Poliisi ei havainnut Elokapina-mielenosoituksen jättäneen jälkeensä roskia

  • Artikkeli on yli vuoden vanha.
  • Julkaistu 22. kesäkuuta 2021 11:51
  • Lukuaika: 4 minuuttia
  • Teksti: Elias HUUHTANEN, AFP Suomi
Sosiaalisessa mediassa on kesäkuussa jaettu päivityksiä yli kaksi tuhatta kertaa, joiden mukaan Elokapina-ympäristöliikkeen mielenosoitus olisi jättänyt jälkeensä suuren määrän roskaa McDonald’s-ravintolan edustalle Mannerheimintiellä. Väite on kuitenkin epätosi: mielenosoituspaikat eivät olleet ravintolan läheisyydessä eikä Helsingin poliisi havainnut mielenosoituksen aiheuttaneen roskaamista.

“Elokapina-elostelijoiden kesäaamujätökset. Kuinka näitä voisi ottaa vakavasti missään asiassa”, kirjoitetaan 21.6.2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivityksen oheen on liitetty kuva Helsingissä sijaitsevan kauppakeskus Forumin McDonald’s-ravintolan edustalta, joka on sotkettu ravintolan roskilla.

“Elokapina, tai mikä nyt olikaan. Vuoden ympäristöteko. Oikeesti hei”, toisessa päivityksessä sanotaan. 

Kuva vaikuttaa olevan peräisin valokuvaaja Niklas Gerkmanin Twitter-päivityksestä, joka on julkaistu kello 5:54 kesäkuun 19. päivä 2021. Elokapinaa ei kuitenkaan mainita päivityksessä.

Väitettä Elokapinan osallisuudesta roskaamiseen on sen sijaan jaettu Facebookissa yli kaksi tuhatta kertaa maanantaihin 22. kesäkuuta mennessä. Sen lisäksi väite on levinnyt myös Twitterissä.

Image
Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä (otettu 21.6.2021)

Elokapina-mielenosoitus Helsingissä

Elokapina-liike aloitti torstaina 17. kesäkuuta mielenilmaisun, jonka osallistujat katkaisivat liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Eduskuntatalon edessä. Liikkeen mukaan paikalla oli noin 200 osallistujaa. 

“Kansalaistottelemattomalla mielenilmaisulla Elokapina vaatii Suomen hallitusta lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian, jotta Suomi ei osallistuisi joukkosurmaan”, liike kirjoittaa verkkosivuillaan.

Britanniassa vuonna 2018 perustettu Elokapina kuvaa olevansa “itseorganisoituva, hajautettu, kansainvälinen ja ulkoparlamentaarinen liike”, joka käyttää “väkivallatonta suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta” tavoitteidensa edistämiseksi.

Liike vaatii verkkosivujensa mukaan, että Suomi julistaa ilmastohätätilan, sitoutuu olemaan hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä sekä perustaa “kansalaisfoorumin” keskustelemaan ilmastoasioista.

Viime lokakuussa liike herätti keskustelua, kun poliisi sumutti Kaisaniemenkadulla Helsingissä liikenteen pysäyttäneitä Elokapina-mielenosoittajia OC-kaasulla.

Helsingin poliisi kertoi sunnuntaina 20. kesäkuuta ottaneensa 117 mielenosoittajaa kiinni Mannerheimintiellä, kun mielenosoittajat eivät noudattaneet poistumiskäskyä. Mielenilmaus on viikonlopun aikana vaihtanut useasti paikkaa. 

Mielenosoituspaikat kaukana Forumista

Facebook-päivityksen kuva on otettu Mannerheimintiellä sijaitsevan Forum-kauppakeskuksen edustalta. Mielenosoitukset eivät kuitenkaan sijainneet kauppakeskuksen läheisyydessä.

Mielenilmaus alkoi 17. kesäkuuta Eduskuntatalon edustalta. Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelun mukaan Eduskunnan edustalta matkaa Forumin katutason McDonald's-ravintolaan on noin puoli kilometriä.

Image
Kuvakaappaus Elokapina-liikkeen Twitter-päivityksestä (otettu 21.6.2021)

Facebook-päivityksen kuvaa edeltävänä iltana mielenilmaus oli lisäksi siirtynyt entistä kauemmaksi Forumista. Helsingin poliisi kertoi Twitterissä perjantaina 18. kesäkuuta kello 20:57, että mielenosoittajat olivat poistuneet Mannerheimintieltä ja siirtyneet Unioninkadulle.

