Dánský záložník Christian Eriksen se rozcvičuje před zápasem Dánsko-Finsko šampionátu UEFA EURO 2020 v Kodani 12. června 2021 AFP / POOL / HANNAH MCKAY

Jalkapallokentälle tuupertunut Christian Eriksen ei ollut saanut koronarokotetta

Facebookissa on kesäkuussa jaettu suomenkielisiä päivityksiä yli 200 kertaa, joissa väitetään pelikentälle tuupertuneen jalkapalloilijan Christian Eriksenin saaneen koronarokotteen kaksi viikkoa ennen ottelua. Väite on kuitenkin epätosi: Inter Milanin seurajohtaja sekä Tanskan jalkapalloliitto vahvistivat, ettei Erikseniä ollut rokotettu. Sairaskohtauksen todellista syytä ei vielä 17. päivä kesäkuuta 2021 tiedetä.

“Pelikentälle tuupertunut ja sydämen pysähdyksen saanut tanskalaispelaaja oli k-rokotettu 12 pvä aiemmin”, kirjoitetaan 13. päivä kesäkuuta julkaistussa Facebook-päivityksessä. Sama väite on julkaistu myös täällä ja täällä.

Päivityksen ohessa julkaistussa kuvassa kerrotaan, että Inter Milanin lääkäri on italialaisen Radio Sportivan haastattelussa vahvistanut Eriksenin olleen rokotettu koronavirusta vastaan.

“Italian jalkapallojoukkueen päälääkäri vahvisti Italian radiossa, että Christian Eriksen sai 31.5.2021 Pfizerin koronarokotteen”, toisessa päivityksessä väitetään.

Image
Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä (otettu 16.6.2021)

AFP tarkisti kesäkuussa myös samanlaisia väitteitä Saksan ja Ranskan sosiaalisessa mediassa.

Erikseniin liittyvät väitteet lähtivät leviämään sosiaalisessa mediassa, kun hän tuupertui yllättäen Tanskan ja Suomen välisen jalkapallon EM-kisojen ottelun aikana lauantaina 12. kesäkuuta 2021.

29-vuotias Eriksen kaatui kesken pelitilanteen 43. peliminuutin kohdalla ja jäi makaamaan maahan elottomana. Erikseniä elvytettiin kentällä noin viisitoista minuuttia ennen kuin hänet kiidätettiin sairaalaan.

Tanskan jalkapalloliitto kertoi kuitenkin 13. päivä kesäkuuta, että Eriksenin tila oli vakaa.

Inter Milan ja Tanskan jalkapalloliitto kiistävät väitteet

Väitteen tarkistamiseksi AFP oli yhteydessä Tanskan jalkapalloliittoon 14. päivä kesäkuuta 2021. Liiton tiedottaja kertoi, että Eriksen ei ollut saanut rokotetta koronavirusta vastaan pelatessaan maajoukkueessa.

"[Tanskan jalkapalloliitto] ei ole rokotuttanut pelaajia. Jos he ovat saaneet rokotteen, niin se on tapahtunut heidän joukkueidensa kautta”, tiedottaja kertoi.

Eriksenin joukkueen Interin Milanin seurajohtaja Giuseppe Marotta puolestaan on sanonut useassa eri lähteessä, että Eriksen “ei sairastanut koronaa eikä häntä ollut rokotettu” (täällä, täällä, täällä, täällä).

Lisäksi Marotta totesi italialaisen Rai-TV:n suorassa lähetyksessä 12. kesäkuuta, että Erikseniä ei oltu rokotettu. Mariotta puhuu Eriksenistä kohdassa 05:50. AFP on myös ollut suoraan yhteydessä Inter Milaniin 14. kesäkuuta, mutta seura ei ole vielä vastannut.

Toisin kuin Facebook-päivityksissä väitetään, Radio Sportiva kertoi Twitterissä 13. kesäkuuta, etteivät hekään ole “koskaan uutisoineet yhdestäkään Inter Milanin terveydenhuollon henkilökunnan lausunnosta liittyen Christian Eriksenin terveydentilaan.”

Myös Saksan maajoukkueen lääkäri Tim Meyer kiisti väitteet Eriksenistä lehdistötilaisuudessa 13. kesäkuuta:

“Ei ole mitään todisteita siitä, että tämä tapaus liittyy mitenkään koronapandemiaan tai rokotuksiin. Tämän olen kuullut lähteiltä”, Meyer totesi (kohta 22:35).

Ristiriitainen tieto liittyen Eriksenin rokotukseen saattaa olla lähtöisin italialaisen La Gazetta-lehden haastattelusta. Inter Milanin lääkäri Piero Volpi oli todennut haastattelussa, että “mestaruuskilpailun alkuun mennessä kaikki tulevat olemaan rokotettuja.”

Volpi tarkoitti kuitenkin Italian A-sarjan mestaruuskilpailuja, ei EM-kisoja.

Sydänkohtauksen syy vielä selvittämättä

Inter Milanin lääkäri Pero Volpi kertoi Italian medialle, että Eriksen tullaan “perusteellisesti tutkimaan“ sairaskohtauksen syyn selvittämiseksi.

“Tärkeintä on, että hän voi hyvin, mutta mistään ongelmista ei ole ollut pienintäkään viitettä. Ei silloin, kun hän oli Tottenhamissa, eikä nyt Interissä. Italiassa tarkastukset ovat todella tiukkoja”, Volpi kertoi Gazetta dello Sport-lehdelle.

“Hän tulee käymään läpi perusteelliset tarkastukset seuraavien päivien aikana”, hän lisäsi.

Eriksen kertoi Instagramissa 15. kesäkuuta 2021 voivansa “olosuhteisiin nähden hyvin.”

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä