Sääkarttojen väriä ei vaihdettu ilmastonmuutoksen liioittelemiseksi

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tuhannet sosiaalisen median käyttäjät ovat jakaneet kuvaa kahdesta ruotsalaisesta sääkartasta väittäen usealla kielellä, myös suomeksi, että sääennusteiden tuottajat vaihtoivat kartoista uudemman punaiseksi liioitellakseen ilmastonmuutosta. Väite on epätosi: sääkartat ovat vuosilta 2016 ja 2021 kahdelta eri ruotsalaismedialta, jotka käyttävät eri värejä säätiedotuksissaan. Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olemassaolosta vallitsee tieteellinen konsensus. Lisäksi EU:n Copernicus-havainnointiohjelman mukaan vuoden 2021 kesä on todettu Euroopan mittaushistorian lämpimimmäksi.

Ruotsalaismediat käyttävät säätiedotuksissaan eri värejä. Sosiaalisessa mediassa eri värit nähdään kuitenkin yrityksenä alleviivata tiettyä agendaa ja saada "normaali sää" näyttämään epänormaalilta.

"Tata ihmeellista aivopesun kaltaista havaintovaritysta olen ihmetellyt jo pitkaan.Normaalit saat saadaan grafiikalla ihmismieleen nayttamaan jollain tapaa uhkaavalta", heinäkuun 2022 loppupuolelta alkaen kymmeniä kertoja jaetussa Facebook-päivityksessä sanotaan.

Kahdessa rinnakkain asetetussa kartassa näkyy samankaltaisia lämpötiloja Ruotsin yllä. Toinen kartoista on vihreä ja päivätty vuodelta 1986, kun taas toinen on oranssi ja päivätty vuodelta 2022.

Osa päivitystä kommentoivista käyttäjistä pitävät vertausta harhaanjohtavana, mutta toiset ovat siitä vakuuttuneita. "Ainoa tiede, mitä ilmastohörhöt osaa, on psykologia, millä luodaan yksinkertaiseen laumaeläimeen hysteriaa omien tavoitteiden saavuttamiseksi!" yksi käyttäjä kommentoi. Toinen sanoi: "Tiedotusvälineet ovat täynnä ilmastovouhottavia vihervassareita."

Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 27.7.2022)

Samanlaisia väitteitä on jaettu myös Twitterissä ja Ylilauta-keskustelufoorumilla.

Samat kuvat ovat kiertäneet sosiaalisessa mediassa myös ranskaksi, unkariksi, puolaksi ja romaniaksi.

Euroopan viimeaikaisten helleaaltojen yhteydessä sosiaalisessa mediassa on esitetty epätosia väitteitä siitä, että mediat liioittelisivat ilmastonmuutosta, myös muiden maiden sääkarttojen perusteella, kuten AFP uutisoi heinäkuussa. AFP on osoittanut vääräksi väitteitä esimerkiksi saksalaisista, brittiläisistä ja espanjalaisista sääkartoista.

Mitä ruotsalaisiin sääkarttoihin tulee, niissä mainitut vuosiluvut ovat vääriä: ensimmäinen kartta julkaistiin heinäkuun 2016 lopulla ja toinen elokuun 2021 alussa. Siitä, että ilmasto lämpenee ihmisen vaikutuksesta, on olemassa tieteellinen konsensus kuten myös siitä, että vuoden 2021 kesä oli Euroopan mittaushistorian lämpimin.

Ensimmäinen kartta on heinäkuulta 2016, ei vuodelta 1986

Googlen käänteinen kuvahaku osoittaa, että päivityksissä jaetun kuvan vasemmanpuolinen kartta on alun perin ruotsalaisen TV-kanava SVT:n säätiedotuksesta. Säätiedotuksessa näkyy sama vihreä kartta suurempana ja tarkempana kuvana.

STV:n ja päivityksissä käytetty kartta täsmäävät: esillä olevat lämpötilat ovat samoja kuten myös pilvien kuvat ja H-kirjain kartan keskellä.

Kuvakaappauksissa näkyy SVT:n verkkosivun sääennuste (vasemmalla) ja osa Facebookissa jaetusta kuvasta (oikealla) (otettu 6.6.2022).

SVT:n verkkosivun kartta ei ole vuodelta 1986, kuten päivityksissä väitetään. Artikkelissa, jossa se on, sanotaan, että se on ennuste säälle 21.7.2016.

Internetin arkistointipalvelu Wayback Machinessa on saatavilla SVT:n sääkarttoja tietyille päiville vuosina 2021 ja 2022. Niissä näkyy, että kartat ovat vihreitä eivätkä punaisia tai oransseja: vihreät kartat näkyvät esimerkiksi ennusteissa päiville 17.7.2021 ja 8.6.2022.

Kaikissa SVT:n sääkartoissa on myös aurinko- ja pilvisymboleita, joita ei ole sosiaalisessa mediassa jaetussa oranssissa kartassa.

Toinen kartta on elokuulta 2021, ei vuodelta 2022

SVT ei tuottanut toista päivityksissä näkyvää karttaa.

Venäläisellä Yandex-hakukoneella tehty käänteinen kuvahaku osoittaa, että kuva kiersi Twitterissä elokuussa 2021. Eräs käyttäjä julkaisi siitä väljemmin rajatun version ruotsinkielisen teksin ja vihreän SVT:n kartan ohella.

