Kissa mielenosoituksen aikana Pariisissa 12. maaliskuuta 2022 ( AFP / Emmanuel Dunand)

Ukrainan armeija ei käytä kissoja tarkka-ampujia vastaan

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Satoja kertoja helmikuun lopun jälkeen jaetun Facebook-päivityksen mukaan Ukrainan asevoimat käyttävät kissoja havaitsemaan venäläisten tarkka-ampujien kiväärien laserosoittimia. Asiantuntija kuitenkin kuvaili väitteen olevan “täyttä roskaa.” Lisäksi päivityksen alkuperäinen kirjoittaja kertoi, että väite oli tarkoitettu vitsiksi.

“Tämä on Mikael, ‘Harkovan pantteri’, joka yksin paljasti 4 tarkka-ampujan sijainnin, mikä johti heidän kuolemaansa”, kirjoitetaan englanninkielisissä Twitter-päivityksessä, joka on julkaistu 27. helmikuuta 2022. Kuvakaappausta päivityksestä on jaettu suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa yli 300 kertaa (esim. täällä).

Päivityksen mukaan Ukrainan armeija kouluttaa kissoja havaitsemaan venäläisten tarkka-ampujien laserosoittimet.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 17.3.2022)

Asevoimat ympäri maailman ovat käyttäneet eläimiä apuna sodankäynnissä läpi historian. CIA yritti jopa käyttää kissoja venäläisten salakuunteluun 1960-luvulla.

Facebookissa leviävän väitteen alkuperäinen kirjoittaja kuitenkin kertoi, että väite venäläisiä tarkka-ampujia metsästävistä kissoista on keksitty. Toisessa päivityksessä 10. maaliskuuta 2022 sama käyttäjä julkaisi kuvan kissasta “sotilasoperaatiossa” kaukoputken kanssa.

Alkuperäinen väite levisi kuitenkin laajalle. Väitettä oli jaettu tuhansia kertoja Facebookissa, Instagramissa, Reddit-foorumilla sekä Twitterissä, kun AFP tarkisti sen englanniksi Yhdysvalloissa.

Kuva sotilaasta ja kissasta on kiertänyt verkossa ainakin jo vuodesta 2018. Myös kuvaa kissasta "sotilasoperaatiossa” on käytetty meeminä jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Yhdysvaltalaisen West Point-sotilasakatemian modernin sodankäynnin instituutin entinen johtaja Liam Collins kuvaili väitteen olevan "täyttä roskaa". Collins toimi Ukrainan asevoimien neuvonantaja vuosina 2016-2018.

"En voi uskoa, että kissa koulutettaisiin kulkemaan sotilaiden mukana odottelemassa lasereita", hän kertoi AFP:lle.

"Kai se on mahdollista, että joku käyttäisi laserosoitinta kiväärissään, mutta en vain voi kuvitella, miksi kukaan tekisi niin. Ja mitä kissa sitten tekee? Juoksee ympäri huonetta jahdaten laseria kuin lelua? Miten se auttaa ketään?"

"Oikea tarkka-ampuja ei paljastaisi asemiaan", Collins lisäsi.

Ennen Venäjän hyökkäystä ukrainalaiset sotilaat kertoivat AFP:lle lemmikkikoirien ja -kissojen merkityksestä sodankäynnissä.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
Ukrainan ja Venäjän konflikti