Tämä kuva on Turkista vuonna 2018, ei Ukrainasta

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sosiaalisessa mediassa ympäri maailman on jaettu kuvaa tuhotun rakennuksen edessä kissa sylissään seisovasta vanhasta miehestä, jonka on esitetty liittyvän Ukrainan konfliktiin. Miljoonat ihmiset ovat paenneet Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen, mutta kuva vanhasta miehestä kissan kanssa on todellisuudessa otettu tulipalon jälkeen Turkissa vuonna 2018.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 kuvia pommitusten uhreista on levinnyt sosiaalisessa mediassa laajalti. Konfliktin aikana on kuitenkin jaettu myös paljon kuvia ja videoita irrotettuna asiayhteydestään (esim. täällä, täällä ja täällä).

Maaliskuussa sosiaalisen median käyttäjät alkoivat jakaa kuvaa vanhasta miehestä, joka seisoi kissa sylissään tuhoutuneen rakennuksen edessä. Kuva yhdistettiin Ukrainan konfliktiin. Väitettä on jaettu satoja kertoja englanniksi (esim. täällä ja täällä) ja se on levinnyt myös suomeksi Facebookissa.

Kuvakaappaus harhaanjohtavasta Facebook-päivityksestä (otettu 25.3.2022)

YK:n arvioiden mukaan yli 3,6 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta ja yli tuhat siviiliä on kuollut sodassa, mukaan lukien kymmeniä lapsia.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt kuva vanhasta miehestä on kuitenkin irrotettu asiayhteydestään.

Tulipalo Turkissa

Käänteisen kuvahakun perusteella kuva on otettu Turkissa 17. tammikuuta 2018 miehen kotona sattuneen tulipalon jälkeen.

AFP:n arkiston mukaan kuvan mies on 83-vuotias Ali Mese. Tulipalo syttyi, "kun hän yritti sytyttää uunin polttoaineella" Molun maakunnan Mudurnussa.

Kuvan on ottanut turkkilaisen uutistoimisto Anadolu Agencyn kuvatoimittaja Ilhami Cetin.

Cetin julkaisi kuvan myös Instagram-sivuillaan 18. tammikuuta 2018.

Kuva palkittiin Anadolu Agencyn vuoden 2018 vuotuisissa palkintogaalassa.

"Ilhami Çetinin kuva ‘isoisä Ali ja hänen kissansa’ valittiin parhaaksi kuvaksi kategoriassa elämä", turkkilainen sanomalehti Daily Sabah kertoi.

"Kuva otettiin, kun 83-vuotiaan Ali Meşen talo paloi tulipalossa.”

Kuva julkaistiin vuonna 2018 useissa uutislähteissä, kuten brittimedioissa The Daily Mail ja Metro.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
Ukrainan ja Venäjän konflikti