kahden miljoonan hengen menettäminen COVID:n seurauksena, ei ole yhtään ihmistä Australiassa, joka on saanut COVID-tartunnan ja kuollut.”

Sama sitaatti on levinnyt myös Instagramissa.

Lähteenä Uusi MV-lehti käyttää YouTube-sivustolla 18. kesäkuuta 2021 julkaistua videota. Video on kuitenkin 28. kesäkuuta mennessä jo poistettu sivustolta. Syyksi YouTube ilmoittaa videon rikkoneen yhteisön sääntöjä.

Lause irrotettu asiayhteydestä

Uusi MV-lehti-verkkosivuston sitaatti on oikea käännös Huntin lehdistötilaisuudessa 17. kesäkuuta 2021 antamasta lausunnosta, mutta virkkeen alkuosa on jätetty pois.

Todellisuudessa terveysministeri viittaa pelkästään vuoden 2021 koronakuolemiin, joiden lukumäärä on nolla niiden potilaiden kohdalla, jotka saivat tartunnan Australiassa.

Tiedotustilaisuudessa terveysministeri kertoi maan rokotusohjelman muutoksista. Uusien suositusten mukaan AstraZeneca-koronarokotteella voidaan rokottaa yli 60-vuotiaita sekä rokotukset ikäluokalle 40-59 voidaan aloittaa Pfizer-koronarokotteella.

Terveysministerin kommentit löytyvät litteroituna Australian terveysministeriön verkkosivuilta ja esimerkiksi 7NEWS Australia-televisiokanava on julkaissut tilaisuudesta tallenteen.

Kokonaisesta sitaatista selviää, että Hunt viittasi pelkästään vuoden 2021 tilastoihin Australiassa saaduista tartunnoista. Hunt selittää sitaatissa, kuinka Australian hallitus on seurannut lääketieteen asiantuntijoiden, kuten terveysministeriön pääsihteeri Brendan Murphyn sekä rokotuksia käsittelevän työryhmän, neuvoja pandemian aikana:

“Yksi niistä asioista, joita olemme tehneet koko pandemian ajan, aivan ensimmäisistä päivistä lähtien, jolloin Brendan antoi neuvojaan, on se, että olemme noudattaneet näitä lääketieteellisiä neuvoja. Se on erottanut monin tavoin sen, miksi esimerkiksi tänä vuonna, samalla kun maailma on tuskallisesti menettänyt yli 2 miljoonaa ihmistä koronalle, Australiassa ei ole ollut yhtään ihmistä, joka olisi saanut COVID-tartunnan ja kuollut.”

Sitaatin voi kuulla kokonaisuudessaan 7NEWS Australia-televisiokanavan videolta kohdasta 0:35.

Hunt toistaa väitteensä myös myöhemmin lehdistötilaisuudessa:

“Kuten alussa totesin, maailmassa on virallisesti menetetty yli 2 miljoonaa ihmishenkeä, ja Maailman terveysjärjestön lukujen mukaan jopa 5 miljoonaa, kun otetaan huomioon ne, joita ei ole kirjattu, ja Australiassa ei ole menetetty yhtään ihmishenkeä COVID-tartunnalle tänä vuonna.”

Hunt toisti väitteen myös toisessa tiedotustilaisuudessa seuraavana päivänä:

“Maailmassa, jossa 2 miljoonaa ihmistä on kuollut koronaan tänä vuonna, mutta yhtään ihmishenkeä ei ole menetetty Australiassa saadun koronan vuoksi, lääketieteellisten neuvojen noudattaminen on pitänyt meidät turvassa.”

Australiassa kuollut 910 ihmistä koronavirukseen

Australian terveysministeriö julkaisee verkkosivuillaan tilastoja koronaviruksesta.

Ministeriön mukaan koronapandemian aikana maassa on todettu 28. kesäkuuta mennessä 910 koronakuolemaa. Tartuntoja on kirjattu kaikkiaan 30 528 ja sairaalahoidossa on tällä hetkellä 58 koronapotilasta.

Koronakuolemaksi luokitellaan “kuolema todennäköisessä tai vahvistetussa Covid-19 tapauksessa, ellei selkeää vaihtoehtoista kuolinsyytä, joka ei liity Covid-19-tautiin (esim. vamma), ole havaittavissa.” Kuolemaa ei lasketa koronakuolemaksi, jos potilas toipuu taudista täysin ennen kuolemaa.

Image
Surffaaja kävelee Covid-19-kyltin ohi Sydneyssä 27.6.2021 ( AFP / Steven Saphore)

Myös Maailman terveysjärjestön tilastot vahvistavat Australian koronakuolemien luvuksi 910.

Terveysjärjestön tilastoissa vuonna 2021 vain yksi kuolema on merkitty koronan aiheuttamaksi. Kyseinen tartunta oli kuitenkin saapunut Australian viranomaisten mukaan ulkomailta. ABC News kertoi huhtikuussa, kuinka 80-vuotias australialainen mies oli kuollut saatuaan koronatartunnan Filippiineillä.

Hunt kommentoi tapausta tiedotustilaisuudessa 13. huhtikuuta 2021:

"Ja koska tämä tapaus oli diagnosoitu Australiassa, se on dokumentoitu aivan oikein australialaiseksi kuolemaksi. Se on 910. kuolema Australiassa. Ja vaikka globaalisti kuolleiden määrä lähestyy kolmea miljoonaa, tulee jokaista kuolemaa surra”, Hunt sanoi.

Australiaa on pidetty menestystarinana koronaviruksen hoitamisessa. Tiukkojen liikkumisrajoitusten, rajojen sulkemisen sekä karanteenimääräysten avulla Australia on onnistunut pitämään tartuntamäärät matalina.

Keskiviikkona 23. kesäkuuta Sydneyssä julistettiin uusia liikkumisrajoituksia:

Suomessa, jossa väkiluku on noin viidesosa 25 miljoonan ihmisen Australiaan verrattuna, koronavirustautiin liittyviä kuolemia on tartuntatautirekisteriin THL:n mukaan kirjattu 972. Tiedot ovat päivitetty keskiviikkona 23.6.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä