Sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla ei näy, kuinka Venäjä siirtää ohjuksia lähelle Suomen rajaa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Pian sen jälkeen kun Suomi liittyi Natoon huhtikuussa 2023, sosiaalisessa mediassa julkaistiin video, jonka väitetään näyttävän, kuinka liikuteltavia venäläisiä ballistisia ohjusjärjestelmiä siirretään lähelle Suomen rajaa. Video voidaan kuitenkin paikantaa melkein 1 000 kilometrin päässä Suomen rajasta sijaitsevaan Koltšuginon kaupunkiin. Netissä on myös videoita, jotka osoittavat, että Venäjän strategiset ohjusjoukot kulkevat säännöllisesti Koltšuginon läpi matkalla sotilasparaateihin Moskovassa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan helmikuussa 2022 sai Suomen hakemaan Naton jäsenyyttä, ja Suomesta tuli sotilasliiton 31. jäsen 4.4. Venäjä sanoi jäsenyyden loukkaavan maan turvallisuutta ja varoitti Suomea vastatoimista. Aiemmin, tammikuussa, 2023 Venäjä ilmoitti panevansa toimeen suunnitelmat maan asevoimien vahvistamisesta ja muodostavansa uuden armeijakunnan Karjalan tasavaltaan.

Vain päiviä sen jälkeen, kun Suomi oli liittynyt Natoon, useilla sosiaalisen median alustoilla jaettiin eri kielillä videota, jonka väitettiin näyttävän, kuinka RS-24 Yars -mallisia ballistisia ohjuksia kuljetetaan Viipurin läpi.

"Viipurissa nähtiin jo välitön seuraus Suomen Nato-kiimalle (mikäli tämä sieltä on)", sanotaan 7.4. julkaistussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä, jota on jaettu lähes sata kertaa. Siinä vihjataan, että video on mahdollisesti kuvattu Viipurissa, joka on noin 40 kilometrin päässä Suomen rajasta. "Suomen välittömään läheisyyteen on raijattu nyt isoja monikärkisiä ydinohjuksia jollainen yksinään riittää tuhoamaan Suomen suuret kaupungit", siinä sanotaan.

"Puolueeton Suomi ei koskaan ollut Venäjän taholta uhattuna, sai olla täysin rauhassa eikä ollut missään vaiheessa mahdollisen ydiniskun kohde", päivityksessä lisätään.

Videota ei kuitenkaan kuvattu Viipurissa tai muuallakaan Suomen rajan lähellä vaan kaupungissa, joka sijaitsee lähellä Moskovaa, melkein 1 000 kilometrin päässä rajasta.

Kuvakaappaus epätosia väitteitä levittävästä päivityksestä (otettu 3.5.2023)

Epätotta väitettä jaettiin myös muilla kielillä, kuten englanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi ja puolaksi.

Videon paikantaminen

Useat Twitterin käyttäjät paikansivat videon pian sen julkaisemisen jälkeen ja vastasivat videota levittäviin päivityksiin esimerkiksi täällä ja täällä. Käyttäjien mukaan video oli kuvattu Koltšuginossa, joka sijaitsee Moskovasta koilliseen. Sinne on 11 tunnin ajomatka Viipurista, joka mainitaan videon kuvauspaikkana joissakin virheellisistä päivityksistä.

Google Maps -kuvakaappaus, jossa näkyy ajomatka Viipurista Koltšuginoon (otettu 19.4.2023)

Yksi Twitter-käyttäjistä antoi kuvauspaikan paikkatiedoiksi 56.309722°, 39.378333°. Kun tämä syötetään Google Mapsiin ja valitaan Google Street Views -katunäkymä, voidaan nähdä sama talo ja katu, jotka näkyvät sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla. Videolla aseistetut ajoneuvot kulkevat vihreäparvekkeisen rakennuksen ohi. Sen lähellä on punavalkoinen supermarketti. Molemmat ovat näkyvissä myös Google Street View'n valokuvassa.

Alla kuvakaappauksiin videosta ja Google Street View'n näkymästä on merkitty samat maamerkit, eli rakennus, liikennemerkki ja punavalkoinen supermarketti.

Samat maamerkit sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla ja Google Street View -kuvakaappauksessa (otettu 19.4.2023; merkinnät AFP:n lisäämiä)

Haku YouTubessa käyttämällä Koltšuginon venäjänkielistä kirjoitusasua tuottaa tulokseksi samanlaisia, kaupungissa aiemmin kuvattuja videoita. Esimerkiksi tällä seitsemän vuotta sitten julkaistulla videolla (arkistoitu versio) näkyy sama vihreäparvekkeinen rakennus ja ohjuksia kuljettavia sotilasajoneuvoja, joiden mukana on poliiseja. Videon kuvauksessa lukee: "Moskovan paraatista Koltšuginon kautta palaavia ajoneuvoja 13.05.15".

Sama haku Yandexissa tuo esiin toisen videon (arkistoitu versio), joka on julkaistu vuonna 2014 Vkontaktessa, venäläisellä sosiaalisen median alustalla. Siinä näkyy sama vihreäparvekkeinen rakennus sekä liikennevaloja, mutta se on kuvattu toisesta kulmasta, Koltšuginon Mira-kadulta.

Muita vihjeitä

Vihreäparvekkeisen talon eteen pysäköidyn auton rekisterikilpi antaa toisen vihjeen siitä, että sosiaalisessa mediassa huhtikuussa levinnyt video ei ole kuvattu lähellä Suomen rajaa. Kuten videosta otetusssa kuvakaappauksessa näkyy, rekisterinumero on A 434 TY 33.

Sosiaalisessa mediassa leviävästä videosta otettu kuvakaappaus, jossa näkyy auton rekisterikilpi (otettu 20.4.2023)

Russia Beyond -blogissa (arkistoitu versio) selitetään, miten rekisterikilpiä tulkitaan. "Venäläiset rekisterikilvet koostuvat useasta osasta. Niissä on ensin rekisterikoodi ja sarja, jossa on ainutkertainen yhdistelmä numeroita ja kirjaimia. Se on aina muodossa kirjain - kolme numeroa - ja kaksi kirjainta lisää", blogissa kerrotaan. Rekisterikoodin jälkeen on siitä viivalla erotettu neliö, Venäjän lippu ja maan nimi "RUS", blogissa sanotaan Viimeinen numero ilmoittaa tarkemman alueen. Blogissa sekä tässä artikkelissa kerrotaan, että 33 vastaa Moskovan vieressä sijaitsevaa Vladimirin aluetta, missä Koltšuginon kaupunki sijaitsee.

Lisäksi internethaku vahvistaa, että vastaavanlaisia sotilasajoneuvoja ajaa usein Koltšuginon läpi matkalla paraateihin ja harjoituksiin Venäjän jokavuotista, 9.5. pidettävää voitonpäivän paraatia varten. Yandex-hakukoneella, sanoilla "ohjukset Koltšugino" venäjäksi tehty haku tuottaa tulokseksi esimerkiksi tämän vuonna 2020 julkaistun jutun (arkistoitu versio), jossa mainitaan, että Koltšuginossa nähtiin sotilasajoneuvoja, jotka olivat matkalla Moskovan Punaiselle torille paraatia varten.

Vaikka AFP pystyi selvittämään, missä video kuvattiin, se ei pystynyt määrittämään kuvausajankohtaa. Muutkaan videota tutkineet tahot, kuten Snopes ja Euronews, eivät pystyneet selvittämään tätä.

Liikuteltava ballistinen ydinohjusjärjestelmä

Videosta otettujen kuvakaappausten perusteella tehty Google-haku tuottaa hakutuloksena Center for Strategic and International Studies -tutkimuslaitoksen ohjusuhkaprojektin sivut, joilla on kuvia RS-24 Yars -ohjuksista.

Sivujen mukaan ohjus on pituudeltaan noin 22,5 metriä ja halkaisijaltaan kaksi metriä. Se voi kantaa ydinkärkeä, ja sen kantama on 10 500 kilometriä.

Venäjän mannertenvälisiä ballistisia Yars RS-24 -ohjusjärjestelmiä Punaisella torilla voitonpäivän paraatissa Moskovassa 9.5.2021 ( AFP / Dimitar Dilkoff)

Venäjän ydinaseita seuraavan projektin mukaan Venäjän strategiset ohjusjoukot ottivat RS-24 Yars -ohjukset käyttöön vuonna 2010.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
Ukrainan ja Venäjän konflikti