Kuvakaappaus twiitistä, jossa näkyy oranssi sääkartta (otettu on 1.6.2022)

Rajaamattomassa versiossa kuvasta on useita vihjeitä videon alkuperästä, mukaan lukien logo, jossa on numero 4, teksti, jossa lukee "Fredag" ("perjantai" ruotsiksi), sekä meteorologi.

Kuvan logolle tehty haku vie ruotsalaisen TV-kanavan TV4:n sivuille. Niiden mukaan kuvan nainen on Madeleine Westin, yksi kanavan meteorologeista.

13.8.2021 julkaistussa TV4:n videossa näkyy sekä oranssi kartta että Westin. Lämpötilat ja muut yksityiskohdat vahvistavat, että kyseessä on sosiaalisessa mediassa jaettu kartta.

Kuvakaappaus TV4:n säätiedotuksesta (otettu 1.6.2022)

Oranssin sävyt eivät ole poikkeuksellisia TV4:n säätiedotteissa: niitä on käytetty myös muissa kanavan säätiedotteissa.

2021: Euroopan kuumin kesä

Huhtikuun 2022 lopulla EU:n Copernicus-ohjelman ilmastonmuutosta koskeva palvelu (C3S) raportoi, että vuoden 2021 kesä oli Euroopan mittaushistorian kuumin ja 1°C korkeampi kuin keskilämpötila edellisten kolmen vuosikymmenen aikana. Etelä-Eurooppaa koettelivat metsäpalot ja kuivuus, mikä teki siitä yhden Euroopan intensiivisimmistä palokausista 30 vuoteen. Ilmatieteen laitos raportoi, että Suomessa kesä 2021 oli 1900-luvun alusta alkavissa tilastoissa toiseksi lämpimin.

Vaihtelut kesälämpötiloissa (kesäkuu-elokuu) Euroopassa 1950-2021 verrattuna vuosien 1991-2020 keskiarvoon ( AFP / Sophie RAMIS, Sylvie HUSSON)

C3S:n johtaja Carloa Buontempo kommentoi tuloksia AFP:lle: "Ymmärryksestä sään ja ilmaston äärimmäisyyksistä tulee yhä tärkeämpää yhteiskunnan keskeisille aloille."

Copernicuksen mukaan maapallo on lämmennyt 1,1-1,2°C teollista aikakautta edeltävään tasoon verrattuna. Eurooppa lämpenee nopeammin, ja täällä keskimääräinen lämpötilan nousu on 2°C.

Kuten AFP uutisoi heinäkuussa 2022, Yhdistyneiden kansakuntien tutkijat laskivat, että 1,5°C:n lämpeneminen, eli Pariisin ilmastosopimuksen kunnianhimoisin tavoite, aiheuttaisi sen, että helleaallot olisivat neljä kertaa todennäköisempiä teollisuutta edeltävään tasoon verrattuna.

Tutkijoiden mukaan helleaallot kuten heinäkuinen helleaalto suuressa osassa Eurooppaa tai maaliskuussa Intiassa ja Pakistanissa ennätyksiä rikkonut lämpöaalto ovat selviä merkkejä ilmastonmuutoksesta.

Kun lämpötilat nousivat 40°C:een Britanniassa heinäkuun helleaallon aikana, monet vertasivat lämpöä vuoden 1976 kesään, jolloin korkein lämpötila oli 35,9°C, kuten AFP uutisoi heinäkuussa. AFP:n haastattelemat asiantuntijat pitivät vertausta kuitenkin hyödyttömänä: vaikka vuonna 1976 Britanniassa oli helleaalto, vuonna 2022 "helleaaltoja on kaikkialla maailmassa" kuten myös vuosina 2019-21.

Ilmaston lämpeneminen on yksiselitteistä

Ihmisten osuutta ilmastonmuutokseen vähättelevät väitteet leviävät säännöllisesti sosiaalisessa mediassa. AFP on tarkistanut useita väitteitä ranskaksi ja englanniksi, mukaan lukien epätoden väitteen, jonka mukaan sääkarttoja muutetaan "vihreän stressin luomiseksi".

Kansainvälinen tiedeyhdistö tunnistaa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n luotettavana lähteenä ilmastonmuutosta koskien. Se julkaisee säännöllisiä arviointiraportteja.

Grafiikka havainnollistaa IPCC:n raportin pääkohtia kiireellisistä toimenpiteistä, joita tarvitaan katastrofaalisen ilmaston lämpenemisen välttämiseksi. ( AFP / Kenan AUGEARD, Sophie RAMIS)

Vuosina 2021 ja 2022 IPCC julkaisi laajan kuudennen arviointiraporttinsa, jossa varoitettiin, että kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi ja katastrofaalisen ilmaston lämpenemisen välttämiseksi tarvitaan kiireellisiä toimenpiteitä.

Raporttia oli kirjoittamassa yli 200 tutkijaa 66 maasta, ja se heijastaa maailmanlaajuista tieteellistä konsensusta ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

"On yksiselittäistä, että ihmisen toiminta on lämmittänyt ilmastoa, valtameriä ja maata", raportissa sanottiin.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
ILMASTO