Kello 21:08 Elokapina puolestaan kertoi Twitter-tilillään saapuneensa Unionkadulle.

Image
Kuvakaappaus Elokapina-liikkeen Twitter-päivityksestä (otettu 21.6.2021)

Kuvien perusteella mielenilmaus oli siirtynyt Unioninkadun pohjoispäähän Varsapuistikon viereen. Karttapaikka-palvelun mukaan matkaa Varsapuistikosta Forumin McDonald’s-ravintolalle on reilusti yli 700 metriä matkaa linnuntietä.

Helsingin poliisi kiistää väitteet roskaamisesta

Väitteen tarkistamiseksi, AFP oli yhteydessä myös Helsingin poliisiin. Poliisi kiisti väitteet siitä, että mielenosoituksissa olisi havaittu roskaamista.

“Ei ole havaittu. Päin vastoin näyttäisi siltä, että ne mielenosoittajat siivosivat nämä mielenosoituspaikat sieltä poistuessaan”, komisario Jarmo Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan Elokapina-liikkeellä on ollut toimintatapana se, että heitä ei päästäisi moittimaan roskaamisesta.

“Pidän ehkä tuota väitettä mikä on esitetty ehkä vähän sen tyylisenä, että näin on ikään kuin haluttu esittää tämä mielenosoitus tuoltakin osalta negatiivisessa valossa” Heinonen jatkaa.

Myöskään Helsingin kaupungin puistovastaava Pekka Engblom ei ollut kuullut, että mielenosoituksiin olisi liittynyt roskaamista.

“Minulle ei ole kantautunut sellaista infoa”, Engblom toteaa.

Engblomin mukaan kaupungin puhtaanapitourakoitsijat olisivat varmasti reagoineet, mikäli roskaaminen olisi aiheuttanut helle merkittäviä kustannuksia.

“Siltä logiikalta lähtisin, että ei se vaikutus ole massiivinen ollut”, Engblom kertoo.

AFP tiedusteli myös McDonald’s-ravintolaketjulta, mikäli roskaaminen Forumin edessä liittyi Elokapina-mielenilmaisuihin:

“Meillä ei ole tästä tietoa”, viestintäjohtaja Heli Ryhänen kertoo AFP:lle sähköpostin välityksellä.

Yksittäisten tapahtumien sijaan Engblom kiinnittää huomiota roskaamisen suhteen ennemminkin käytön yleiseen kasvuun ja roskaamisen lisääntymiseen Helsingissä. Myös Heinonen on samoilla linjoilla ja kertoo roskan määrän olevan tyypillistä viikonlopun jäljiltä Helsingissä.

“Tuo, että pikaruokaravintoloiden ympäristössä ja oikeastaan pitkin puistoja, katuja on viikonlopun juhlinnan jäljiltä roskia, niin se on enemmän tavanomaista kuin poikkeus enkä itse yhdistä sitä näihin mielenosoituksiin”, Heinonen toteaa.

Roskista ympäri Helsinkiä uutisoitiinkin viikonloppuna useassa eri mediassa (täällä, täällä ja täällä).

Elokapina vastaa syytöksiin

AFP oli yhteydessä myös Elokapina-liikkeeseen, joka kertoi huolehtivansa mielenosoituksen siisteydestä ja hoitaneensa esimerkiksi jätevedet asiallisesti pois. 

“Olemme nähneet kyseisen kuvan, ja siitä on meiltä tiedusteltu useasti. Kyse ei kuitenkaan ole Elokapinasta, vaan kesäviikonlopun viettäjien sotkuista kauempaa Mannerheimintieltä”, Elokapinan mediatiimi kertoo.

Liike lähetti AFP:lle myös kuvan mielenilmauksen kierrätyspisteestä, jossa roskat ovat eroteltu kierrättämistä varten. AFP ei kuitenkaan voinut vahvistaa kuvan ajankohtaa.

Tämän lisäksi liike lähetti AFP:lle kuvia, joiden kerrottiin osoittavan mielenosoituspaikkojen siisteyden osallistujien lähdettyä. Samoja kuvia on jaettu myös sosiaalisessa mediassa:

Image
Kuvakaappaus Twitter-päivityksestä (otettu 21.06.2021)
Image
Kuvakaappaus Twitter-päivityksestä (otettu 21.06.2021)

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä